Pandemija je izazvala brojne krize za mnoge obitelji. Nakon što je njegov 12-godišnji sin Hayden preminuo od samoubojstva, otac Brad Hunstable podijelio je tešku priču svoje obitelji kako bi podigao svijet o koronavirusu i njegovom utjecaju na mentalno zdravlje. 

Hunstable je svoje svjedočanstvo prenio putem YouTube snimke. Rekao je: „Moj sin je preminuo od koronavirusa, ali ne onako kako mislite“. 

Što se događalo nekoliko dana prije samoubojstva dječaka?

Tada je podijelio detalje o tome što se događalo nekoliko dana prije samoubojstva njegovog 12-godišnjeg sina Haydena, samo 4 dana prije njegovog 13. rođendana. 

Nakon što je pokidao monitor koji je ranije ove godine dobio kao poseban poklon, Hayden je odlučio na bilo koji način zaraditi novi. Radio je kućanske poslove te je pomagao svojoj 8-godišnjoj sestri kako bi zaradio novi monitor.

Nakon što ga je dobio, u napadaju ljutnje je bacio kontroler u njega te je i njega pokidao. Taj događaj  – potaknut društvenom izolacijom – doveo je do toga da dječak pomisli na nezamislivo. 

VIDI OVO: Kako pomoći nesretnim tinejdžerima koji imaju poriv za samoubojstvom?

Dječak nije izgledao depresivno

„Izolacija je… niti malo ne sumnjam… imala taj učinak“, rekao je otac na snimci. 

Objasnio je da njegov sin nije bio depresivan, barem ne na površini. 

„Društvena izolacija teška je za odrasle, a kamoli za djecu“, rekao je, „Vjerujem da bi moj sin i danas bio živ samo da je mogao ići u školu“. 

Dječak samoubojstvo 1

Hunstable je rekao da ne pokušava pridati veću važnost mentalnom utjecaju pandemije s obzirom na broj mrtvih od fizičkih posljedica koronavirusa, nego samo nastoji proširiti svijest i o drugoj strani pandemije. 

VIDI OVO: 5 znakova potencijalnog samoubojstva koje trebamo prepoznati

Samoubojstvo je drugi uzročnik smrti kod djece u dobi između 10 i 14 godina

Hunstable je osnovao Haydenov kutak, organizaciju koja će skupljati novac za pribavljanje sadržaja o mentalnom i društvenom razvoju za mlade za vrtiće i škole. Ujedno će podržavati neprofitne organizacije koje se bave kompjutorskim igrama, fiziologijom tehnologije, ovisnošću i nasiljem među djecom i mladima. 

Na Facebook stranci Hunstable je naglasio da je samoubojstvo drugi najveći uzročnik smrti kod djece u dobi između 10 i 14 godina. 

Nadamo se da će ova priča mnogima otvoriti oči kako bi svojoj djeci pružili potrebnu podršku tijekom ovih teških vremena.