NaslovnicaEvanđelje danaTebi će samoj mač probosti dušu

Tebi će samoj mač probosti dušu

Evanđelje dana za petak, 15. rujna 2023. godine: Tebi će samoj mač probosti dušu. (Luka 2, 33-35)

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U ono vrijeme: Otac njegov i majka divili se što se to o njemu govori. Šimun ih blagoslovi i reče Mariji, majci njegovoj:
»Ovaj je evo postavljen na propast i uzdignuće mnogima u Izraelu i za znak osporavan – a i tebi će samoj mač probosti dušu – da se razotkriju namisli mnogih srdaca!«

Evanđelje dana – komentar

Je li vaš život u skladu s Duhom Svetim? Šimun je bio čovjek pravedan prema drugima i pobožan prema Bogu. S radošću je prihvatio poslanje na koje ga je Bog pozvao – uz mnogo žarke molitve i strpljivog iščekivanja. Cijeli njegov život bio je u skladu s Duhom Svetim. Svakodnevno se nalazio u Hramu na molitvi i slavljenju te u poniznom i vjernom iščekivanju dana kada će Gospodin utješiti svoj narod. Kako su dani i mjeseci prerastali u godine, nikada nije gubio nadu. Kada su Josip i Marija prikazali dijete Isusa u Hramu, Šimun je odmah prepoznao Gospodinovu prisutnost. Očima vjere on govori o malom Isusu kao ispunjenju svih mesijanskih proročanstava, nada i molitava izraelskog naroda. Nadahnut Duhom Svetim prorekao je da će Isus biti “svjetlost na prosvjetljenje narodima”. Isus nije došao samo kao “svjetlo i spasenje” za izraelski narod, već i za sve narode.

PROČITAJTE: 6 stvari koje nam Šimun otkriva o Isusu

Isus je novi hram (Ivan 1, 14; 2, 19-22). U Starom zavjetu Bog je očitovao svoju prisutnost u “stupu od oblaka” danju i “stupu od vatre” noću dok ih je vodio kroz pustinju. Božja slava vidljivo je prebivala nad kovčegom i šatorom (Izlazak 40, 34-38). Kada je izgrađen prvi Hram u Jeruzalemu, Božja slava je tu počivala (1. Kraljevima 8). Nakon što je prvi Hram uništen, Ezekiel je vidio kako ga Božja slava napušta (Ezekiel 10). Ali Bog je obećao da će ga jednog dana ispuniti još većom slavom (Hagaj 2, 1-9; Zaharija 8-9). To se obećanje ispunjava kada sam “Kralj slave” dođe u svoj Hram (Psalam 24, 7-10; Malahija 3, 1). Isusovim dolaskom u tijelu i njegovom spasonosnom smrću, uskrsnućem i uzašašćem mi smo postali živi hramovi njegova Duha Svetoga (1. Korinćanima 3, 16-17).

Šimun je blagoslovio Mariju i Josipa te je Mariji prorekao sudbinu toga djeteta i patnju koju će za njega podnijeti. Postoji određeni paradoks za one koje je blagoslovio Gospodin. Marija je dobila blagoslov da bude majka Sina Božjega. To će blaženstvo također postati mač koji joj je probo srce dok je njezin Sin umirao na križu. Primila je i krunu radosti i križ žalosti. Ali njezina radost nije bila umanjena njezinom tugom jer je bila potaknuta njezinom vjerom, nadom i pouzdanjem u Boga i njegova obećanja.

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Gospodine, hvala što si došao na ovaj grešan svijet i dao svoj život kao otkupninu za mnoge. Ničim nisam zaslužio Tvoju milost i zahvalan sam za žrtvu i ljubav prema meni. Prihvaćam Te za svoga Gospodina i Spasitelja i ostatak života želim provesti služeći za Tvoje kraljevstvo. Upotrijebi me za slavu Tvoga imena. Amen!

Pretplati se
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare