noćne more đavao
Foto: Noćna mora (Henry Fuseli, 1781); Wikimedia Commons

Imaju li noćne more duhovnu (demonsku) pozadinu? Jesu li noćne more od đavla? Što Biblija kaže o njima?

Noćne more se definiraju kao snovi koji proizvode snažan emocionalan odgovor, kao što su strah ili užas. Oni koji imaju noćne more obično se probude u stanju ekstremne tjeskobe, čak i u stanju ozbiljnog tjelesnog odgovora – ubrzanog pulsa, znojenja, mučnine – i često ne mogu ponovno zaspati neko vrijeme. Uzroci noćnih mora su razni.

Djeca su sklona noćnim morama zbog svoje aktivne mašte, neka toliko teškim da se bude vrišteći i plačući. Ekstremni slučajevi se još nazivaju „noćne strave“. Noćnu moru može izazvati jedenje određene hrane prije spavanja, kao i gledanje horor filmova. Odlazak na spavanje u brizi zbog životnih okolnosti ili nakon svađe ili rasprave također može izazvati noćne more, jer se moždana aktivnost nastavlja za vrijeme spavanja.

Postoji li neki duhovni značaj noćnih mora?

Nema sumnje da noćne more mogu biti vrlo uznemirujuće, ali postoji li neki duhovni značaj tih noćnih mora? Snovi i vizije se spominju u Bibliji, i Bog je ponekad koristio stanje sna kako bi komunicirao sa svojim prorocima i drugima.

U Postanku 20, Bog je govorio Abimeleku upozorivši ga da ne dira Abrahamovu ženu, Saru. Još neki snovi uključuju Jakovljeve ljestve (Postanak 28), Josipov san da će mu njegova braća služiti, što je dovelo do njegovog zarobljeništva (Postanak 37), kao i njegovo tumačenje faraonovih snova (Postanak 40-41), što ga je dovelo do drugog najmoćnijeg čovjeka u Egiptu. Gospodin ili Njegov anđeo se u Bibliji ukazivao ljudima, primjerice Salomonu (1. Kraljevima 3), Nabukodonozoru (Daniel 2), Josipu (Matej 2) i Pilatovoj ženu (Matej 27). Međutim, niti jedan se od tih snova, uz mogući izuzetak sna Pilatove žene, ne može zapravo nazvati noćnom morom. Dakle, Bog obično ne govori ljudima kroz noćne more.

Noćne more su najvjerojatnije samo način na koji se mozak bori s našim strahovima i brigama

Neki misle da im se Sotona ili demoni infiltriraju u njihove misli tijekom noćnih mora, ali ne postoje stihovi u Bibliji koji bi to izravno podržali. Uz mogući izuzetak sna kojeg je Elifaz tvrdio da je imao, ne postoje biblijski slučajevi da demonske sile komuniciraju s ljudima tijekom sna ili noćnih mora. Noćne more su najvjerojatnije samo način na koji se mozak bori s našim strahovima i brigama, budući da i dalje funkcionira za vrijeme ciklusa spavanja.

Ukoliko kršćanin proživljava neprestane, česte noćne more koje prekidaju spavanje i uzrokuju emocionalni nemir na redovnoj bazi, možda bi trebao potražiti liječničku pomoć. No, kao i u svemu, molitva je naše najmoćnije oružje protiv svake emocionalne ili duhovne nevolje. Molitva petnaest do dvadeset minuta prije spavanja je najučinkovitiji način za smirivanje uma i srca i pripremu za miran san.

Kao i u svemu, Bog daje mudrost onima koji ga traže (Jakovljeva 1,5), i također obećava mir svima koji ga traže. „Ne brinite se ni za što, nego u svemu — molitvom i prošnjom, sa zahvaljivanjem — iskanja svoja obznanjujte Bogu. I mir Božji, koji nadilazi svaki razum, čuvat će srca vaša i misli vaše u Kristu Isusu“ (Filipljanima 4,6-7 VB).

Izvor: Gotquestions.org