Što znači biti izvršitelj Riječi?

0
Što znači biti izvršitelj Riječi?
Foto: Unsplash

Biti izvršitelj Riječi znači ljubiti Boga, držati Njegovu Riječ iznad svega i izvršavati ju kroz poslušno djelovanje. 

Jedan od značajnijih problema kršćana jest raskorak između riječi i djela, odnosno između spoznaje i praktičnog izvršavanja. Kristov sljedbenik, koji ozbiljno shvaća duhovni život, koji je zagledan u Krista i koristi Njegovu Riječ, snažno osjeća potrebu da se ravna prema liku svoga Gospodina i da upoznate riječi i spoznaje što savršenije ostvaruje u svom životu.

Jakov poziva ljude koji slušaju Božju Riječ da pokažu iskrenu predanost Gospodinu, reagirajući poslušnim djelovanjem na ono što čuju.

Budite vršitelji riječi, a ne samo slušatelji, zavaravajući sami sebe. Jer ako je tko slušatelj riječi, a ne i izvršitelj, sličan je čovjeku koji motri svoje rođeno lice u zrcalu: promotri se, ode i odmah zaboravi kakav bijaše. (Jakov 1, 22-24)

Djelovati po onome što čitamo i čujemo iz Riječi

Izvršitelji Riječi su suprotnost ljudima koji nedjeljom idu u crkvu, sjede i slušaju propovijed, a zatim to vide samo kao zanimljiv duhovni govor. Isus je rekao da su samo izvršitelji Riječi doista blagoslovljeni: “Još blagoslovljeniji su oni koji slušaju Riječ Božju i provode je u praksi” (Luka 11, 28).

Jakov kaže da se zavaravamo ako mislimo da možemo biti samo slušatelji, a ne izvršitelji Riječi. Ljudi koji iskreno ljube Boga su oni koji se drže Njegovih zapovijedi (Ivan 14, 15). Bog želi da oni koji slušaju Njegovu Riječ postanu autentični Isusovi sljedbenici, učenici koji se pokoravaju Gospodinovom učenju, jer Ga poznaju i vole.

Isus je strogo upozorio ljude koji slušaju Riječ, ali je ne izvršavaju:

“Neće u kraljevstvo nebesko ući svaki koji mi govori: ‘Gospodine, Gospodine!’, nego onaj koji vrši volju Oca mojega, koji je na nebesima.(…) Stoga, tko god sluša ove moje riječi i izvršava ih, bit će kao mudar čovjek koji sagradi kuću na stijeni. Zapljušti kiša, navale bujice, duhnu vjetrovi i sruče se na tu kuću, ali ona ne pada. Jer – utemeljena je na stijeni. Naprotiv, tko god sluša ove moje riječi, a ne vrši ih, bit će kao lud čovjek koji sagradi kuću na pijesku. Zapljušti kiša, navale bujice, duhnu vjetrovi i sruče se na tu kuću i ona se sruši. I bijaše to ruševina velika.” (Matej 7, 21-27)

Biti Kristov sljedbenik znači biti izvršitelj Riječi

I Isus i Jakov priznaju da postoje kršćani koji nemaju spasonosnu vjeru. Obojica naglašavaju razliku između istinske, prave vjere i lažne vjere, odnosno razliku između duhovnog i tjelesnog kršćanina, između plodnog i besplodnog vjernika.

Pravi, iskreni vjernik treba rasti u milosti, sazrijevati u vjeri, hodati u duhu i istini i rađati dobra djela pravednosti, što ih je i sam Bog pripremio da činimo, u sili Duha Svetoga. Pravi bi vjernik trebao biti izvršitelj Riječi, a ne samo slušatelj.

Ako čitamo i slušamo Riječ, a ona ne mijenja naše srce, ne potiče nas na pokajanje i poslušnost Bogu, mi smo samo obični slušatelji. Isus je rekao kako će takvi na kraju proći: “Tada ću im kazati: ‘Nikad vas nisam poznavao! Nosite se od mene, vi bezakonici!'” (Matej 7, 23)

Neka nas ove Gospodinove riječi potaknu da se približimo Njemu i Njegovoj Riječi i budemo Mu poslušni do kraja života.

PROČITAJTE JOŠ: