Božićna zvijezda na nebu: Večeras nas čeka spektakularni prizor koji nije viđen 800 godina

21. prosinca će se sa svih strana zemlje moći vidjeti predivna „božićna zvijezda“.

Božićna zvijezda na nebu će uljepšati ugođaj ovog prosinca. Ovaj spektakularni prizor pojavit će se na nebu nakon poravnanja planeta.

21. prosinca će se sa svih strana zemlje moći vidjeti predivna „božićna zvijezda“. Naime, Saturn i Jupiter će se poravnati u predivnu i vrlo svijetlu zvijezdu, prvi put nakon Srednjeg vijeka. 

Dva će planeta, tvrdi Forbes, izgledati kao dupli planet te će odašiljati snažnu svjetlost. Zadnji se put nešto takvo dogodilo 4.3.1226. godine, rekao je astronom Patrick Hartigan. 

Dodao je: „Ovakvo poravnanje planeta je jako rijetko te se događa otprilike svakih dvadeset godina. No, ovo je poravnanje još rjeđe zbog blizine ta dva planeta. Zadnji se put nešto takvo dogodilo prije zore 4.3.1226. godine kada su ta dva planeta bila još i bliža jedan drugome.“ 

Božićna zvijezda će biti vidljiva na svim područjima

Ta predivna pojava moći će se promatrati s bilo kojeg područja na zemlji. 

Forbes je dodao: „Planeti će se pojaviti vrlo nisko na zapadnom nebu oko sat vremena poslije zalaska sunca. I iako će biti najbliži 21.12. moći će ih se vidjeti svaku večer tog tjedna. Iako će se pojava pomicati prema horizontu, bit će dovoljno svijetla kako bi ju se vidjelo u sumrak. Sve što trebate jest neometan pogled na jugozapad otprilike 45 minuta nakon zalaska sunca.“ 

Ako ovu pojavu želite promatrati tijekom noći, bit će potreban omanji teleskop. No, za još bolji doživljaj najbolji bi bio pravi astronomski teleskop. 

Takva poravnanja planeta nisu nužno rijetka, ali se neka javljaju samo jednom u nekoliko stotina godina. Astronomi tako pretpostavljaju da je Davidova zvijezda iz Evanđelja bilo iznimno rijetko poravnanje Saturna, Jupitera i Venere. 

PROČITAJTE JOŠ: