Čaj od đumbira i limuna: Zašto je odličan za zdravlje?

Čaj od đumbira i limuna uz dodatak meda je napitak za kojim mnogi posežu za vrijeme gripa i prehlada. Svi ti sastojci imaju svoje posebne kvalitete te su jako dobri za zdravlje.

Kada se te kvalitete kombiniraju, onda se stvara predivan i opuštajući čaj koji može umanjiti mnoge neugodne simptome bolesti i ojačati imunitet

Zašto je čaj od đumbira i limuna, uz dodatak meda, odličan za zdravlje? Donosimo nekoliko razloga:

Čaj od đumbira i limuna za zdravlje srca

Nekoliko preliminarnih istraživanja naznačuju da đumbir može spriječiti zgrušavanje krvi i smanjiti kolesterol. To pomaže u borbi protiv srčanih bolesti u kojima je čest problem blokada krvnih žila zbog čega može doći do srčanog i moždanog udara. 

Čaj od đumbira i limuna ublažava mučnine

Mučnina je svima dobro poznata, a odnosi se na osjećaj kao da osoba mora povraćati. Mučnina sama po sebi nije bolest, ali često može ukazivati na određenu bolest ili stanje. 

Đumbir može pomoći spriječiti ili liječiti povraćanje i mučninu zbog kemoterapije, trudnoće i bolesti kretanja. Ujedno se koristi za smanjenje boli povezane s osteoartritisom. 

Čaj od đumbira i limuna za mršavljenje
Foto: Prirodnilijek.com

Za mršavljenje

Čaj od đumbira i limuna je dobar za mršavljenje. Ako se želite rіјеšіtі ѕuvіšnіh kіlоgrаmа, zароčnіtе dаn čајеm оd lіmunа і đumbіrа. Торlі nаріtаk u kоmbіnасіјі оvа dvа ѕаѕtојkа іmа ѕnаžnо еnеrgеtѕkо dјеlоvаnје kоје роmаžе u рrосеѕu zdrаvоg mršаvlјеnја.

Zа рrірrеmu čaja ја оd lіmunа і đumbіrа роtrеbnо vаm је: 1 l vоdе, kоrіјеn đumbіrа і mеd ро žеlјі.

Коrіјеn đumbіrа ореrіtе, оčіѕtіtе і nаrіbајtе ра dоdајtе u 1 l рrоkuhаnе vоdе. Кuhајtе nа lаgаnој vаtrі 15 dо 20 mіnutа, а nаkоn tоgа gа рrосіјеdіtе. Оѕtаvіtе dа ѕе mаlо оhlаdі, а zаtіm dоdајtе lіmun і mеd ро žеlјі.

Оvај nаріtаk mоžеtе ріtі tорао і оhlаđеn.

VIDI OVO: Čajevi za probavu: 9 koji vam pomoći kod probavnih problema

Odličan antioksidant 

Kada je dio čaja, limun može biti jako zdrav. Sok limuna bogat je vitaminom C koji pomaže zaliječiti rane te osnažiti zube i kosti.

Vitamin C je ujedno odličan antioksidant što znači da pomaže u borbi protiv slobodnih radikala koji nanose štetu stanicama te mogu dovesti do pojave kroničnih bolesti uključujući rak, artritis i srčane bolesti. Neka istraživanja su pokazala da vitamin C može pomoći osnažiti imunitet. 

Zaključno 

Čaj od đumbira i limuna uz dodatak meda je zdrav način da unosite tekućinu u tijelo bez potrebe da pijete samo vodu, no ni sa čim ne treba pretjerivati, savjetuje Healthyeating.com

S medom treba biti oprezan budući da ima i dosta kalorija tako da količina meda koju stavljate u svaku šalicu čaja može povisiti vaš dnevni unos kalorija, i to kalorija koje dolaze od šećera. 

Kada pijete čaj s medom, razmotrite konzumiranje najviše 2 žličice meda u danu.