Radite, ali ne za hranu propadljivu, nego za hranu koja ostaje za život vječni!
Foto: freebibleimages.org

Evanđelje dana za ponedjeljak, 15. travnja 2024. godine: Radite, ali ne za hranu propadljivu, nego za hranu koja ostaje za život vječni! (Ivan 6, 22-29)

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

Pošto je Isus nahranio pet tisuća ljudi, vidjeli su ga učenici kako ide po moru.
Sutradan mnoštvo naroda, koje osta s onu stranu mora, zapazi da ondje bijaše samo jedna lađica i da Isus nije bio ušao zajedno sa svojim učenicima u lađicu, nego da oni odoše sami. Iz Tiberijade pak stigoše druge lađice blizu onog mjesta gdje jedoše kruh pošto je Gospodin izrekao zahvalnicu. Kada dakle mnoštvo vidje da ondje nema Isusa ni njegovih učenika, uđe u lađice i ode u Kafarnaum tražeći Isusa. Kad ga nađoše s onu stranu mora, rekoše mu: »Učitelju, kad si ovamo došao?« Isus im odgovori:
»Zaista, zaista, kažem vam:
tražite me,
ali ne stoga što vidjeste znamenja,
nego stoga što ste jeli od onih kruhova
i nasitili se.
Radite,
ali ne za hranu propadljivu,
nego za hranu koja ostaje za život vječni:
nju će vam dati Sin Čovječji
jer njega Otac — Bog — opečati.«
Rekoše mu dakle: »Što nam je činiti da bismo radili djela Božja?« Odgovori im Isus: »Djelo je Božje da vjerujete u onoga kojega je on poslao.« (Ivan 6, 22-29)

Evanđelje dana – komentar

Mnoštvo je još uvijek ostalo u kraju sjeveroistočno od Galilejskog mora. Promatrali su učenike kako prethodne večeri ulaze u lađicu i znali su da Isus nije bio pošao s njima.

Sutradan su iz Tiberijade stigle lađice blizu onog mjesta gdje je Isus nahranio mnoštvo. Mnoštvo je pomno pratilo Isusa. Znali su da je otišao na goru moliti, pa ipak, sutradan ga nigdje nisu mogli naći. Odlučili su otići na onu stranu mora, u Kapernaum, i došavši ondje nađoše ga. Isus im je odgovorio neizravno. Vidio je da ga ne traže zbog onoga što on jest nego zbog hrane koju im je dao. Najprije im je savjetovao neka ne rade za propadljivu hranu. Gospodin nije htio reći da ne trebaju raditi za svagdašnji život, nego da im to ne smije biti najviši životni cilj. Trebamo raditi za hranu koja ostaje za život vječni.

Ljudi su upitali Isusa što trebaju činiti da bi radili djela Božja. Čovjek uvijek pokušava zaraditi svoj put u Nebo. Isus je prozro njihovo licemjerje. Hinili su da žele raditi za Boga, ali nisu htjeli imati ništa sa Sinom Božjim. Isus je najprije kazao da moraju prihvatiti Onoga koga je Bog poslao. Prije nego što mognu činiti dobra djela za Boga, moraju vjerovati u Isusa. Dobra djela ne dolazi prije, nego poslije spasenja. (William MacDonald; prema “Komentaru Novoga zavjeta”)

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Gospodine, neka me Tvoj Duh ispunjava i vodi da predano služim na Tvojoj njivi. Ti si me spasio od vječne propasti i najmanje što mogu učiniti je reći drugima Tko je moj Spasitelj. Pomozi mi da budem Tvoj vjerni sluga. Amen!