Što se događa djetetu koje odrasta bez oca
Foto: Pixabay

Mnoga djeca odrastaju bez oca, a prvi znaci da je dijete osjetilo da mu nedostaje očinska ljubav očituju u njegovom ponašanju u ranoj dobi.

Nijedna druga osoba ne može u potpunosti nadoknaditi djetetu odsustvo čovjeka koji u kući treba biti glava obitelji.

Mnoga djeca odrastaju bez oca, a prvi znaci da je dijete osjetilo da mu fali očinska ljubav očituju u njegovom ponašanju u ranoj dobi.

Ne mora značiti da će svako dijete imati kvalitetan život uz oba roditelja, ali, ako se u obzir uzme to da se podrazumijeva da u svakoj obitelji postoji zdrav odnos među članovima koji je čine, svakako da je poželjnije da dijete ima i oca uz sebe.

Prema psihoanalizi, ljubav majke prema djetetu je bezgranična, svemoćna i neizbrisiva i djetetu takvo iskazivanje emocija ulijeva sigurnost i zaštitu. Dijete zna da u potpunosti ovisi o majci i bez nje ne može.

VIDI OVO: 5 stvari koje svaki sin treba čuti od svog oca

S druge strane nalazi se otac, glava obitelji, osoba koja je zaslužna za mogućnost ostvarivanja kontakta između majke i djeteta.

Otac napušta dijete kada nije fizički prisutan ili kada je emotivno odsutan

Kao što postoje različiti načini da otac pokaže da je uvijek tu uz svog sina ili kćer, isto tako može pokazati i da nije. Otac napušta dijete onda kada nije fizički prisutan u kući, kada provodi vrijeme vani, ne mari za odgoj i odgoj djeteta, ne pomaže u kući i zapostavlja ostale ukućane.

Otac može napustiti svoje dijete onda i kada je fizički prisutan u kući, ali ne obraća pozornost na dijete, ne razgovara s njim, ne zanima se za njegov život, probleme i slično. Najteži oblik napuštanja je potpuno odvajanje od obitelji, primjerice onda kada otac ode od kuće i osnuje drugu obitelj.

Svako napuštanje oca dijete teško prihvaća

Svako napuštanje se teško prihvaća. U slučaju kada otac u potpunosti napustiti obitelj kako bi oformio neku drugu, posljedice po dijete su najteže i najdugotrajnije. Događa se da očinska figura bude zamijenjena nekom drugom, prisustvom drugog muškarca u životu napuštene djece, što može pozitivno utjecati na njihovo odrastanje, ali ipak nikada ne može zamijeniti sliku biološkog oca.

VIDI OVO: Zašto svaki sin treba oca?

Mnogi ljudi imaju stav da u odsustvu jednog roditelja onaj drugi može biti i otac i majka, međutim, smatra se da uz majku djeca ne mogu ojačati psihički onoliko koliko bi to napravila kada bi uz sebe imala i oca.

U svakom slučaju, bilo da otac u potpunosti napušta obitelj, ili je zapostavlja i onda kada je prisutan u kući, dijete će to svakako osjetiti i posljedice će se zasigurno javiti, ali u različitoj mjeri. Odsustvo oca otvara duboku emocionalnu ranu kod djeteta, posebno u prvim godinama odrastanja. Ta praznina ostaje zauvijek prisutna i nijedna druga osoba ne može u potpunosti nadoknaditi djetetu odsustvo čovjeka koji u kući treba biti glava obitelji.