NaslovnicaŽivot5 znakova da ste u braku s pravom osobom

5 znakova da ste u braku s pravom osobom

Svaka osoba s kojom se u braku je prava osoba, no postoje neki znakovi koji vam mogu otkriti da ste u braku s onom pravom od Boga.

Nekoliko godina nakon udaje, otišla sam iz grada na poslovni sastanak. Kada sam ušla u sobu za sastanak, zastala sam tako naglo, da je osoba iza mene udarila u mene. Na stolici je sjedio James, moj bivši dečko s fakulteta. Kako neočekivano! Bilo je to prvi put da smo se vidjeli poslije faksa. Osjećala sam se da moram par puta protrljati oči, kako bih bila sigurna da mi se ne priviđaju stvari. James je bio vrlo ugodan, i (nakon što smo se smirili od iznenađenja) bilo je zanimljivo slušati gdje se sada nalazi.

Kasnije, kada sam razmišljala o susretu, shvatila sam da mi ne nedostaje. O, mi smo imali dobru vezu. James je bio sjajan momak koji me je nasmijavao. I imali smo dosta toga zajedničkog – među kojima je bila i ljubav prema Bogu i glazbi.

Ali kada pogledam kako je moj život ispao, shvaćam da je Bog imao bolji plan za mene, da se udam za svog muža, Davea. Toliko je plan bolji, da sam osjetila potrebu obrisati čelo i reći: “Uh, hvala što si me sačuvao od drugog izbora!”

Dave i ja smo u braku 14 godina i tri mjeseca. U našem bračnom životu, stanovali smo u 5 kuća, vozili 10 različitih auta, radili 14 različitih poslova, te živjeli u tri različite države udaljene oko 3.400 km. A najbolji dio? Volimo se više sada nego kada smo stali pred oltar u crkvi; on u smokingu, a ja u elegantnoj bijeloj haljini.

Pa kada nas statistike upozoravaju da se čak 50% kršćanskih brakova završava razvodom, kako je moguće naći i zadržati pravu osobu?

Pronalazak prave osobe zaista pomaže! Slijede pet znakova da ste u braku s pravom osobom.

1. Duhovni rast

Prvi znak da ste vjenčani za pravu osobu je da vas dvoje i dalje rastete u Bogu. Nijedno od vas ne živi na prošlim pobožnostima ili očekuje da onaj drugi bude duhovna osoba u vezi. Oboje ste predani Bogu i znate da je vaš osobni odnos s Njim vaša vlastita odgovornost. Osobni duhovni rast postavlja temelj za vaš zajednički rast kao partnera i za krajnji bračni uspjeh također.

2. Ljubav koja traje

Brak ima svoje uspone i padove, a svaki brak će proći kroz različita razdoblja – doba radosti, bogatstva, tuge, malih proračuna i možda neke drame od roditelja. Jedan od znakova da ste vjenčani za pravu osobu je da se volite u svako doba – u dobrim i u lošim danima, kao i u “običnim” danima između. Ljubav između vas je ljubav koja traje. Ljubav koja se zasniva na osobnosti druge osobe, ne na perifernim stvarima kao što su ono što ta osoba čini, ili što čini za vas ili koliko ste sretni zajedno. Ustrajna ljubav se temelji na istini tko je ta druga osoba. To je najdublja, najispravnija vrsta ljubavi, jer je izgrađena na ljubavi koju Bog ima za nas.

3. Zajedničko uživanje i nadahnuće

Parovi koji trebaju biti zajedno su oni koji uživaju da budu zajedno. To može izgledati smiješno na prvi pogled, ali samo pogledajte parove oko sebe i vidjet ćete da mnogi parovi ne vole biti zajedno. Ako vi i vaš suprug uživate u nekim zajedničkim stvarima, kao na primjer biti u društvu jedno drugoga, i nastavljate nadahnjivati jedno drugo, to je lijep znak da ste vjenčani za pravu osobu! Bilo da je šetnja, večera u novom restoranu, ili smijanje na humorističnu seriju, uživate biti zajedno. I ako kroz tu povezanost uživate u životu, onda je to definitivno dobar znak.

4. Slaganje u načelima

Ovo je jedna od većih stvari koje se često propuste. Jedan od najbitnijih znakova da ste vjenčani za pravu osobu je da se vaša životna načela slažu. To znači da iste stvari smatrate bitnim. Za mog muža i mene su to stvari kao što je vjera, autentičnost, kreativnost, inspiracija, nikad da ne govorimo ružno jedno o drugome pred nekom trećom osobom, da učimo dokle god smo živi, te u potpunosti služimo Bogu.

Kada se vaš suprug i vi složite u vrijednostima, težit ćete ka složnom životu jer smatrate slične stvari važnim. Sličan pogled na stvari pomaže da se stvori jaka veza koja stvara trajnu povezanost – onu koja se nalazi u brakovima koji su za cijeli život.

5. Bolji ste zajedno, nego odvojeni

I najveći znak da ste vjenčani za pravu osobu je da ste vas dvoje bolji zajedno nego odvojeni. U ovoj divljoj, ludoj vožnji koju zovemo životom, otkrili ste da se sa životom najbolje nosite zajedno. Duboko u sebi znate da vas je Bog stvorio zbog vašeg partnera, uvjereni da na ovaj svijet možete utjecati nabolje zajedno. Zajedno ste jači, pametniji, hrabriji, ljubazniji i bolji. I možete sretno reći: “Veličajte sa mnom Jahvu, uzvisujmo ime njegovo zajedno!” (Ps 34,4).

Autorica: Janna Wright; Prijevod: Ivana R.; Izvor: Crosswalk.com

PROČITAJTE JOŠ: