NaslovnicaDuhovnostKako čekati na Boga?

Kako čekati na Boga?

Svjedoci smo da kada nešto molimo Boga, odgovore ne primamo odmah. Ponekad smo u “Božjoj čekaonici”. Kako čekati na Boga?

Stalno nešto čekamo. Čekamo da zaspimo noću, odgovore na e-mailove, da napredujemo na poslu, da ljudi s kojima dijelimo Krista odgovore na Evanđelje itd. Čekamo svašta, ali što znači čekati na Boga? Psalam 27, 14 kaže: “Čekaj Gospoda, budi utješen i hrabra srca: čekaj Gospoda!”

Kako čekati na Boga?

Čekamo da Bog djeluje: izbavi, spasi, usliši naše molitve, osigura naše potrebe, obnovi snagu … učini ono što samo On može.

To čekanje zahtijeva strpljenje. Zahtijeva da vjerujemo Bogu da će odgovoriti i učiniti sve što je u našem najboljem interesu. Nije lako čekati na Boga, jer dok čekate, možete se suočiti s kušnjama, sumnjama i možda ćete čuti mnoge glasove koji vam daju druge mogućnosti.

6 stvari koje trebamo uzeti u obzir dok čekamo na Boga

Čekamo na Boga jer On može postići ono što mi ne možemo. Čekamo ga jer smo bespomoćni bez Njega. Dok čekamo, trebamo uzeti u obzir nekoliko stvari u nastavku.

1. Bog mora biti središnja točka dok čekamo na Njega

Isus u Mateju 6, 33 kaže: “Tražite stoga najprije Kraljevstvo i pravednost njegovu, a sve će vam se ostalo dodati.” Uvijek će postojati druge mogućnosti dok čekamo na Boga, ali Bog mora ostati opcija broj jedan u našem životu.

2. Ne oslanjajte se na vlastito razumijevanje

Uzdaj se u Jahvu svim srcem i ne oslanjaj se na vlastiti razbor. (Izreke 3, 5)

Dok čekate na Boga, život može izgledati stagnirajuće. Ne osjećate kao da idete naprijed u određenim područjima svog života. Nestrpljivost nas može iskušati u činjenju mnogih stvari. Možemo biti u iskušenju razmišljati o idejama i planovima koji nisu u skladu s Božjom Riječju. Možemo biti u iskušenju tražiti odgovore ili rješenja koja proturječe Božjoj Riječi. Možemo biti u iskušenju pouzdati se u svoje razumijevanje i inteligenciju nego u Božju mudrost. Razmišljanje bez Boga može nas dovesti do kopanja rupa za sebe. Dakle, dok čekamo na Boga, nemojmo ovisiti o sebi.

3. Nastavite s molitvom i čitajući Riječ Božju

Luka 18, 1 kaže da je jednog dana Isus svojim učenicima ispričao prispodobu kako valja svagda moliti i nikada ne sustati. Naš hod s našim nebeskim Ocem prepun je nevolja i izazova koji mogu dovesti do odustajanja. U Luki 18, 1 Isus potiče svakog vjernika da nikada ne prestane moliti, unatoč izazovima i nevoljama. Dakle, dok čekamo, moramo se i moliti. Moramo čitati i Božju Riječ i vjerovati u Božja obećanja koja su nama namijenjena.

4. Nemojte se žaliti 

Sve činite bez mrmljanja i oklijevanja. (Filipljanima 2, 14)

Žalba je znak nezadovoljstva i obično ima za posljedicu udaljavanje čovjeka od Boga, a ne približavanje Njemu. Čekanje na Boga zahtijeva da se čovjek zadovolji onim što Bog je učinio i što trenutno čini.

5. Nemojte se umoriti od činjenja dobrih stvari

Neka nam ne dozlogrdi činiti dobro: ako ne sustanemo, u svoje ćemo vrijeme žeti! (Galaćanima 6, 9)

Dok čekamo na Boga, lako je biti samozatajan i usredotočen na sebe. Možemo doći u napast da se usredotočimo na vlastite potrebe i mislimo da se svijet vrti oko nas samih. Galaćanima 6, 9 potiče nas da nikada ne prestajemo činiti dobra djela. Trebali bismo i dalje činiti djela ne samo za sebe već i za druge. Naš život i naši postupci trebali bi i dalje slaviti Boga i donositi korist drugima. Dok činimo dobro, nastavljamo sjati za Njega i s vremenom dolazi do žetve koja dolazi od Boga.

6. Budite zahvalni u svim okolnostima

Ne budite zabrinuti ni za što, nego u svemu – molitvom i prošnjom, sa zahvaljivanjem – očitujte svoje molbe Bogu. (Filipljanima 4, 6)

Biti zahvalan velika je vrlina i vodi nas kroz bilo koji izazov ili iskušenje, jer su naše srce i um usredotočeni na stvari koje Bog čini. Dok čekamo na Boga, budimo zahvalni na onome što je učinio i što čini. 1. Solunjanima 5, 18 kaže: “U svemu zahvaljujte! Jer to je za vas volja Božja u Kristu Isusu.”

PROČITAJTE JOŠ: