Bolovi u jajnicima, a koji se javljaju na području zdjelice, donjeg abdomena ili donjih leđa, većinom su povezani s ovulacijom i menstruacijom. 

Jajnici, koji se nalaze na lijevoj i desnoj strani zdjelice kod žena odgovorni su za stvaranje i otpuštanje jajašaca potrebnih za oplodnju. Zbog toga nije iznenađujuće da je većina onoga što žene smatraju bolovima u jajnicima, a koji se javljaju na području zdjelice, donjeg abdomena ili donjih leđa, povezana s ovulacijom i menstruacijom. 

No, postoje i mnogi drugi uzroci bolova u jajnicima kao što su upalne bolesti zdjelice ili endometrioza, koje također utječu na probavni ili mokraćni sustav te zbog toga otežavaju dijagnozu. 

Bolovi u jajnicima – najčešći uzroci

Mnogo je razloga zbog kojih osjećate bolove u jajnicima, od kojih neki mogu biti opasni dok su drugi potpuno bezopasni. 

Menstrualna bol

Tijekom određenih dana menstrualnog ciklusa žene mogu osjetiti bol i neugodu u jednom ili oba jajnika. Ti grčevi koje žene osjete prije ili tijekom menstruacije se nazivaju dismenoreja čiji su uzrok hormoni koji, uz ostale funkcije, stežu mišiće maternice. 

Mittelschmerz bol (bol u sredini ciklusa)

Neke žene mogu osjetiti bolove u jajnicima sredinom ovulacijskog ciklusa kada se jajašce otpušta iz jajnika, umjesto tijekom menstruacije. Ovakva vrsta boli je inače dosta neugodna, ali je bezopasna. 

Cista na jajniku

Cista na jajniku je benigna tvorevina većinom ispunjena tekućinom te može uzrokovati bol, neugodu, krvarenje, menstrualne iregularnosti ili ne mora uzrokovati nikakve simptome. Ciste na jajnicima su vrlo česte te se mogu javiti tijekom različitih trenutaka u menstrualnom ciklusu. 

Folikularne ciste se javljaju ako se jaje ne otpusti tijekom ovulacije, a corpus luteum ciste se razvijaju ako se ovojnica jajašca ne razgradi odmah nakon ovulacije. 

Male ciste na jajnicima se mogu povući same od sebe, no neke zahtijevaju hitnu medicinsku intervenciju u slučaju puknuća. Zbog toga može doći do iznenadne, oštre i jake boli na jednoj strani zdjelice. 

Endometrioza 

Endometrioza jest stanje u kojem se endometrijska stijenka maternice može pojaviti u drugim područjima ženskih reproduktivnih organa kao što su jajnici, jajovod ili mjehur. 

Endometrioza često uzrokuje jako ciklično ili epizodično grčenje jajnika ili povremeno krvarenje. Bol može biti posebno intenzivna tijekom mjesečnice ili za vrijeme spolnog odnosa. Endometrioza ponekad vodi do neplodnosti zbog stvaranja ožiljaka na tkivu. 

Ektopična trudnoća

Ektopična trudnoća je trudnoća koja se odvija izvan maternice, većinom u jednom od jajovoda. Može uzrokovati srednju do jaku bol u jajnicima te zahtjeva hitnu liječničku intervenciju. 

Upalna bolest zdjelice (UPZ)

Upalna bolest zdjelice može zahvatiti jedan ili više reproduktivnih organa uključujući maternicu, jajnike, jajovode i vaginu. Ovo je ozbiljna bolest uzrokovana seksualno prijenosnom infekcijom te može dovesti do boli u raznim područjima zdjelice, uključujući jedan ili oba jajnika, te je jača tijekom spolnog odnosa. 

Osim boli, žene s upalnom bolesti zdjelice mogu imati trnce, vrućicu, abnormalni iscjedak i/ili krvarenja kao i simptome koji su identični sa simptomima upale mokraćnih puteva, kao što je bol prilikom mokrenja. 

Miom maternice

Miomi materice odnose se na benigne izrasline koje nastaju na području stjenke maternice. Osim bolova i osjećaja pritiska, žene mogu imati abnormalno materično krvarenje, bolove u leđima, zatvor stolice (ako miom pritišće crijevo), probleme s mokrenjem (ako miom pritišće mjehur) te mogu iskusiti neplodnost. 

Jajnici
Foto: Woman vector created by brgfx – www.freepik.com

Bolovi u jajnicima – rijetki uzroci

Postoji nekoliko rijetkih uzroka bolova u jajnicima. Većina njih je vrlo ozbiljna tako da je ključno obratiti pozornost na simptome. 

Rak jajnika

Iako rak jajnika može uzrokovati bolove u jajnicima većinom nema nikakvih simptoma, a ako se simptomi jave, u većem broju slučajeva su suptilni (nadutost, osjećaj sitosti bez pretjeranog konzumiranja hrane, učestalije i hitnije mokrenje). 

Sindrom ostatka jajnika

Ovaj se sindrom javlja vrlo rijetko, a može nastati nakon operacije otklanjanja jajnika u kojoj dio tkiva nije otklonjen. To se može dogoditi ako imate endometriozu te postoji dio tkiva koji nije bio vidljiv tijekom operacije ili se proširio nakon operacije. 

Torzija jajnika

Kod torzije jajnika je riječ o kirurškoj intervenciji u kojoj je došlo do uvrtanja jajovoda te mogućeg dolaska do opstruiranja kolanja krvi u dio jajnika. Zbog toga može doći do jake i iznenadne boli. 

Fantomska bol jajnika

Žena koja osjeća fantomsku bol nastavlja osjećati bol u jajnicima čak i nakon što su jedan ili oba jajnika uklonjena. Smatra se da je uzrok neprekinuta stimulacija živaca. 

Bolovi u jajnicima – kada posjetiti liječnika

Trebate posjetiti liječnika ako imate novih ili drugačijih simptoma na području zdjelice, bila riječ o vašim menstruacijama ili razdobljem između menstruacija. 

Točnije, ako se jave neki od ovih simptoma, potražite pomoć liječnika: 

  • Trajna ili jaka bol u jajnicima
  • Menstrualni ciklusi koji traju više od 38 dana ili manje od 24 dana
  • Mjesečnice koje traju dulje od sedam dana
  • Menstrualno krvarenje tolikog intenziteta da promočite jedan ili dva tampona ili uloška svaki sat nekoliko sati za redom
  • Krvarenje ili lagano krvarenje između mjesečnica
  • Krvarenje nakon menopauze
  • Krvarenje tijekom ili nakon spolnog odnosa
  • Krvarenje ili grčevi u slučaju propuštene mjesečnice ili nakon pozitivnog testa za trudnoću 
  • Krv u urinu 
  • Vrućica, trnci, noćno znojenje, mučnina ili povraćanje 

Dijagnoza

Dijagnosticiranje uzroka bolova u jajniku nije vrlo jednostavan proces budući da problemi s drugim reproduktivnim organima kao što je vrat grlića maternice ili sama maternica te drugim tjelesnim sustavima isto igraju veliku ulogu. 

Ako odete liječniku zbog bolova u jajnicima, prvo što će liječnik učiniti jest određivanje povijesti bolesti i fizičke spreme. 

Povijest bolesti i spolnih odnosa

Tijekom određivanja vaše povijesti bolesti liječnik će vam postaviti nekoliko pitanja o vašoj boli; kada je počela, kakav je osjećaj, što ju ublažava ili pogoršava, imate li kakve simptome kao što su iscjedak ili vrućica. 

Ujedno će vas pitati je li vam prije dijagnosticiran kakav ginekološki problem kao endometrioza i sl., te jeste li ikada bili na kakvoj operaciji abdomena ili zdjelice. 

Fizički pregled

Kada je riječ o bolovima u jajnicima liječnik će pregledati vaš abdomen i donja leđa. Osim provjere tih područja liječnik će obaviti pregled zdjelice u kojem će uzeti primjerak vaginalne tekućine putem papa testa. 

Laboratorijski testovi i testiranje krvi

Za ovu dijagnozu bit će potrebno nekoliko testova od kojih je najvažniji test za trudnoću kako bi se isključila mogućnost ektopične trudnoće. Također su mogući razni testovi krvi za provjeru stanja bijelih krvnih stanica i znakova infekcije u tijelu. 

Snimanje

Budući da postoje mnogi mogući uzroci za bol normalno je da liječnik napravi ultrazvuk ili tomografiju vašeg abdomena i zdjelice. 

Lapraskopija zdjelice

Lapraskopija zdjelice je kirurški zahvati kojim se ponekad može odrediti uzrok boli u zdjelici kod žena. Tijekom tog zahvata liječnik uzima primjerak tkiva (biopsija). 

Diferencijalne dijagnoze 

Često neke druge bolesti i stanja, kao što je upala slijepog crijeva, mogu biti pogrešno protumačene kao bol u jajnicima. 

Ako vaš liječnik sumnja na gastrointestinalni problem umjesto problema sa zdjelicom (ako su svi prijašnji testovi za probleme sa zdjelicom bili uredni) može nastaviti s dodatnim testiranjem kao što je CT abdomena. Ponekad se provodi i rektalni pregled za određivanje stanja vaše stolice. 

Također, infekcija mokraćnih puteva ili bubrežni kamenac mogu biti uzroci boli koja se čini kao bol u jajnicima. No, te je probleme prilično lako dijagnosticirati analizom urina. Za otkrivanje bubrežnih kamenaca potreban je CT. 

Liječenje bolova u jajnicima

Kada liječnik otkrije uzrok bolova u jajnicima, onda je vrijeme za određivanje plana liječenja. Liječenje može biti jednostavno kao promjena životnog stila ili malo složenije kao uzimanje lijekova i operacija. 

Promjena životnog stila

Ako su bolovi u jajnicima povezani s vašim mjesečnim ciklusom, onda bi vam neugodu mogle smanjiti promjene kao što su dovoljan san, vježba, opuštanje i topli oblozi. 

Lijekovi

Ovisno o dijagnozi, liječnik vam može prepisati i lijekove. 

Na primjer, ako jednostavni postupci, kao što je stavljanje obloga, ne pomažu s menstrualnim grčevima, može pomoći određeni lijek. No, važno je razgovarati s liječnikom prije nego počnete uzimati bilo koji lijek za ublažavanje bolova, posebice ako imate alergije. 

Ujedno, ako vam je dijagnosticirana upalna bolest zdjelice bit će vam potrebni antibiotici koje će vam pripisati vaš liječnik. U ozbiljnijim slučajevima ćete trebati ostati u bolnici te primiti antibiotike putem infuzije. 

Operacija

Za hitne slučajeve, kao što je torzija jajnika ili ektopična trudnoća, potrebna je operacija. Operacija se često izvodi i kao dio kontroliranja raka jajnika te se njome mogu ukloniti opasna tkiva. 

Zaključno

Mnoge žene, koje osjete bolove u jajnicima, odmah pomisle da je riječ o raku jajnika. Iako su bolovi u jajnicima jedan od simptoma raka jajnika, ti bolovi nisu tipičan simptom te je vjerojatnije da je uzrok nešto drugo. No, važno je ne ignorirati bol nego se odmah obratiti liječniku. 

Također, svaka žena treba paziti na redovne preglede kod ginekologa te bi trebala obavijestiti liječnika ako se pojave bolovi u jajnicima kako bi se bilo koja potencijalna bolest mogla početi što ranije liječiti. 

PROČITAJTE JOŠ: