Čaj od đumbira i limuna: Za što je dobar?

Čaj od đumbira i limuna uz dodatak meda je napitak za kojim mnogi posežu za vrijeme gripe i prehlade. Svi ti sastojci imaju svoje posebne kvalitete te su jako dobri za zdravlje.

Kada se te kvalitete kombiniraju, onda se stvara predivan i opuštajući čaj koji može umanjiti mnoge neugodne simptome bolesti i ojačati imunitet

Zašto je čaj od đumbira i limuna, uz dodatak meda, dobar za zdravlje? Donosimo nekoliko razloga:

Čaj od đumbira i limuna je dobar za zdravlje srca

Đumbir i limun su zdravi za srce. Nekoliko preliminarnih istraživanja naznačuju da đumbir može spriječiti zgrušavanje krvi i smanjiti kolesterol. To pomaže u borbi protiv srčanih bolesti u kojima je čest problem blokada krvnih žila zbog čega može doći do srčanog i moždanog udara. 

Čaj od đumbira i limuna ublažava mučnine

Mučnina je mnogim ljudima dobro poznata, a odnosi se na osjećaj kao da osoba mora povraćati. Mučnina sama po sebi nije bolest, no često može ukazivati na određenu bolest ili stanje. 

Đumbir može pomoći spriječiti ili liječiti nagon za povraćanjem i mučninu zbog kemoterapije, trudnoće i bolesti kretanja. Ujedno se koristi za smanjenje boli povezane s osteoartritisom. 

Čaj od đumbira i limuna za mršavljenje
Foto: Prirodnilijek.com

Čaj od đumbira i limuna je dobar za mršavljenje

Čaj od đumbira i limuna je dobar za mršavljenje. Ako se želite rіјеšіtі ѕuvіšnіh kіlоgrаmа, zароčnіtе dаn čајеm оd lіmunа і đumbіrа. Торlі nаріtаk u kоmbіnасіјі оvа dvа ѕаѕtојkа іmа ѕnаžnо еnеrgеtѕkо dјеlоvаnје kоје роmаžе u рrосеѕu zdrаvоg mršаvlјеnја.

Čaj od đumbira i limuna je dobar za zatvor i tvrdu stolicu

Zatvor može biti posljedica nekoliko čimbenika, uključujući dehidraciju i prehranu s niskim udjelom vlakana.

Kada zatvor proizlazi iz dehidracije, opuštanje navečer uz toplu šalicu čaja od limuna i đumbira može pomoći jer voda pomaže stolici da lakše prolazi kroz vaš probavni trakt.

Ako osjećate kronični zatvor, također budite sigurni da pijete dovoljno tekućine tijekom dana. Razgovarajte s liječnikom ako imate problema s pražnjenjem crijeva, odnosno stolica vam je rjeđa od tri puta tjedno.

VIDI OVO: 7 najboljih čajeva protiv nadutosti

Može pomoći u borbi protiv upale

Gingerol, kemijska supstanca koja se nalazi u đumbiru, može se pohvaliti protuupalnim i antioksidativnim svojstvima.

Kronična upala povezana je sa stanjima kako što su metabolički sindrom, rak, Alzheimerova bolest i bolesti srca.

Ipak, vrijedi imati na umu da trenutno nema dovoljno istraživanja da se zna koliko je gingerola potrebno za postizanje pozitivnih učinaka – i koliko biste ga zapravo dobili ispijanjem tipične šalice čaja od limuna i đumbira.

Odličan antioksidant 

Kada je dio čaja, limun može biti jako zdrav. Limunov sok bogat je vitaminom C koji pomaže zaliječiti rane te osnažiti zube i kosti.

Vitamin C je ujedno odličan antioksidant što znači da pomaže u borbi protiv slobodnih radikala koji nanose štetu stanicama te mogu dovesti do pojave kroničnih bolesti uključujući rak, artritis i srčane bolesti. Neka istraživanja su pokazala da vitamin C može pomoći osnažiti imunitet. 

Čaj od limuna i đumbira recept
Snimka zaslona: YouTube

Limun i đumbir – priprema čaja

Zа рrірrеmu čaja ја оd lіmunа і đumbіrа роtrеbnо vаm је: 1 l vоdе, kоrіјеn đumbіrа і mеd ро žеlјі.

Коrіјеn đumbіrа ореrіtе, оčіѕtіtе і nаrіbајtе ра dоdајtе u 1 l рrоkuhаnе vоdе. Кuhајtе nа lаgаnој vаtrі 15 dо 20 mіnutа, а nаkоn tоgа gа рrосіјеdіtе. Оѕtаvіtе dа ѕе mаlо оhlаdі, а zаtіm dоdајtе lіmun і mеd ро žеlјі.

Оvај nаріtаk mоžеtе ріtі tорао і оhlаđеn.

VIDI OVO: Čajevi za probavu: 9 koji vam pomoći kod probavnih problema

Zaključno 

Čaj od đumbira i limuna uz dodatak meda je zdrav način da unosite tekućinu u tijelo bez potrebe da pijete samo vodu, no ni sa čim ne treba pretjerivati.

S medom treba biti oprezan budući da ima i dosta kalorija, tako da količina meda koju stavljate u svaku šalicu čaja može povisiti vaš dnevni unos kalorija, i to kalorija koje dolaze od šećera. 

Kada pijete čaj od limuna i đumbira ili bilo koji drugi čaj s medom, razmotrite konzumiranje najviše 2 žličice meda u danu.