U Izraelu se planira po prvi puta izložiti drevni mozaik koji Isusu Kristu pripisuje božanstvo.

Mozaik „Isus Krist Bog“ jedan je od najstarijih svjedočanstava ranokršćanskog vjerovanja u božanstvo Isusa Krista. Pronađen je 2005. iskapanjima koja su obavili izraelski arheolozi sa sveučilišta u Tel Avivu dok su istraživali drevne ostatke ispod zatvora Megiddo, kojeg su Britanci izgradili u sjevernom Izraelu.

Pismo datira iz 230. godine i ima grčke natpise, od kojih jedan kaže: „Akeptous koja ljubi Boga ponudila je stol Bogu Isusu Kristu kao spomenik“.

Akeptous je identificirana kao ženska osoba koja je svoj stol darovala za lokalno euharistijsko slavlje, kako navodi Haaretz.

Istraživanje je otkrilo mozaik među jednim od najstarijih kršćanskih kuća štovanja, u židovsko-samaritanskom selu Othnay.

mozaik Isus Krist Bog
Foto: Dr Yotam Tepper

Dr. Yotam Tepper iz sveučilišta Haifa koji je vodio iskapanja kaže kako je mozaik vjerojatno dio molitvene sobe u kršćanskom domu. Takvi su domovi bili centri kršćanskih zajednica prije nego su se izgradile crkve u četvrtom stoljeću, nakon reformi cara Konstantina.

Slike ribe, čestog kršćanskog simbola, isto se mogu naći na mozaiku. „Icthys“ (grčka riječ za ribu) bila je vizualna simbolika za rane kršćane. Akronim je grčke fraze „Isus Krist, Sin Božji i Spasitelj.“

Istraživači vjeruju da ono baca novo svjetlo na rimske stavove prema ranoj crkvi. Tradicionalno se smatra da su Rimljani bili strašni protivnici kršćanskog kulta, dok obližnja rimska naselja ukazuju na toleranciju na novu religiju.

„Rimljani su ovdje imali kršćanske oficire“, rekao je Tepper. „Progoni su možda prenapuhani u kasnijim pričama. Priče ne oslikavaju kompleksnu stvarnost, da je u rimskoj vojsci bilo kršćana.“

Čini se kako je donor kršćanskog mozaika rimski stotnik po imenu Gaianus, prozvan „Porophirius, naš brat“.

Iz Megiddo zatvora trenutno premještaju zatvorenike kako bi se napravila turistička ustanova u kojoj će biti izloženi ostaci kršćanskog doma, rimskog kampa i sedam mlinova iz osmanskog doba.

IZVORChristian Today