Ja sam kruh živi koji je s neba sišao
Foto: freebibleimages.org

Evanđelje dana za četvrtak, 18. travnja 2024. godine: Ja sam kruh živi koji je s neba sišao. (Ivan 6, 44-51)

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

U ono vrijeme reče Isus mnoštvu:
»Nitko ne može doći k meni
ako ga ne povuče Otac koji me posla;
i ja ću ga uskrisiti u posljednji dan.
Pisano je u Prorocima:
Svi će biti učenici Božji.
Tko god čuje od Oca i pouči se,
dolazi k meni.
Ne da bi tko vidio Oca,
doli onaj koji je kod Boga;
on je vidio Oca.
Zaista, zaista, kažem vam:
tko vjeruje, ima život vječni.
Ja sam kruh života.
Očevi vaši jedoše u pustinji manu i pomriješe.
Ovo je kruh koji silazi s neba:
da tko od njega jede,
ne umre.
Ja sam kruh živi
koji je s neba sišao.
Tko bude jeo od ovoga kruha,
živjet će uvijeke.
Kruh koji ću ja dati
tijelo je moje
— za život svijeta.« (Ivan 6, 44-51)

Evanđelje dana – komentar

Čovjek je sam po sebi krajnje očajan i bespomoćan. Nema čak ni snage da sam dođe k Isusu. Kad Otac ne bi prvi započeo raditi u njegovu srcu i životu, on nikada ne bi shvatio strašnu krivnju i potrebu za Spasiteljem.

Nakon što je izrijekom kazao da nitko ne može doći k njemu ako ga ne privuče Otac, Gospodin u nastavku objašnjava kako to Otac privlači ljude. Najprije navodi Izaiju 54, 13: “Svi će biti poučeni od Boga.” Bog ne ostaje na tome da izabere samo pojedine ljude. Nešto i poduzima: govori njihovim srcima kroz svoju dragocjenu Riječ. U to je uključena i čovjekova volja. Oni koji se odazovu poučavanju Božje Riječi i uče od Oca, jesu oni što dolaze Kristu. Činjenica da Bog poučava ljude ne znači da su ga vidjeli. Oca je vidio jedino Onaj koji je došao od Boga, sam Isus. I Gospodin je rekao da tko vjeruje, ima život vječni. Spasenje nije po djelima, držanju Zakona, članstvu u crkvi ili poštivanju Zlatnog pravila, nego jednostavno po vjeri u Gospodina Isusa Krista.

Gospodin Isus sada tvrdi da je On taj kruh života o kojem je govorio. Kruh života znači, naravno, kruh koji daje život onima koji ga jedu. Židovi su prethodno bili otvorili temu mane u pustinji i izazvali Isusa da stvori hranu koja će biti jednako čudesna. Ovdje ih je Gospodin podsjetio da su njihovi očevi jeli manu u pustinji i pomrli. Suprotno mani, Gospodin Isus je o sebi govorio kao o kruhu koji s neba silazi. Tko jede od tog kruha, neće umrijeti. To ne znači da neće tjelesno umrijeti, nego da će imati život vječni u Nebu.

Isus je kruh živi. Ne samo što on sam živi, nego i daje život. Oni koji jedu od ovoga kruha … živjet će zauvijek. No, kako to može biti? Kako Gospodin može dati vječni život krivim grešnicima? Odgovor je u drugom dijelu stiha: “Kruh koji ću ja dati
tijelo je moje — za život svijeta.” Svoj život će dati kao otkupninu za grešnike. Slomit će mu tijelo i proliti krv kao žrtvu za ljudske grijehe. Umrijet će kao Zamjenik. Platit će kaznu koju zaslužuju naši grijesi. A zašto će to učiniti? Učinit će to za život svijeta. (William MacDonald; prema “Komentaru Novoga zavjeta”)

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Hvala Ti, Gospodine, što si izabrao doći na ovaj pokvareni svijet. Da to nisi učinio, zauvijek bismo ostali u svojim grijesima i vječnost proveli u paklu. Ovako smo po vjeri u Tebe postali djeca Božja i baštinici vječnoga života. To je nevjerojatan dar. Hvala Ti, amen!