Božji putevi su čudni, ali savršeni

Božji putevi su čudni, ali savršeni. Ponekad ćemo naići na oštre vremenske uvjete i prepreke na putu, ali s Bogom ćemo stići na cilj.

Volimo misliti da znamo što je najbolje za nas. Imamo specifične potrebe koje želimo da ih Bog ispuni. Ali Bog nije duh u boci, zar ne? On je Gospodar svega stvorenog – Stvoritelj neba i zemlje. Taj veliki Bog želi vam pomoći da imate dobar život. Ali to znači da morate biti spremni slijediti Njegove putove.

“Objavljeno ti je, čovječe, što je dobro, što Jahve traži od tebe: samo činiti pravicu, milosrđe ljubiti i smjerno sa svojim Bogom hoditi.” (Mihej 6, 8)

Biblija kaže da je Božji put savršen. Bog je potpuno svjestan vaših prošlih borbi, vaših sadašnjih okolnosti i blaga koje vas očekuje u budućnosti. Kad se pouzdate u Njega da vas vodi, On će vas voditi savršenim putem koji ima za vas. Možda neće uvijek biti ugodno. Ponekad ćete naići na oštre vremenske uvjete i prepreke na putu … Ali sve dok se držite Boga, On će vas sigurno voditi u pravom smjeru.

Božji putevi su čudni, ali savršeni

Savršeni su puti Gospodnji, i riječ je Božja ognjem kušana. On, samo on, štit je svima koji se k njemu utječu. (Psalam 18, 31)

Savršeno je ono što On želi i savršeni su planovi koje ima za nas. On ima razlog za sve što se dogodi. Možda nikada nećemo znati zašto nam se nešto dogodilo, ali možemo znati da Bog zna. U konačnici, to bi nas trebalo uvući u bliži odnos s Njim. Trebamo vjerovati Njegovom putu i Njegovim planovima za naš život.

“Jer misli vaše nisu moje misli i puti moji nisu vaši puti,” riječ je Jahvina. “Visoko je iznad zemlje nebo, tako su puti moji iznad vaših putova, i misli moje iznad vaših misli.” (Izaija 55, 8-9)

Kad Mu povjerimo svoj život, možemo se odmarati u miru znajući da će se ostvariti sve ono što je On naumio za nas. Možda se ponekad brinemo, ali trebali bismo doći do Njegove Riječi i ohrabriti se. Bog razrađuje stvari kako želi i samo kako trebaju ići. Mnogo puta to su možda planovi koje mi ne želimo ili mislimo da to nisu pravi planovi. Pomislite na Abrahama, Josipa ili Joba. Imali su puno iskušenja, ali hodali su u vjeri. Vidimo da su se njihove situacije okrenule na dobro.

“Jer ja znam svoje naume koje s vama namjeravam – riječ je Jahvina – naume mira, a ne nesreće: da vam dadnem budućnost i nadu.” (Jeremija 29, 11)

Gospodin želi najbolje za svoju djecu. Njegov plan za Njegovu djecu je pružiti nam budućnost i nadu.

Ono što Bog naumi, to se i ostvari

Mnogo je namisli u srcu čovječjem, ali što Jahve naumi, to i bude. (Izreke 19, 21)

Jedino sigurno mjesto za svakoga je u volji Božjoj. Ako ostanemo u Njegovoj volji, tada možemo biti sigurni da nas Božja obećanja neće mimoići.

Uzdaj se u Jahvu svim srcem i ne oslanjaj se na vlastiti razbor. (Izreke 3, 5)

Ako zamolimo Gospodina da nam pokaže put kojim treba ići ili ispravnu stvar, obećava da će nam pokazati i da će nas uputiti. Njemu možemo vjerovati. Dat će nam snagu i mudrost da se možemo nositi sa svime u bilo kojoj situaciji.

Dragi nebeski Oče, hvala Ti što brineš za mene. Oprosti mi kad sumnjam i pokušavam uzeti stvar u svoje ruke. Znam da Ti imaš najbolji plan za moj život. Molim Te, daj mi milost da to prihvatim i da radim stvari o kojima mi govoriš svaki dan. Molim Te, daj mi milost da promijenim stvari u svom životu koje Tebi nisu ugodne. Uživam u Tebi, znajući da se Tvoj plan za moj život razrađuje prema Tvojoj, a ne mojoj volji. Sve Te molim u ime Isusa, moga Gospodina. Amen.

PROČITAJTE JOŠ: