Podali su slavu Bogu koji takvu vlast daje ljudima

Evanđelje dana za četvrtak, 6. srpnja 2023. godine: Podali su slavu Bogu koji takvu vlast daje ljudima. (Matej 9, 1-8)

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme: Isus uđe u lađu, preplovi i dođe u svoj grad. Kad gle, doniješe mu uzetoga koji je ležao na nosiljci. Vidjevši njihovu vjeru, reče Isus uzetome: »Hrabro, sinko, otpuštaju ti se grijesi!«
A gle, neki od pismoznanaca rekoše u sebi: »Ovaj huli!« Prozrevši njihove misli, reče Isus: »Zašto snujete zlo u srcima? Ta što je lakše reći: ‘Otpuštaju ti se grijesi ili reći: ‘Ustani i hodi?’ Ali da znate da je vlastan Sin Čovječji na zemlji otpuštati grijehe — tada reče uzetomu: Ustani, uzmi nosiljku i pođi kući!«
I on usta te ode kući.
Kad mnoštvo to vidje, zaprepasti se i poda slavu Bogu koji takvu vlast dade ljudima. (Matej 9, 1-8)

Evanđelje dana – komentar

Isus je došao u Kapernaum koji je postao njegov grad nakon što su ga ljudi iz Nazareta pokušali umoriti (Luka 4, 29-31). Upravo je u tom gradu izveo neka od svojih najsilnijih čudesa.

Prišla su mu četvorica muškaraca noseći uzetoga na gruboj postelji ili prostirci. Kad je Isus vidio njihovu vjeru, reče uzetome: “Hrabro, sinko, otpuštaju ti se grijesi!” Vjera je potakla te ljude da nemoćnoga donesu Isusu, a nemoćnikova je vjera pohrlila Isusa za ozdravljenje. Naš je Gospodin najprije nagradio njegovu vjeru proglasivši da su mu grijesi oprošteni. Kad su neki od pismoznanaca čuli da otpušta grijehe, optužili su ga za hulu. Kako bi pokazao pismoznancima pokazao da on ima vlast na zemlji opraštati grijehe (i da ga stoga treba štovati kao Boga), Isus se udostojio dati im čudo koje mogu vidjeti. Okrećući se uzetomu, rekao je: “Ustani, uzmi postelju i pođi kući.”

Kad je mnoštvo ugledalo čovjeka kako odlazi sa svojom nosiljkom, osjetili su dvoje – strah i čuđenje. Slavili su Boga zato što je takvu vlast dao ljudima. Ali uopće nisu shvatili značenje čuda. Vidljivo ozdravljenje uzetoga trebalo je potvrditi da su grijesi tom čovjeku oprošteni, što je nevidljivo čudo. (William MacDonald; prema “Komentaru Novoga zavjeta”)

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Gospodine, neizmjeran je blagoslov imati Tebe kao Spasitelja. Mnogi su Te odbili dok si hodao ovom zemljom i činio čudesa. Hvala što si se objavio nama grešnicima i što nas nisi osudio za grijehe, nego darovao vječni život. Pomozi da rastemo u svetosti i iz dana u dan postajemo što sličniji Tebi. Amen!

NAJNOVIJE!