Čaj od šipka: 8 koristi za zdravlje koje rijetki znaju

Čaj od šipka se nalazi je u mnogim domovima odličan izbor za hladne dane. Ima vrlo delikatan okus i pomalo gorku notu.

Šipak je divlja biljka, a odnosi se na crvenu, okruglu masu ispod cvijeta ruže. 

Čaj od šipka je vrlo dobar za zdravlje iako to mnogi ne znaju. Danas donosimo neotkrivene tajne čaja od šipka. 

Čaj od šipka bogat je antioksidantima 

Antioksidanti se odnose na tvari koje smanjuju štetu koju stanicama nanose slobodni radikali. Konzumiranje hrane bogate antioksidantima može spriječiti mnoge bolesti kao što je bolest srca, rak i dijabetes. 

Jedno je istraživanje nad šest ekstrakata voća, pokazalo da šipak ima najviše antioksidanata. On sadrži mnogo polifenola, karotenoida, vitamina C i E koji su snažni antioksidanti. 

Ovisno o tome koje je šipak vrste, kada je uzgojen i gdje, količina antioksidanata može varirate tako da oni šipci, koji dolaze s više nadmorske visine, imaju više antioksidanata. 

Kada pravite čaj, bolje je koristiti svježi šipak budući da on ima više antioksidanata, savjetuje Healthline

Čaj od šipka za imunitet
Foto: Unsplash

Čaj od šipka odličan je za imunitet

Jedna od impresivnih boljki čaja od šipka je da ima jako mnogo vitamina C koji je jako važan za imunološki sustav. 

On može stimulirati proizvodnju bijelih krvnih stanica koje štite tijelo od infekcija. Može osnažiti postojeće bijele krvne stanice te osnažiti zaštitnu barijeru kože. Osim vitamina C, čaj je bogat vitaminima A i E koji su važni za imunitet. 

Čaj od šipka za srce

Zbog mnoštva antioksidanata, čaj od šipka može biti jako dobar za srce. Neka istraživanja su povezala vitamin C u šipku sa smanjenim rizikom od bolesti srca. 

Pregledom 13 istraživanja zaključeno je samo 500 mg vitamina C na dan može znatno smanjiti kolesterol i trigliceride koji su odgovorni za većinu srčanih bolesti. 

Bogat je flavonoidima, antioksidantima koji smanjuju krvni tlak i poboljšavaju dotok krvi u srce. 

6-tjedno istraživanje nad pretilim osobama je pokazala da su one osobe, koje su pile 40  grama šipka u prahu na dnevnoj bazi imale bolji krvni tlak te im se znatno smanjio kolesterol. 

No, moguće je da su rezultati takvi i zbog toga što prah sadrži vlakna, koja sam šipak ne sadrži. 

Štiti od dijabetesa

U istraživanju nad miševima koji su bili na visokokaloričnoj prehrani, dodavanje praha od šipka je smanjilo šećer u krvi te inzulin, kao i rast masnih stanica u jetri, a to su faktori koji utječu na pojavu dijabetesa tipa 2

U drugom istraživanju ekstrakt šipka je znatno smanjio šećer u krvi kod miševa s dijabetesom. No, kada je riječ o ljudima, šipak u prahu nije imao utjecaja na inzulin. 

Čaj od šipka može smanjiti upalu i bol

Polifenoli u šipku imaju sposobnost smanjenja upala. Galaktolipidi su isto tako vrlo korisni jer mogu smanjiti upale te imaju potencijal za smanjenje bolova u zglobovima. 

U pregledu tri različita istraživanja, dodavanje šipka u prehranu je znatno smanjilo bolove u zglobovima kod osoba s osteoartritisom. Također, šipak je smanjio i bol povezanu s artritisom. 

4-mjesečno istraživanje nad 100 osoba s osteoartritisom je pokazalo da je, nakon redovne konzumacije ekstrakta šipka, 65 % osoba prijavilo manju bol u zglobovima i poboljšanu mobilnost kukova. 

Čaj od šipka za mršavljenje
Foto: Pixabay

Čaj od šipka za mršavljenje

Čaj od šipka može pomoći pri mršavljenju, potvrđuju neka istraživanja. Naime, šipak sadrži antioksidant koji može sagorjeti masnoće. 

U 8-tjednom istraživanju nad pretilim miševima, oni miševi, koji su konzumirali masnu hranu uz samo 1% ekstrakta šipka su dobili mnogo manje kilograma, nego skupina koja nije konzumirala šipak. 

U 12-tjednom istraživanju na 32 pretile odrasle osobe, uzimanje samo 100mg ekstrakta šipka na dan je znatno smanjilo težinu sudionika. 

No, većina istraživanja odnosi se na ekstrakt šipka, a ne na čaj od šipka. 

Može zaštititi kožu od starenja 

Kolagen je vrlo važan za održavanje elastičnosti u koži. Vitamin C tako pomaže pri sintezi kolagena te štiti kožu od sunca. Budući da je čaj od šipka bogat vitaminom C, on može biti jako dobar za kožu. 

Uz to, sadrži karotenoid astaksantin koji usporava starenje jer sprječava razgradnju kolagena. 

Drugi karotenoidi u čaju od šipka isto mogu pomoći zdravlju kože, a uključuju likopen i vitamin A. 

Provedeno je 8-tjedno istraživanje nad 34 osobe koje je pokazalo da samo 3 grama praha od šipka smanjuje bore te poboljšava vlažnost i elastičnost kože. 

Čaj od šipka je lako dostupan 

Čaj je lako pripremiti. Šipak možete brati i sami ili ga kupiti u trgovini. Važno je paziti da biljka nije špricana, nego da je potpuno prirodna. 

Šipak se nalazi odmah ispod latica ruže, a može biti narančasti i crveni. 

Svježi šipak treba dobro oprati, a nakon toga da se može kuhati tako da se 4-8 komada šipka stavi u 250 ml kipuće vode. Šipak možete izvaditi nakon 10-15 minuta i uživati u čaju. 

Čaj od šipka nuspojave
Foto: Unsplash

Čaj od šipka – nuspojave

Iako nema dokaza da je nezdrav za određene osobe, nema istraživanja na trudnicama i dojiljama tako da je najbolje razgovarati s liječnikom prije nego popijete čaj ako spadate u tu kategoriju. 

Zbog visokog udjela vitamina C, može povećati rizik od razvitka bubrežnog kamenca kod nekih osoba. 

Ujedno, ako uzimate lijekove za psihološke poremećaje, izbjegavajte čak od šipka. 

Zaključak

Čaj od šipka vrlo zdrav iako može biti malo gorak, ali tome pomaže koja žličica meda. 

On može ojačati imunitet, poboljšati izgled kože, pomoći pri mršavljenju, smanjiti upale i bolove te zaštititi od srčanih bolesti i dijabetesa. U svakom slučaju, može biti odličan dodatak vašoj prehrani. 

NAJNOVIJE!