Crni čaj za zdravlje: 12 razloga zbog kojih ga trebate piti

Crni čaj je dobar za zdravlje srca, kostiju, jača imunitet, a pomaže i protiv stresa. U ovom članku donosimo ljekovita svojstva zbog kojih ga trebate češće piti. 

Ako ste pravi ovisnik o kavi ili drugim kofeinskim napitcima, sigurno vam je netko najmanje jednom rekao kako ti napitci nikako nisu zdravi. 

Danas vam donosimo dobru vijest. Kada je riječ o crnom čaju, onda jedna šalica više u danu može više pomoći nego odmoći. 

Crni i zeleni čaj potječu od iste biljke koja je drugačije obrađena tako da se listovi crnog čaja fermentiraju prije konačnog zagrijavanja. 

Donosimo nekoliko razloga zbog kojih će svatko poželjeti šalicu crnog čaja. 

Crni čaj za oralno zdravlje 

Neka su istraživanja pokazala da crni čaj može pomoći pri održavanju oralnog zdravlja budući da sprječava stvaranje kamenca na zubima. On ujedno sprječava rast bakterija koje uništavaju zdravlje zubi. Polifenoli u crnom čaju mogu spriječiti razvoj bakterija te smanjiti razvoj bakterijskih enzima koji stvaraju ljepljivi materijal koji privlači kamenac. 

Crni čaj sadrži mnoge antioksidante

Crni čaj, kako je spomenuto, bogat polifenolima, oksidantima koji pomažu zaštititi DNK od štetnih kemikalija kao što je duhan. Možda ćete reći da i druge namirnice sadrže antioksidante, no ovi antioksidanti su zapravo drugačiji te mogu učiniti veliku razliku za vaše zdravlje, piše Lifehack.

Crni čaj može biti koristan u prevenciji raka

Neka istraživanja dala su naznačiti da polifenoli i katehini u crnom čaju pomažu spriječiti neke vrste raka. Naime, žene koje redovno piju crni čaj imanju manji rizik od razvitka raka jajnika. No, potrebno je više istraživanja kako bi ova tvrdnja bila potkrijepljena. 

Crni čaj za zdravlje srca
Foto: Unsplash

Crni čaj je dobar za zdravlje srca

U istraživanju iz 2009 godine istraživači su sagledali osobe iz raznih država. Bez obzira na porijeklo, osobe koje su pile 3 ili više šalica crnog čaja dnevno su 21% manju mogućnost od moždanog udara nego osobe koje su konzumirale manje od 1 šalice zelenog čaja dnevno. 

Crni čaj je dobar za zdravlje kostiju

Moguće je da crni čaj utječe na kosti tako da ih jača te potencijalno sprječava razvoj artritisa zbog raznih kemikalija koje sadrži. 

Crni čaj smanjuje rizik od dijabetesa

Prema nekim istraživanjima na starijim osobama s mediteranskih otoka, otkriveno je da osobe, koje su konzumirale crni čaj na dnevnoj bazi, imale čak 70% manji rizik od razvitka dijabetesa tipa 2. 

Crni čaj je dobar za imunitet

Crni čaj jača naš imunitet budući da sadrži alkilamin antigen. Uz to sadrži i tanine koji su korisni u borbi protiv virusa kao što je virus gripe i sl. 

Crni čaj za stres
Foto: Unsplash

Crni čaj je dobar za stres

Mnogi su ljudi u današnje vrijeme pod velikim stresom te su zahvalni za sve što im može pomoći. Crni čaj je jedna od tih stvari budući da djeluje opuštajuće na tijelo. Istraživanja pokazuju da amino kiseline u crnom čaju pomažu pri koncentraciji i smirivanju. 

Crni čaj također smanjuje količinu hormona kortizola koji utječe na pojavu stresa. 

Odličan je za podizanje energije

Znamo da kofein u kavi i sličnim napitcima može probuditi naše tijelo, ali i opteretiti srce. Zbog toga je crni čaj odličan za podizanje energije. On ne sadrži dovoljno kofeina da optereti srce, ali zato ga sadrži dovoljno kako bi pospješio protok krvi do mozga. Također stimulira metabolizam i dišni sustav. 

Crni čaj je jako dobar za probavu

Tanini u crnom čaju imaju terapeutski učinak na probavni sustav te pomažu povećanju probavne aktivnosti. 

Crni čaj za mršavljenje
Foto: Pixabay

Crni čaj je dobar za mršavljenje

Іѕtrаžіvаčі ѕа Ѕvеučіlіštа Каlіfоrnіја dоkаzаlі ѕu dа сrnі čај mоžе рrоіzvеѕtі zdrаvu bаktеrіјu u сrіјеvіmа tе роtаknutі bоlјі rаd mеtаbоlіzmа. “Оn роkrеćе rаd mіkrоbіоmа, mіkrооrgаnіzаmа u mеtаbоlіzmu kојі роbоlјšаvајu zdrаvlје і ѕmаnјuјu tјеlеѕnu tеžіnu”, zаklјučаk је іѕtrаžіvаčа.

Šalica čaja stavlja osmijeh na lice

Čaj umiruje i ostavlja osjećaj zadovoljstva gotovo svima – najvažnije je pronaći onaj koji vam odgovara, a s crnim čajem i njegovim blagim okusom i mirisom ne možete pogriješiti. 

Сrnі čај mnоgі lјudі ріјu u kоmbіnасіјі ѕ mlіјеkоm, nо nutrісіоnіѕtі ѕаvјеtuјu dа gа zаčіnіtе ѕ lіmunоm. U kоmbіnасіјі ѕ vіtаmіnоm С tо ćе іmаtі јоš bоlјі utјесај nа оrgаnіzаm.

Dnеvnо bіѕtе trеbаlі роріtі јеdnu dо dvіје šаlісе crnog čaja zа kvаlіtеtnе učіnkе, nо trudnісе і lјudі оѕјеtlјіvі nа kоfеіn ѕvаkаkо bі trеbаlі рrіраzіtі.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!