Isus kliče u Duhu Svetom

Evanđelje dana za utorak, 5. prosinca 2023. godine: Isus kliče u Duhu Svetom. (Luka 10, 21-24)

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U taj isti čas uskliknu Isus u Duhu Svetom: »Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima. Da, Oče! Tako se tebi svidjelo. Sve mi preda Otac moj i nitko ne zna tko je Sin — doli Otac; niti tko je Otac — doli Sin i onaj kome Sin hoće da objavi.«
Tada se okrene prema učenicima pa im nasamo reče: »Blago očima koje gledaju što vi gledate! Kažem vam: mnogi su proroci i kraljevi htjeli vidjeti što vi gledate, ali nisu vidjeli; i čuti što vi slušate, ali nisu čuli!« (Luka 10, 17-24)

Evanđelje dana – komentar

U današnjem odlomku iz Evanđelja Isus zahvaljuje Ocu na nebu što je svojim učenicima otkrio Božju mudrost i znanje. Što nam Isusova molitva govori o Bogu i o nama samima? Prvo, govori nam da je Bog i Otac i Gospodar zemlje, kao i neba. On je i Stvoritelj i Autor svega što je stvorio. Isusova molitva također sadrži upozorenje da nas oholost može udaljiti od ljubavi i spoznaje Boga. Što nas čini neukima i slijepima za Božje stvari? Grešni ponos izvire iz pretjerane usredotočenosti na sebe. Zatvara um Božjoj istini i mudrosti za naše živote. Anđeli su pali u ponos i bili su zbačeni s neba.

Isus kliče u Duhu Svetom
Foto: freebibleimages.org

Isus suprotstavlja intelektualni ponos dječjoj jednostavnosti i poniznosti. Jednostavna srca su poput “dojenčadi” u smislu da vide čisto bez pretvaranja i priznaju svoju ovisnost i povjerenje u Onoga koji je veći, mudriji. Ona traže jednu stvar – “summum bonum” ili “najveće dobro”, a to je sam Bog. Jednostavnost srca vjenčana je s poniznošću, kraljicom kreposti, jer poniznost naginje srce prema milosti i istini. Kao što je oholost korijen svakoga grijeha i zla, tako je i poniznost jedino tlo na kojem se Božja milost može ukorijeniti.

Isus iznosi tvrdnju koju se nitko ne bi usudio izreći: On je Bog. Jedna od najvećih istina kršćanske vjere jest da možemo upoznati živoga Boga. Naše znanje o Bogu nije ograničeno samo na to da znamo nešto o Bogu, već možemo upoznati Boga osobno. Bit kršćanstva i ono što ga čini različitim od judaizma i drugih religija je spoznaja Boga kao našeg Oca. Isus omogućuje da svatko od nas osobno upozna Boga kao svog Oca. Vidjeti Isusa znači vidjeti kakav je Bog. U Isusu vidimo savršenu Božju ljubav – Boga kojem je jako stalo i koji žudi za muškarcima i ženama, ljubeći ih do te mjere da je položio svoj život za njih na križu. Isus također obećava da će Bog Otac čuti naše molitve kada se molimo u Njegovo ime. Zato je Isus učio svoje sljedbenike da s pouzdanjem mole Oče naš koji jesi na nebesima … Molite li se svom Ocu na nebu s radošću i vjerom u Njegovu ljubav i brigu za vas?

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Nebeski Oče, zahvaljujem što je u punini vremena Tvoj Sin došao na ovaj svijet da pokaže koliko nas ljubiš. Vjerujem u Njegovo dovršeno djelo na križu i da sam Tvoje dijete. Hvala što me Tvoj Duh uvodi u Istinu i pomaže da budem izvršitelj Tvoje Riječi. Hvala što se brineš za sve moje potrebe i vodiš me na putu u nebesku domovinu. Amen!

NAJNOVIJE!