Čajevi za probavu: 9 najboljih koji vam mogu pomoći kod probavnih problema

Mnogi ljudi s razlogom uživaju u šalici čaja nakon obroka. Čajevi su odlični za probavu, a osobito ako imate problema s njom. 

Čaj može biti odličan za pomoć pri probavi hrane, a ujedno je i vrlo ukusan te smiruje. Mnoštvo je čajeva koji su vrlo ukusni i dobri za probavu. On nije lijek za ozbiljne bolesti, ali vam može pomoći ako imate probavnih tegoba. 

Svi ovi čajevi su odlični za probavu:

1. Čaj od mente

Čaj od mente dio je tradicionalne medicine već stoljećima te je poznat po sposobnosti smirenja probavnog sustava. Istraživanja su pokazala da menta smanjuje simptome probavnih bolesti kao što je sindrom iritabilnog crijeva. Čaj od mente možete piti hladnog ili toplog te ide odlično uz razna jela i slastice.

2. Čaj od đumbira

Đumbir je poznat po svojim protuupalnim svojstvima zbog čega je dio tradicionalne medicine. Nije ni čudo što može pomoći smanjiti probavne tegobe. Uz to može pomoći pri smirenju bolnog grla, smanjenju mučnine općenito, ali i jutarnje mučnine. Čaj od đumbira možete piti bilo kada budući da ne sadrži kofein. 

čaj od maslačka
Foto: Narodnamedicina.info

3. Čaj od maslačka

Točnije, čaj od korijena maslačka odličan je za probavu, borbu protiv gripe i za cjelokupno zdravlje. Istraživanja su pokazala da korijen maslačka može biti jako koristan u borbi protiv dijabetesa tipa 2 i drugih probavnih bolesti, piše Artfultea.com.

4. Čaj od kamilice 

Opće je poznato da čaj od kamilice iznimno umiruje, ukusan je i odlično se slaže s drugim vrstama čaja. Kamilica smanjuje simptome probavnih bolesti te smanjuje plinove i nadutost. Prirodno opušta tako da je dobra za tijelo i za um. Odlično ide uz malo meda i dobro društvo. 

5. Čaj od slatkog korijena 

Sam naziv govori da je riječ o slatkom i ukusnom čaju koji je odličan za poslije večere kako bi vaša probava radila kako treba. Ovaj čaj smanjuje simptome probavnih bolesti i teškoća. Samo treba pripaziti da ga se ne pije previše jer ipak postoje određene nuspojave. 

6. Pu-erh čaj

Pu-erh čaj poznat je i kao stari čaj te potječe iz Kine. On nastaje posebnom fermentacijom te zbog toga koristi zdravlju. On je odličan za dezinfekciju organizma i borbu protiv pretilosti. Pu-erh čaj ima vrlo tamnu, zamamnu boju i zemljani okus. Tradicionalno ga se pije nakon teškog i masnog obroka kako bi smirio želudac i olakšao probavu. 

7. Oolong čaj

Oolong čaj je djelomično fermentirani čaj koji se nalazi između crnog i zelenog čaja. Ima pomalo cvjetni okus te je puniji od crnog čaja. On može poboljšati metabolizam, pomoći pri sagorijevanju masti i poboljšati probavu. Jedna doza ovog čaja može se koristiti nekoliko puta tako da se svaki put dobije pomalo drugačiji okus. 

svaki dan zeleni čaj
Foto: Pixabay

8. Zeleni čaj

Poznato je da je zeleni čaj odličan za probavu i za smirenje želuca. On je bogat polifenolima, katehinima i antioksidanata te je dobar i za kardiovaskularno zdravlje. Mnogo je raznih vrsta zelenog čaja tako da svatko može naći okus koji mu odgovara. Zeleni čaj osvježava, hladan i vruć, te je odličan za smirenje želuca, ali i živaca. 

9. Crni čaj

Crni čaj je još jedna vrlo popularna vrsta čaja koja je odlična za probavu. Postoji mnogo različitih vrsta te ga se može kombinirati s drugim biljem. Može ga se piti samog, a mnogi u njega stavljaju mlijeko i šećer. Naravno, bez šećera je mnogo zdraviji. 

Zaključak

Mnoštvo je čajeva koji mogu pomoći s probavnim problemima. Budući da je svaki čaj priča za sebe po okusu, mirisu i boji, svatko si može naći čaj koji će koristiti probavi, a ujedno i goditi nepcu. Predvečer je najbolje piti čajeve koji ne sadrže kofein, a za one koji vole kofein ujutro, među čajevima zasigurno ima velikog izbora. 

PROČITAJTE JOŠ: