Ozdravi mnoge koje su mučile razne bolesti

Evanđelje dana za nedjelju, 4. veljače 2024. godine: Ozdravi mnoge koje su mučile razne bolesti (Marko 1, 29-39)

Čitanje svetog Evanđelja po Marku

U ono vrijeme: pošto Isus iziđe iz sinagoge, uđe s Jakovom i Ivanom u kuću Šimunovu i Andrijinu. A punica Šimunova ležala u ognjici. I odmah mu kažu za nju. On pristupi, prihvati je za ruku i podiže. I pusti je ognjica. I posluživaše im.
Uvečer, kad sunce zađe, donošahu preda nj sve bolesne i opsjednute. I sav je grad nagrnuo k vratima. I on ozdravi bolesnike — a bijahu mnogi i razne im bolesti — i zloduhe mnoge izagna. I ne dopusti zlodusima govoriti jer su ga znali.
Rano ujutro, još za mraka, ustane, iziđe i povuče se na samotno mjesto i ondje se moljaše. Potražiše ga Šimun i njegovi drugovi. Kad ga nađoše, rekoše mu: »Svi te traže.« Kaže im: »Hajdemo drugamo, u obližnja mjesta, da i ondje propovijedam! Ta zato sam došao.« I prođe svom Galilejom: propovijedao je u njihovim sinagogama i zloduhe izgonio. (Marko 1, 29-39)

Evanđelje dana – komentar

Iz sinagoge je naš Gospodin pošao Šimunovoj kući. Šimunova punica je ležala u vrućici i Isus je bez riječi uhvati za ruku i pomogne joj ustati. Odmah je ozdravila. Čovjek je nakon vrućice obično slab. U ovom slučaju, Gospodin je nije samo ozdravio od vrućice nego i dao trenutnu snagu da poslužuje.

Tijekom dana su se proširile vijesti o Spasiteljevu prebivanju. Sve dok je bila subota, ljudi se nisu usuđivali donositi mu potrebite. Ali kad je zašlo sunce i prošla subota, pred vratima Petrove kuće nastala je gužva. Ondje su bolesnici i opsjednuti zlodusima iskusili snagu koja oslobađa od svake faze i oblika grijeha.

Isus je ustao još za mraka i povukao se na mjesto gdje je mogao biti neometan i provesti vrijeme u molitvi. Ako je Isus osjećao potrebu za tim jutarnjim razdobljem mira, koliko bismo je tek mi trebali osjećati! Molitva ne bi trebala biti pitanje osobne ugode nego samodiscipline i žrtve.

Iznenađuje nas da nije pošao natrag u grad nego je učenike poveo u obližnja mjesta, objašnjavajući im da i ondje mora propovijedati. Tako je Isus u sinagogama diljem Galileje pošao propovijedati i izgoniti zloduhe. (William MacDonald; prema “Komentaru Novoga zavjeta”)

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Isuse, hvala što si Liječnik naše duše i tijela. Ozdravljaš naša srca kada su bolesna od grijeha, ali i slabosti i tegobe koje imamo u tijelu. Tvoj božanski dodir čini čuda našem biću. Neka nas Tvoj Duh suočava sa stvarima koje nisu dobre u našem životu, kako bismo se iz dana u dan mijenjali i bivali što sličniji Tebi. Amen!

NAJNOVIJE!