Drhtanje ruku: Koji su uzroci i trebamo li se zabrinuti?

Drhtanje ruku je neugodna pojava u kojoj nitko ne uživa. Jedino ako osoba baš pokušava nešto protresti, onda bi ova pojava mogla biti dobrodošla. Koji su uzroci da nam se ruke tresu i trebamo li se zabrinuti?

U većini slučajeva drhtanje ruku nije razlog za zabrinutost. U ovom članku ćemo spomenuti razloge zbog kojih se ruke tresu i trebate li se zabrinuti ako više ne možete držati šalicu kave, a da se ne osjećate kao mikser. 

Ovo su najčešći uzroci drhtanja ruku:

Drhtanje ruku mogu uzrokovati tremori

Tremori se odnose na lagano drhtanje ruku. Ponekad se javljaju kada radite nešto s rukama, ali nestaju kada mirujete. Nema točnog uzroka za tremore, ali je moguće da je riječ o promjeni gena.

U slučaju blagih tremora nema potrebe za zabrinutost, no dobro se je obratiti liječniku ako su tremori toliko snažni da ometaju svakodnevan život. 

Drhtanje ruku može uzrokovati Parkinsonova bolest

Parkinsonova bolest uzrokovana oštećenjem stanica za pokrete u mozgu. Mozak ne dobiva pravilne poruke te se vaše ruke počnu tresti.

Drhtanje započinje u jednoj ruci te se često proširi i na drugu. Može se javiti sporost pokreta, problemi s ravnotežom ili ukočenost ruku i nogu. U slučaju Parkinsonove bolesti vaš će liječnik pripisati tretman te će vas možda poslati na operaciju, piše Webmd

Multipla skleroza

Multipla skleroza nastaje oštećenjem mijelina, ovojnice živaca. Može se javiti drhtanje u rukama ili drugim dijelovima tijela. To je vrlo ozbiljna bolest koja se liječi lijekovima, ali i učenjem kontroliranja simptoma. 

Za drhtanje ruku mogu biti krivi problemi sa štitnjačom

Ako je vaša štitnjača pretjerano aktivna, može doći do drhtanja u rukama jer vam se povećava rad srca. Drugi simptomi pretjerano aktivne štitnjače su mršavljenje, osjetljivost na svijetlo, brz rad srca i problemi sa spavanjem. Navedeno je stanje moguće liječiti uz pravilan tretman. 

Previše kofeina i manjak sna mogu uzrokovati drhtanje ruku

Ovo nas je većina iskusila. Kada osoba popije previše kave ili kofeinskog napitka postane energična i pobuđena, no ujedno dolazi do drhtanja ruku. Takvo drhtanje nije razlog za zabrinutost, ali početnu uzbuđenost vrlo brzo prekida ekstreman umor. Zbog toga je najvažnije biti umjeren u konzumiranju kave. 

Kofein nam koristi da se razbudimo, ali ni on ne djeluje ako smo iznimno umorni. Kada osoba ne spava, onda naš mozak šalje poruke potpuno krivim organima i mjestima te zbog toga može doći do drhtanja ruku. 

Na svu sreću, taj je problem vrlo lako riješiti, a uključuje 8 sati, mračnu sobu i udoban krevet. 

Drhtanje ruku i odvikavanje od alkohola
Foto: Health.clevelandclinic.org

Drhtanje ruku i odvikavanje od alkohola

Osobe koje pretjerano konzumiraju alkohol mogu imati drhtave ruke kada se pokušavaju odviknuti. Drhtanje započinje oko 10 sati nakon prestanka konzumiranja alkohola. Ako se odvikavate od alkohola, svakako se posavjetujte s liječnikom koji će vam reći što sve možete očekivati i učiniti. 

Pušenje

Ovo je još jedan razlog zbog kojeg je pušenje loše. Mnogima pušenje izaziva osjećaj tjeskobe te zbog nikotina srce počinje jače raditi. Tada dolazi do trešnje ruku. Najbolji je lijek odvikavanje od pušenja s čime može pomoći vaš liječnik. 

Nizak šećer u krvi

Kada naši mišići i živci ne dobivaju dovoljno šećera, onda može doći do trešnje ruku. Nizak šećer u krvi posljedica je dijabetesa, određenih lijekova, previše alkohola ili premalo hrane. Svakako je korisno posjetiti liječnika kako biste znali kako riješiti taj problem. 

Stres

Stres je naš neprestani pratitelj koji ujedno dovodi do trešnje ruku jer se vaši živci pobude i postanu pretjerano aktivni. Riješite se stresa i vaše će ruke ponovno biti mirne. 

Lijekovi

Određeni lijekovi imaju negativne posljedice, a jedna od njih može biti i trešnja ruku. Tu posljedicu često imaju lijekovi za raspoloženje, migrene, astmu ili napadaje. 

Feokromocitom

Feokromocitom je tumor nadbubrežne žlijezde. Većinom je benigan, ali zbog njega raste krvni tlak. To može dovesti do drhtanja, gubitka daha i glavobolja. Tumor može dovesti i do srčanih bolesti i moždanog udara tako da je često potrebna operacija kako bi ga se uklonilo. 

Manjak vitamina B12

Vitamin B12 jako je važan za zdravlje živčanog sustava. Prehrana koja manjka jajima, mlijekom ili mesom može dovesti do manjka vitamina B12.

Zbog toga može doći do trešnje ruku, ali i tupog osjećaja u nogama i rukama. Jako je važno posavjetovati se s liječnikom o uzimanju dodataka prehrani ili o promjeni prehrane. 

Drhtanje ruku mogu uzrokovati problemi s jetrom

Wilsonova bolest jedna je od bolesti jetre koja uzrokuje nemirne ruke. Riječ je o genetskoj bolesti zbog koje se u jetri i mozgu nakuplja bakar. Drugi simptomi su žuta boja bjeloočnice kao i osjećaj umora. Važno je surađivati s liječnikom kako bi se problem smanjio i kontrolirao. 

Poremećaji u mozgu

U slučaju da ste prije imaju težu ozljedu mozga ili moždani udar, mišići u rukama su mogli postati vrlo nemirni. Pitajte liječnika o tome kako smanjiti trešnju ruku. Nikako ne pijte kofeinske napitke, ne konzumirajte nikotin te provjerite koji lijekovi bi mogli pogoršati drhtanje ruku.