NaslovnicaEvanđelje danaŠto je u njoj začeto, od Duha je Svetoga

Što je u njoj začeto, od Duha je Svetoga

Evanđelje dana za petak, 8. rujna 2023. godine: Što je u njoj začeto, od Duha je Svetoga. (Matej 1, 18-24)

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

Rođenje Isusa Krista zbilo se ovako. Njegova majka Marija, zaručena s Josipom, prije nego se sastadoše, nađe se trudna po Duhu Svetom. A Josip, muž njezin, pravedan, ne htjede je izvrgnuti sramoti, nego naumi da je potajice napusti. Dok je on to snovao, gle, anđeo mu se Gospodnji ukaza u snu i reče: »Josipe, sine Davidov, ne boj se uzeti k sebi Mariju, ženu svoju. Što je u njoj začeto, doista je od Duha Svetoga. Rodit će sina, a ti ćeš mu nadjenuti ime Isus jer će on spasiti narod svoj od grijeha njegovih.« Sve se to dogodilo da se ispuni što Gospodin reče po proroku: Evo, Djevica će začeti i roditi sina i nadjenut će mu se ime Emanuel — što znači: S nama Bog!

Kad se Josip probudi oda sna, učini kako mu naredi anđeo Gospodnji: uze k sebi svoju ženu. (Matej 1, 18-24)

Evanđelje dana – komentar

Za rođenje Mesije značajna je situacija Marije kao trudne i Josipova dilema. Josip, sin Davidov, bio je zbunjen, ali ga je anđeo uvjerio u snu. Josipu je rečeno o obećanom djetetu kojem će dati ime Isus, čija će misija biti spasiti svoj narod od njihovih grijeha.

Ni sam Josip još nije znao pravo objašnjenje Marijina stanja. Na svoju se zaručnicu mogao srditi zbog dvoga: zbog njezine očigledne nevjere; i drugo, bit će gotovo neizbježno optužen za suučesništvo. Njegova ljubav prema Mariji i želja za pravdom naveli su ga na odluku da raskine zaruke tajnom rastavom. Želio je izbjeći javnu sramotu koja obično prati takav postupak.

PROČITAJTE: Marija: Portret žene koju je Bog koristio

Ipak, nije se trebao bojati vjenčanja s Marijom. Svaka sumnja u pogledu njezine čistoće bila je neosnovana. Njezina trudnoća bila je čudo Duha Svetoga. Izaijino tajno proročanstvo sada se ispunilo u Marijinu Djetetu: “Sve se to dogodilo da se ispuni što Gospodin reče po proroku.” To proročanstvo iz Izaije 7, 14 uključilo je predviđanje jednog jedinstvenog rođenja (“Evo, začet će djevica”), Djetetov spol (“i roditi sina”) i Djetetovo ime (“nadjenut će mu ime Emanuel”).

Kao posljedica anđelova upletanja, Josip je odustao od svoje nakane da se rastavi od Marije. I dalje je priznavao njihove zaruke sve do Isusova rođenja, nakon čega ju je oženio. (William MacDonald; prema “Komentaru Novoga zavjeta”)

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Bože, hvala što nikad nisi odustao od nas grešnika. Hvala što si u osobi Isusa došao na ovaj svijet izbaviti svoj narod od grijeha. Da nije Tvoje milosti, vječnost bismo proveli u paklenome ognju. Ovako, po vjeri u sve što je Isus učinio za nas smo pomireni s Tobom i naša su imena zapisana u Knjizi života. Hvala Ti na daru spasenja. I hvala što nam iznova opraštaš sve naše grijehe i pripremaš nas za susret s Tobom. Amen!