Je li dopušteno subotom život spasiti ili pogubiti?

Evanđelje dana za srijedu, 17. siječnja 2024. godine: Je li dopušteno subotom život spasiti ili pogubiti? (Marko 3, 1-6).

Čitanje svetog Evanđelja po Marku

U ono vrijeme: Isus ponovno uđe u sinagogu. Bio je ondje čovjek usahle ruke. A oni vrebahu hoće li ga Isus u subotu izliječiti, da ga optuže. On kaže čovjeku usahle ruke: »Stani na sredinu!«

A njima će: »Je li subotom dopušteno činiti dobro ili činiti zlo, život spasiti ili pogubiti?« No oni su šutjeli.

A on, ražalošćen okorjelošću srca njihova, srdito ih ošinu pogledom pa reče tom čovjeku: »Ispruži ruku!« On ispruži — i ruka mu zdrava!

Farizeji iziđu i dadnu se odmah s herodovcima na vijećanje protiv njega kako da ga pogube. (Marko 3, 1-6)

Evanđelje dana – komentar

Sljedeći se ispit zbio u subotu. Isus ponovno uđe u sinagogu, sretne čovjeka usahle ruke. Postavilo se pitanje: “Hoće li ga Isus u subotu ozdraviti?” Ako bio to učinio, farizeji bi imali dokaz protiv Njega – ili su barem tako mislili. Zamislite samo njihovo licemjerje i neiskrenost. Nisu mogli učiniti ništa da bi tom čovjeku pomogli, a zamjerili bi svakome tko to može. Tražili su neki razlog da Isusa osude na smrt. Bude li ozdravljao u subotu, nasrnut će kao čopor vukova da ga zakolju.

Gospodin reče tom čovjeku da stane na sredinu. U zraku je lebdjelo iščekivanje. Zatim reče farizejima: “Je li dopušteno subotom činiti dobro ili činiti zlo, život spasiti ili pogubiti?” Njegovo je pitanje razotkrilo pokvarenost farizeja. Mislili su da On ne smije čudesno ozdravljati u subotu, ali da oni u subotu smiju smišljati kako da ga ubiju!

Uopće ne čudi što nisu odgovorili! Nakon neugodne tišine, Spasitelj naloži čovjeku da ispruži ruku. Kad ovaj to učini, vrati joj se puna snaga, meso naraste normalne veličine a nabori nestadoše.

Farizeji to nisu mogli podnijeti. Oni iziđu, sastanu se s herodovcima, svojim tradicionalnim neprijateljima, na vijećanje kako da pogube Isusa. Još je bila subota. A Herod je pogubio Ivana Krstitelja. Možda bi njegovi mogli jednako uspješno pogubiti Isusa. Tome su se farizeji nadali. (prema “Komentaru Novoga zavjeta”, autora Williama MacDonalda)

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Svemogući Bože, molim Te, nikad ne dopusti da moje srce otvrdne zbog moje vjerske revnosti. Želim biti strastven u svojoj vjeri, ali nikada ne želim postati toliko slijep da iskrivim Tvoju volju i na kraju povrijedim one koje želiš blagosloviti. Neka moje srce bude mekano — otvoreno za tebe i za one koje želiš dotaknuti Svojom milošću. U Isusovo ime, molim, amen.

NAJNOVIJE!