Hrabri budite – ja sam pobijedio svijet!

Evanđelje dana za ponedjeljak, 30. svibnja 2022. godine: Hrabri budite – ja sam pobijedio svijet! (Ivan 17, 29-33)

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

U ono vrijeme: Rekoše učenici Isusu:
»Evo, sad otvoreno zboriš i nikakvom se poredbom ne služiš. Sada znamo da sve znaš i ne treba da te tko pita. Stoga vjerujemo da si izišao od Boga.«
Odgovori im Isus:
»Sada vjerujete?
Evo dolazi čas i već je došao:
raspršit ćete se svaki na svoju stranu
i mene ostaviti sama.
No ja nisam sâm
jer Otac je sa mnom.
To vam rekoh da u meni mir imate.
U svijetu imate muku,
ali hrabri budite —
ja sam pobijedio svijet!« (Ivan 17, 29-33)

Evanđelje dana – komentar

Isusovi su učenici mislili da ga tek sada mogu prvi put razumjeti. Više se ne služi usporedbama, rekoše. Mislili su da su sada otkrili otajstvo njegove osobe. Sada znaju da sve zna i da je izišao od Boga. Ali, on je bio rekao da je izišao od Oca. Jesu li razumjeli što to znači? Jesu li shvatili da je Isus jedna od Osoba Božanstva.

Znao je da je njihova vjera nepotpuna. Znao je da ga ljube i da u njega vjeruju, ali jesu li doista znali da je on utjelovljeni Bog?

Još malo i uhitit će ga, preslušavati i razapeti. Svi će ga učenici ostaviti i pobjeći svojim kućama. Ali, on neće ostati napušten jer će s njim biti Otac. Oni nisu razumjeli upravo to jedinstvo s Bogom Ocem. To je ono što će ga držati kada svi pobjegnu ne bi li sačuvali živote.

Svrha ovog razgovora bila je da imaju mir. Kada ih budu mrzili, lovili, progonili, lažno osuđivali, čak i mučili, moći će imati mir u Njemu. On je pobijedio svijet na križu Golgote. Unatoč mukama, mogu biti mirni, sigurni da su na pobjedničkoj strani. Također, kada dođe Duh Sveti, dobit će novu izdržljivost i novu hrabrost da se suoče s neprijateljem. (William MacDonald; Prema “Komentaru Novoga zavjeta”)

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Bože, hvala Ti za strpljenje prema nama, nesavršenim ljudima, i za Tvoja obećanja. Hvala što smo pomireni s Tobom zbog zasluga Tvoga Sina. Donio si izbavljenje svakom grešniku i pružaš ruku spasa svakome tko se želi uhvatiti za nju. Ničim nismo zaslužili Tvoju naklonost, ali Ti nikad nisi odustao od nas. Hvala za Tvoju ljubav i dobrotu. Amen!