NaslovnicaDuhovnostCrveno more: 9 stvari koje vas Bog želi naučiti po tom čudu

Crveno more: 9 stvari koje vas Bog želi naučiti po tom čudu

Crveno more je Bog razdvojio, a Izraelci su hodali po suhom. Koje nevjerojatne stvari nas Bog uči po ovom čudu? 

Kada prepreke dođu a neprijatelj nas je voljan pobijediti, Bog nas podsjeća na ovu ISTINU: On je uvijek s nama, i danas se bori za nas.

U Njegovoj Riječi možemo pronaći mnoštvo dokaza koji potvrđuju da kada problemi dođu, Bog nikada ne ostavlja Svoj narod. On je spreman činiti čuda kada svoje bitke predamo u Njegove ruke, te može učiniti ono što se nama čini nemogućim.

Kada je faraon pustio Izraelce da napuste Egipat, Bog nije vodio svoj narod putem koji je imao nekog smisla. Vodio ih je pustinjom i preko Crvenog mora.

Često puta se Njegov narod suočavao s problemima koji su se činili preteškim da bi ih mogli pobijediti. Često su bili fokusirani na problem, a ne na veličinu Boga kojeg su slijedili.

Crveno more – stvari koje nas Bog uči po tom čudu

Kao i Izraelce tada, i nas danas Bog želi podsjetiti na nekoliko stvari kada se suočavamo s našim Crvenom morem. Autorica Debbie McDaniel iznosi tih nekoliko stvari:

1. Bog zna što čini.

“Stoga Bog povede narod zaobilaznim putem, kroz pustinju prema Crvenome moru….” (Izlazak 13,18)​. Ako nam putovi kojima nas vodi nemaju smisla, ili putovanje potraje predugo, te se zadržimo u pustinju u kojoj se ne želimo zadržati, možemo Mu vjerovati. On je suveren, iznad svega, još uvijek drži sve pod kontrolom, te zna što je najbolje za nas.

2. Bog nas vodi.

“Jahve je išao pred njima, danju u stupu od oblaka da im put pokazuje, a noću u stupu od ognja da im svijetli…” (Izlazak 13,21)  Bog nas neće prepustiti nama samima, boreći se da nađemo neki put. On će nas usmjeravati. Nećemo ga vidjeti u stupu oblaka, ali ga možemo vidjeti u Njegovoj Riječi i osloniti se na vodstvo Duha Svetoga.

3. Bog je u mogućnosti okrenuti srca vladara.

On drži sve stvari u Svojim rukama. Može preokrenuti zla djela ovoga svijeta da daju neograničenu slavu Njegovom imenu, kako bi svi spoznali da je On jedini pravi Bog. “Ja ću otvrdnuti faraonu srce, i on će za njima poći u potjeru. Ali ja ću se proslaviti nad faraonom i svom njegovom vojskom. Tako će Egipćani spoznati da sam ja Jahve.« Izraelci tako učine.” (Izlazak 14,4)

VIDI OVO: Bog je za tebe razdvojio mora

4. Kada mi vidimo prepreke, Bog vidi prilike.

On će stvoriti način tamo gdje mi mislimo da ne može. Što je veći problem, veća je mogućnost da On djeluje. “Egipćani, dakle, pođu za njima u potjeru. I dok su Izraelci taborovali uz more, blizu Pi-Hahirota nasuprot Baal-Sefonu, stignu ih svi faraonovi konji pod kolima, njegovi konjanici i njegovi ratnici.” (Izlazak 14,9)

čudo na crvenom moru
Foto: Pixabay

5. Možemo se fokusirati na problem ili izabrati pouzdati se u Boga.

Izraelci su se preplašili kada su vidjeli neprijatelja kako im se približava. Sumnjali su u Mojsija, postavljali pitanja Bogu, žalili se, mrmljali su i uhvatila ih je panika. Bog nije bio ljut na njihov ljudski strah, ali je zahtijevao poslušnost. “Jahve će se boriti za vas. Budite mirni!” (Izlazak 14,14)

6. Molitva je važna, iako Bog ponekad kaže: Vrijeme je da se pokrenete!

Iako nas Bog poziva na strpljivost, u nekim situacijama može reći: ”Pokreni se i nastavi vjerovati.” Bog je rekao Mojsiju: ”»Zašto zapomažete prema meni?« – reče Jahve Mojsiju. »Reci Izraelcima da krenu na put.” (Izlazak 14,15). Važno je poslušati Njegov glas kada trebamo biti strpljivi, a kada trebamo krenuti naprijed.

7. Bog će raditi za nas, no često prije svega traži našu poslušnost.

Bog je tražio od Mojsija da napravi jednu stvar: “A ti podigni svoj štap, ispruži svoju ruku nad morem i razdijeli ga nadvoje da Izraelci mogu proći posred mora po suhu.” (Izlazak 14,16). Od Mojsija se zahtijevala poslušnost Božjem glasu. Kada je podigao štap, Božja moć se oslobodila. Kao rezultat toga more se razdvojilo, a Izraelci su prošli po suhom. Poslušnost Njegovom glasu će svaki puta rezultirati blagoslovom.

VIDI OVO: Poruka svima koji traže znakove i čudesa od Boga

8. Bog će stati između nas i neprijatelja.

Nikada se nećemo morati bojati sami. On će poslati anđele da se bore za nas i vode nas. On će nas držati pod svojom zaštitom. To ne znači kako se nećemo morati suočavati s bitkama, no možemo znati da je On sudjeluje u njima zajedno s nama. “Anđeo Božji, koji je išao na čelu izraelskih četa, promijeni mjesto i stupi im za leđa. A i stup od oblaka pomakne se ispred njih i stade im za leđa.” (Izlazak 14,19)

9. Naš Bog je Bog čudesa.

Isti Bog koji je razdvojio Crveno more, učinio da Izraelci prođu po suhom, te potopio neprijatelja u dubinama mora, donijevši spasenje Njegovom narodu – isti je Bog koji je danas među nama. On je isti jučer, danas i zauvijek. ”Osvjedoči se Izrael i o silnoj moći koju Jahve pokaza nad Egipćanima. Narod se poboja Jahve i povjerova Jahvi i njegovu sluzi Mojsiju. (Izlazak 14,31).

Kad god se suočavate s preprekama i poteškoćama koje vam se čine nesavladive, znajte da je Bog na vašoj strani i spreman je boriti se za vas. Budite poslušni Njegovom glasu.