Evo kći mi umrije. Dođi i oživjet će

Evanđelje dana za ponedjeljak, 10. srpnja 2023. godine: Evo kći mi umrije. Dođi i oživjet će. (Matej 9, 18-26)

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme: Dok je Isus govorio, gle, pristupi neki glavar, pokloni mu se do zemlje l reče: »Kći mi, evo, umrije, ali dođi, stavi ruku na nju, i oživjet će.«
Isus usta te pođe s učenicima za njim. I gle, neka žena koja bolovaše dvanaest godina od krvarenja priđe odostraga i dotaknu se skuta njegove haljine. Mislila je: »Dotaknem li se samo njegove haljine, spasit ću se.« A Isus se okrenu i vidjevši je reče: »Hrabro, kćeri, vjera te tvoja spasila.« I žena bî spašena od toga časa.
I uđe Isus u kuću glavarovu. Ugleda svirače i bučno mnoštvo pa reče: »Odstupite! Djevojka nije umrla, nego spava.« Oni mu se podsmjehivahu.
A kad je svijet bio izbačen, uđe on, primi djevojku za ruku i ona bi uskrišena. I razglasi se to po svem onom kraju. (Matej 9, 18-26)

Evanđelje dana – komentar

Isus se našao usred silna mnoštva. Dotrčao mu je Jair, jedan od nadstojnika sinagoge. Njegova je kćer umirala. Isus je pristao poći s njim i staviti ruke na nju da ozdravi.

Jedna je uznemirena žena presrela Isusa na putu Jairovoj kući. Ta je žena dvanaest godina bolovala od kroničnog krvarenja. Iako su liječnici koristili drastične oblike liječenja i iscrpili njezina sredstva, nisu joj mogli pomoći. Kad je gotovo izgubila svu nadu u oporavak, netko joj je rekao za Isusa. Probijajući se kroz svjetinu, dotaknu rub njegove halje. Krvarenje je odmah prestalo i osjećala se posve zdravom.

Žena mu pristupi, preplašena i dršćući, pade pred nj i prvi put javno ispovijedi da vjeruje u Isusa. On zatim izreče riječi sigurnosti njezinoj duši. Te riječi nisu samo potvrdile njezino tjelesno ozdravljenje, nego su nesumnjivo uključivale i velik blagoslov spasenja duše.

Zatim je pošao kod Jaira. Kad je Isus sve prisutne u Jairovu domu uvjerio da dijete nije umrlo nego spava, njihove su se suze pretvorile u podsmijeh. Zatim povede najbližu obitelj k nepokretnu djetetu i primivši je za ruke reče na aramejskom: “Djevojko! Zapovijedam ti, ustani!” U taj tren dvanaestogodišnja djevojčica ustane i poče hodati, a rođaci su ostali zapanjeni i van sebe od goleme radosti. (William MacDonald; prema “Komentaru Novoga zavjeta”)

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Gospodine, tijekom Tvoje zemaljske službe mnogi su doživjeli blagoslov u duši i tijelu. Dokazao si da imaš vlast i nad smrću. Liječio si i podizao iz mrtvih, ali, ono najvažnije, i danas si spreman dati vječni život svakome tko se pokaje i povjeruje u Tebe kao Spasitelja grešnika. Neka se još mnogi izgubljeni okrenu Tebi i spase od vječne smrti. Amen!

NAJNOVIJE!