Što iz čovjeka izlazi, to onečišćuje čovjeka
Foto: freebibleimages.org

Evanđelje dana za srijedu, 7. veljače 2024. godine: Što iz čovjeka izlazi, to onečišćuje čovjeka. (Marko 7, 14-23)

Čitanje svetog Evanđelja po Marku

U ono vrijeme: Isus ponovno dozove mnoštvo i stane govoriti: »Poslušajte me svi i razumijte! Ništa što izvana ulazi u čovjeka ne može ga onečistiti, nego što iz čovjeka izlazi — to ga onečišćuje.
Tko ima uši da čuje, neka čuje!«
I kad od mnoštva uđe u kuću, upitaše ga učenici za prispodobu. I reče im: »Tako? Ni vi ne razumijete? Ne shvaćate li da čovjeka ne može onečistiti što u nj ulazi jer mu ne ulazi u srce, nego u utrobu te u zahod izlazi?« Tako on očisti sva jela.
Još dometnu: »Što iz čovjeka izlazi, to onečišćuje čovjeka.
Ta iznutra, iz srca čovječjega izlaze zle namisli, bludništva, krađe, ubojstva, preljubi, lakomstva, opakosti, prijevara, razuzdanost, zlo oko, psovka, uznositost, bezumlje. Sva ta zla iznutra izlaze i onečišćuju čovjeka.« (Marko 7, 14-23)

Evanđelje dana – komentar

Od ovoga stiha Gospodin izgovara revolucionirane riječi da čovjeka ne onečišćuje ono što ulazi u njegova usta (poput hrane pojedene nečistim rukama) nego ono što iz čovjeka izlazi (poput predaja koje odbacuju Božju Riječ).

To je zavelo čak i učenike. Odgojeni na učenjima Staroga zavjeta, uvijek su smatrali da je neka hrana, primjerice svinjetina, zečetina i morski račići, nečista i da bi ih uprljala. Isus je sada otvoreno ustvrdio da čovjeka ne onečišćuje ono što u nj ulazi. U određenom smislu, to je ukazivalo na svršetak razdoblja Zakona.

Osobu onečišćuje ono što joj izlazi iz srca: zle namisli, bludništva, krađe, ubojstva, preljubi, lakomstva, opakosti, prijevara, razuzdanost, zlo oko, psovka, uznositost, bezumlje. U ovom kontekstu želi se reći da tu treba pribrojati i ljudske predaje. Predaja korbana svodila se na ubojstvo. Roditelji su prije mogli umrijeti od gladi nego što bi se taj opaki zavjet mogao prekršiti.

Jedna od velikih pouka u ovome ulomku jest da sva učenja i sve predaje moramo stalno ispitivati pomoću Božje Riječi, pokoravajući se onome što je Božje i odbacujući ono ljudsko. (William MacDonald; prema “Komentaru Novoga zavjeta”)

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Gospodine, priznajemo da smo nesavršeni i neposlušni Tvojoj Riječi. Iz našega srca poteku razne zle misli, riječi i djela koja nisu ugodna Tvome oku. Oprosti nam naše bezakonje i operi svojom predragocjenom krvlju. Pomozi da budemo izvršitelji, a ne samo slušatelji Tvoje Riječi. Amen!