Čuti Isusov glas
Foto: Unsplash

Kako čuti Isusov glas? Ovo je vrlo važno pitanje. Biblija nam govori da nam Bog govori onda kada nas želi voditi i kada mi želimo slijediti.

Ivan 10, 3-5 kaže: „Njemu vratar otvara, i ovce slušaju glas njegov. On zove svoje ovce po imenu i izvodi ih. I kad ispusti svoje ovce, ide pred njima, i ovce idu za njim, jer poznaju glas njegov. A za tuđinom ne idu, nego bježe od njega, jer ne poznaju glasa tuđega“.

Isus očekuje od nas da čujemo Njegov glas

Isus nas uspoređuje sa svojim ovcama. Ovca poznaje glas svoga pastira, vjerovat će mu i slijedit će ga, ali neće jednako reagirati na glas stranca. Stoga mi znamo da Isus od nas u potpunosti očekuje da čujemo Njegov glas i da Ga slijedimo.

Čuli ste Isusov glas barem jednom

Ako ste već kršćanin, već ste čuli Njegov glas. On vas je pozvao da budete Njegovo dijete. Razmišljajte o tome kako se to dogodilo. Kako ste znali da je kršćanski put ispravan? Što vas je nagnalo da slijedite i prihvatite Isusa kao svoga Spasitelja?

VIDI OVO: 3 mentalne barijere zbog kojih ne možete čuti Božji glas

Kako mogu čuti Božji glas?

Netko je s vama podijelio kršćansku poruku, pročitali ste ju u Bibliji ili vam je netko pokazao neke stvari iz Biblije. To su načini kako nam Bog može govoriti: kroz nekog drugog ili kroz Bibliju. Tako Duh Sveti djeluje kako bi privukao vašu pozornost.

Ponekad će Bog upotrijebiti zaista snažan osjećaj/probuđenje u vašem srcu, čime će vas nagnati da učinite nešto ili će vam pomoći kako biste razumjeli to što ste pročitali u Bibliji.

Ponekad možete glasno čuti Njegov glas (vjerojatno ne prečesto) ili je možda misao došla u vaš um, koja vas je iznenadila i učinila da se zapitate otkud je došla.

VIDI OVO: 5 načina na koje nam Bog govori

Naučite razumjeti kada Bog govori

Postoje drugi načini kako Bog nama može govoriti. Kao Njegove ovce, prepoznat ćemo Njegov glas, riječi u našim srcima, uvjerenje/osjećaj koje Bog uzrokuje da osjećamo. Sve to će biti u skladu s onime što Biblija uči. Ako niste sigurni je li nešto od Boga ili ne, pitajte Ga da vam to razjasni. Možete biti sigurni da će vam pomoći kako biste bili sigurni, ako je to od Njega.

Kako mogu razgovarati s Bogom ili Isusom?

Kako ste Bogu dali do znanja da želite ili trebate Njegov oprost? Molili ste. Tako mi razgovaramo s Isusom. Mnogi ljudi, nakon što postanu kršćani, kažu da ne znaju moliti. „Bojim se da ću koristiti pogrešne riječi, ne znam pravi način“. Boga toliko ne zanimaju riječi koje ćemo reći, već ono što je našim srcima. 

VIDI OVO: RAZGOVOR S BOGOM: Zašto si to dopustio?

Dijete koje voli Oca se neće suzdržavati, bojati se razgovarati s Njime iz straha da ne kaže nešto pogrešno. Ono jednostavno kaže stvari koje su u njegovom srcu; kako se osjeća, njegove molbe, ono što planira ili što čini. Dijete često može nastaviti razgovor, čak i ako druge ne zanima. Očevi vole slušati i razgovarati sa svojom djecom.

Budite poput djeteta i razgovarajte u molitvi sa svojim Ocem

Isto vrijedi i za Boga. Svaki puta kada razgovaramo s Njime, molimo se. To može biti brza molitva „Gospodine, što da radim“?, može biti duža u kojoj Bogu govorimo ono što smo učinili i kako stvari teku, možemo Mu samo zahvaljivati za Njegovu pomoć ili Mu govoriti o problemima naših prijatelja i obitelji i zamoliti Boga da im pomogne.

VIDI OVO: Kada možemo čuti Božji glas?

Možemo zahvaliti Bogu za našu hranu, Njegovu pomoć, Njegovu ljubav, slaviti Ga; to je štovanje. Na takve načine razgovaramo s Bogom. Jednostavno je, tako da čak i dijete to može.

Sažetak

Možemo čuti Božji glas kroz prijatelje, čitajući Bibliju, putem misli koja u naše umove može doći od Boga, no sve to treba biti u skladu s onim što nas Biblija uči o Bogu. On od nas nikada neće tražiti da učinimo ili kažemo nešto što nije u skladu s onim što piše u Bibliji.

Možemo razgovarati s Bogom i Isusom jednostavno izgovarajući stvari za koje želimo da ih On zna. To je ono što se zove molitva. Ne trebamo posebne lekcije ili molitvene riječi. Sve što trebamo jest želja za razgovorom s Bogom. Možete biti sigurni da Bog sluša.

Autorica: Eunice Burden; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Biblword.net