Što Bog čini u čovjeku koji se ponizuje?

„Kažem vam: ovaj siđe opravdan kući svojoj, a ne onaj! Svaki koji se uzvisuje, bit će ponižen; a koji se ponizuje, bit će uzvišen” (Luka 18,14).

Veliki evangelizator Dwight L. Moody je rekao. „Imao sam problema sa D. L. Moodyjem više nego s bilo kojom drugom osobom na koju sam naišao. Ako ga držim kako treba, onda nemam problema s drugim ljudima”.

Mi jako volimo kriviti druge ljude kada je, zapravo, problem u nama. Možemo upirati prstima i žaliti se da ova osoba radi ovo, a neka druga nešto drugo. No istina je da naša srca nisu na pravom mjestu.

Nije to drugačije od Adama i Eve koji su prebacivali krivnju u Edenskom vrtu. Adam je rekao: „Žena koju si stavio uza me – ona mi je dala sa stabla pa sam jeo”, tada je Eva rekla: „Zmija me prevarila pa sam jela”, (Postanak 3,12-13).

VIDI OVO: 10 karakteristika ponizne osobe

Svi mi jako često krivimo druge ljude ili naše okolnosti, a ne priznajemo da smo mi odgovorni za ono što činimo.

Isus je ispričao priču o dvojici muškaraca koji su se otišli moliti u hram. Jedan je bio grešnik, a drugi farizej. Grešnik nije čak ni podigao svoje oči prema nebu. Umjesto toga je rekao: „Bože, milostiv budi meni grešniku” (Luka 18,13). On je bio loš i bio je toga svjestan.

No, Biblija govori: „Farizej se uspravan ovako u sebi molio: ‘Bože, hvala ti što nisam kao ostali ljudi: grabežljivci, nepravednici, preljubnici ili – kao ovaj carinik ” (11).

Isus je rekao: „Kažem vam: ovaj siđe opravdan kući svojoj, a ne onaj! Svaki koji se uzvisuje, bit će ponižen; a koji se ponizuje, bit će uzvišen ” (14).

Onaj koji je priznao svoj grijeh, koji se ponizio, je onaj koji je otišao kući opravdan pred Bogom.

Autor: Greg Laurie; Prijevod: Ida U.; Izvor: Harvest.org