Ja sam vrata ovcama

Evanđelje dana za ponedjeljak, 9. svibnja 2022. godine: Ja sam vrata ovcama. (Ivan 10, 1-10)

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

U ono vrijeme reče Isus:
»Zaista, zaista, kažem vam:
tko god u ovčinjak ne ulazi na vrata,
nego negdje drugdje preskače,
kradljivac je i razbojnik.
A tko na vrata ulazi,
pastir je ovaca.
Tome vratar otvara
i ovce slušaju njegov glas.
On ovce svoje zove imenom pa ih izvodi.
A kad sve svoje izvede,
pred njima ide
i ovce idu za njim
jer poznaju njegov glas.
Za tuđincem, dakako, ne idu,
već bježe od njega
jer tuđinčeva glasa ne poznaju.«
Isus im kaza tu poredbu, ali oni ne razumješe što im htjede time kazati. Stoga im Isus ponovno reče:
»Zaista, zaista, kažem vam:
ja sam vrata ovcama.
Svi koji dođoše prije mene,
kradljivci su i razbojnici;
ali ih ovce ne poslušaše.
ja sam vrata.
Kroza me tko uđe, spasit će se:
i ulazit će i izlaziti
i pašu nalaziti.
Kradljivac dolazi samo da ukrade,
zakolje i pogubi.
Ja dođoh da život imaju,
u izobilju da ga imaju.« (Ivan 10, 1-10)

Evanđelje dana – komentar

Isus u desetom poglavlju Ivanova evanđelja kaže: “Ja sam vrata ovcama” (Ivan 10, 7) i “Ja sam vrata. Kroza me tko uđe, spasit će se.” (Ivan 10, 9)

Isus ove izjave izgovara u kontekstu svoga govora o sebi kao Dobrome Pastiru koji brine za svoje stado. Stado je sigurno u ovčinjaku ili toru. Tu je zaštićeno i čuvano od grabežljivaca, zaštićeno od hladnoće i svake druge opasnosti.

Isus je “vrata ovcama”. Naime, pastir stada je znao, nakon što je stado ušlo u tor, leći na otvor ovčinjaka, cijelu noć tu spavati i tako svoje tijelo doslovno pretvarao u vrata. Time je štitio stado i bdio nad njim.

Ovčinjak o kojem Isus govori imao je samo jedan ulaz, dakle jedna vrata. Samo se kroz ta vrata moglo ući u njega. Drugog ulaza nije bilo.

Krist je ulaz, Krist je “vrata” u pravu spoznaju Boga. I ne samo to. Krist je ulaz u sigurnost spasenja. Čovjek, koji je bez Boga izgubljen i osuđen na vječnu propast, svoj spas ima u Kristu. Krist je zato i došao na svijet da “nađe i spasi” izgubljene.

Kada Isus govori o sebi kao o vratima, dakle ulazu i sigurnosti spasenja, on govori o sebi kao o jedinim vratima. Kako rekosmo, ovčinjak je imao samo jedna vrata. Drugog puta nije bilo, kao što ga nema ni po pitanju spasenja. Samo Krist i jedino Krist je vrata koja vode do prave spoznaje Boga odnosno do spasenja.

Jeste li kada stajali ispred neke katedrale, dvorca ili druge znamenitosti i divili se izvanjskoj ljepoti? No, kada ste prošli kroz vrata, kada ste iznutra imali prilike biti u toj znamenitosti, doživjeli ste svu njezinu ljepotu, raskoš… To iskustvo je puno snažnije i puno značajnije od izvanjskog doživljaja.

Mnogi su izvanjski promatrači Isusa. Oni se čak njemu mogu i diviti, ali nemaju iskustva spoznaje Krista. Ne žele ili nemaju hrabrosti “ući” kroz Njega, iskusiti svu ljepotu prisutnosti Božje.

Isus je i izlaz. I o tome nam govori Isus u kontekstu vrata. Isus je izlaz iz svih naših neizvjesnosti, straha, nevolja i nesigurnosti. Taj “izlaz” nije izlaz od Njega, već “izlaz” s Njim u različite životne situacije, gdje on bdije nad nama kao Dobri Pastir. (Autor: dr.sc. Jasmin Milić)

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Gospodine, zahvaljujemo Ti što si nas primio u svoje stado i što nas kao Dobri Pastir vodiš kroz život prema nebeskoj domovini. Koliko god ponekad i bilo teško, zahvalni smo što smo sigurni u Tvojim rukama i zaštićeni od Zloga. Neka Ti je slava za sve, amen!