Čaj za smirenje: 5 najboljih čajeva za opuštanje protiv stresa

Ako trebate čaj za smirenje, neki od ovih čajeva koje donosimo u ovom članku za najbolji za opuštanje u borbi protiv stresa i nervoze. 

Šalica čaja može biti sjajan način da u svoj stresan život unesete dozu smirenja. Postoji jako puno vrsta čajeva, a u nastavku donosimo 5 vrsta od kojih će zasigurno svatko pronaći ono što mu odgovara.

Ovo su najbolji čajevi za smirenje:

1. Čaj od metvice

Čaj od metvice ima snažan učinak na smirenje tijela i uma. Metvica može doći i u raznim mješavinama koje odgovaraju pojedinom nepcu.

Ako želite kofeina, možete ga kombinirati s crnim čajem. Ako ne želite kofein, paprena metvica predstavlja idealan čaj za opuštanje navečer. Metvica s lavandom ima blagu i umirujuću aromu, a može se piti i kao ledeni čaj.

2. Čaj od kamilice

Kamilica je dobro poznata po svojstvima opuštanja. Šalica kamilice može dobro doći u bilo koje doba dana. S čistom kamilicom ne možete pogriješiti ako želite opustiti duh i tijelo.

Kamilica se može kombinirati s lavandom, ružinim laticama, korom naranče itd., a možete dodati i meda. Ove mješavine imaju razne profile mirisa i boja, za svačije potrebe.

3. Čaj od lavande

Lavanda je još jedna biljka koja dokazano opušta i otklanja stres. Lavanda se može miješati s drugim biljkama radi ciljanog učinka.

Može se pomiješati s crnim čajevima koji sadrže kofein, ili pikantnijim čajevima od citrusa ili đumbira. Ovakve mješavine ne samo da opuštaju, već i daju osjećaj svježine i energije.

VIDI OVO: Najzdraviji čajevi: Koji čaj je najbolji za zdravlje?

4. Čaj od ruže

Cvijet ruže se stoljećima koristi za esencijalna ulja, mirise i čajeve. Latice ruže dokazano imaju učinak opuštanja. Latice ruže mogu se miješati s hibiskusom, šipkom, kamilicom, lavandom itd. radi bolje arome i dodatnog učinka. 

Za pikantniju verziju, čaj od ruže može se miješati sa sušenom jabukom, koricom limuna i naranče te metvicom.

5. Matcha čaj

Matcha je prah zelenog čaja koji se stoljećima koristi u Aziji, a sve je popularniji u ostatku svijeta. Zeleni je čaj poznat po tome što opušta, a matcha čajevi imaju naročito visoku razinu L-teanina, tvari koja dovodi do opuštanja. Kombinacija kofeina i L-teanina uzrokuje umirujući učinak i osjećaj svježine.

Svaki čaj za smirenje može se dodatno kombinirati s novim sastojcima koji pojačavaju aromu i učinak baznog sastojka. Kombinacije su mnogobrojne i samo čekaju da ih se kuša!