Bolje ti je sakatu ući u život, nego s obje ruke otići u pakao

Evanđelje dana za četvrtak, 24. veljače 2022. godine: Bolje ti je sakatu ući u život, nego s obje ruke otići u pakao. (Marko 9, 41-50)

Čitanje svetog Evanđelja po Marku

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Tko vas napoji čašom vode u ime toga što ste Kristovi, zaista, kažem vam, neće mu propasti plaća.«
»Onomu naprotiv tko bi sablaznio jednoga od ovih najmanjih što vjeruju, daleko bi bolje bilo da s mlinskim kamenom o vratu bude bačen u more.«
»Pa ako te ruka sablažnjava, odsijeci je. Bolje ti je sakatu ući u život, nego s obje ruke otići u pakao, u oganj neugasivi. I ako te noga sablažnjava, odsijeci je. Bolje ti je hromu ući u| život, nego s obje noge biti bačen u pakao. I ako te oko sablažnjava, iskopaj ga. Bolje ti je jednooku ući u kraljevstvo Božje, nego s oba oka biti bačen u pakao, gdje crv njihov ne gine niti se oganj gasi.
Uistinu, ognjem će svaki od njih biti posoljen.
Dobra je sol.
Ali ako sol postane neslana,
čime ćete nju začiniti?
Imajte sol u sebi,
a mir među sobom!« (Marko 9, 41-50)

Evanđelje dana – komentar

Sve što je učinjeno u Kristovo ime će se nagraditi, čak i najmanja dobrota. Čaša vode dana učeniku u ime toga što je Kristov, neće proći nezapaženo. Istjerivanje zloduha u njegovo ime je prilično spektakularno, dok je davanje vode nešto uobičajeno. Ali oboje je za njega dragocjeno kad se čini u njegovu slavu. Sluga Gospodnji bi morao stalno razmišljati o tome kako će njegove riječi ili postupci djelovati na druge. Moguće je sablazniti drugoga vjernika i tako prouzročiti doživotnu duhovnu štetu. Tome čovjeku bi “bolje bilo da s mlinskim kamenom o vratu bude bačen u more.”

Preostali stihovi ovog poglavlja ističu nužnost stege i samoodricanja. Oni koji krenu putem istinskog učeništva neprestano se moraju boriti s prirodnim željama i nagonima. Kad im udovoljavamo, izazivamo propast. Kad ih zauzdavamo, osiguravamo duhovnu pobjedu. Gospodin spominje ruku, nogu i oko objašnjavajući kako bi bilo bolje ostati bez jednog od njih nego zbog njih ići u pakao. Ruka bi mogla ukazivati na naša djela, noga na naš hod a oko na stvari za kojima čeznemo. To su potencijalno pogibeljna područja i ako se prema njima ne odnosimo strogo, mogu voditi vječnoj propasti. Zato je Gospodin rekao da bi bilo bolje žrtvovati korist od tih organa nego njihovom zlouporabom biti bačen u pakao.

“Uistinu, ognjem će svaki od njih biti posoljen.” Oganj može značiti pakao ili svako suđenje, uključujući božansko suđenje vjernikovih djela te samoprosudbu. Sol prikazuje ono što čuva, pročišćuje i začinjuje. Kršćani su sol zemlje i Bog od njih očekuje da djeluju ljekovito, pročišćujuće. Sve dok ispunjavaju zahtjeve učeništva, svima su na blagoslov. (William MacDonald; prema “Komentaru Novoga zavjeta”)

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Gospodine Isuse, pomozi nam prepoznati sve loše stvari u našim životima – sve što može narušiti naš odnos s Tobom. Pomozi nam da se toga klonimo i da težimo za onim što je gore – tamo gdje si Ti. Pomozi da budemo sol zemlje, da izvršavamo Tvoju Riječ i svjedočimo drugima o Tvome planu spasenja. Amen!