Evo, uzlazimo u Jeruzalem i Sin Čovječji bit će predan
Foto: freebibleimages.org

Evanđelje dana za srijedu, 29. svibnja 2024. godine: Evo, uzlazimo u Jeruzalem i Sin Čovječji bit će predan. (Matej 20, 17-28)

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme: Dok je Isus uzlazio u Jeruzalem, uze dvanaestoricu nasamo te im putem reče: »Evo, uzlazimo u Jeruzalem i Sin Čovječji bit će predan glavarima svećeničkim i pismoznancima. Osudit će ga na smrt i predati poganima da ga izrugaju, izbičuju i razapnu, ali on će treći dan uskrsnuti.«
Tada mu pristupi mati sinova Zebedejevih zajedno sa svojim sinovima, pade ničice da od njega nešto zaište. A on će joj: »Što želiš?« Kaže mu: »Reci da ova moja dva sina u tvome kraljevstvu sjednu uza te, jedan tebi zdesna, drugi slijeva.«
Isus odgovori: »Ne znate što ištete. Možete li piti čašu koju ću ja piti?« Kažu mu: »Možemo!« A on im i reče: »Čašu ćete moju doduše piti, ali sjesti meni zdesna ili slijeva — to nisam ja vlastan dati, to je onih kojima je pripravio moj Otac.«
Kada su to čula ostala desetorica, razgnjeve se na dva brata. Zato ih Isus dozva i reče: »Znate da vladari gospoduju svojim narodima i velikaši njihovi drže ih pod vlašću. Neće tako biti među vama! Naprotiv, tko hoće da među vama bude najveći, neka vam bude poslužitelj. I tko god hoće da među vama bude prvi, neka vam bude sluga.«
»Tako i Sin Čovječji nije došao da bude služen, nego da služi i život svoj dade kao otkupninu za mnoge.« (Matej 20, 17-28)

Evanđelje dana – komentar

Još jedanput Isus uze dvanaestoricu učenika nasamo da bi im objasnio što će se dogoditi nakon što dođu u Sveti grad. Bit će predan glavarima svećeničkim i pismoznancima – što se jasno odnosi na Judinu podmuklost. Ali … smrt neće zadržati svoj plijen – on će treći dan uskrsnuti.

Mati Jakovljeva i Ivanova pristupi Gospodinu i zaiska da mu njezini momci sjednu svaki s jedne strane u njegovu kraljevstvu. Služi joj na čast što je željela da njezini sinovi budu blizu Isusu i što nije izgubila nadu u njegovu dolazeću vladavinu, ali nije razumjela načela po kojima će se u Kraljevstvu podjeljivati položaji. Marko kaže da su sinovi sami iznijeli zamolbu (Marko 10, 35), možda na majčin nagovor. No, Isus otvoreno odgovori da ne razumiju što traže. Htjeli su krunu bez križa, prijestolje bez žrtvenika, slavu bez muka koje do nje vode. Stoga ih je upitao imajući na umu pouku: “Možete li piti čašu koju ću ja piti?” Isus ih je uvjerio da će doduše piti iz njegove čaše – Jakova će mučiti, a Ivana progoniti i protjerati na otok Patmos, a onda im je objasnio da ne može proizvoljno podjeljivati počasna mjesta u Kraljevstvu. Otac je odredio posebna mjerila po kojima će se ta mjesta dodjeljivati.

Ostala desetorice učenika se ogorče zato što su Zebedejevi sinovi iznijeli takav zahtjev. Možda su željeli isto … Naš je Gospodin potom izrekao revolucionarnu tvrdnju o njegovu kraljevstvu: “Tko hoće da među vama bude najveći, neka vam bude poslužitelj. I tko god hoće da među vama bude prvi, neka vam bude sluga.” Sin Čovječji je savršen primjer ponizna služenja. Došao je u svijet ne da bude služen, nego da služi i dade svoj život kao otkupninu za mnoge. Njegova veličina ogledala se u dubini njegove poniznosti, a tako mora biti i s nama. (William MacDonald; prema Komentaru Novoga zavjeta)

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Bože, hvala što si poslao svoga Sina na ovaj grešan svijet da bude žrtva pomirnica za naše grijehe. Vjerujemo u Njega kao svoga Spasitelja i Gospodina. On je Put, Istina i Život i želimo Ga slijediti. Daj da, poput Gospodina, iskreno služimo i da nam ništa ne bude teško za Tvoje kraljevstvo. Neka ono raste iz dana u dan, amen!

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare