Isus Kralj kraljeva i Gospodar gospodara

Evanđelje dana za nedjelju, 21. studeni 2021. godine: Ti kažeš: ja jesam kralj.” (Ivan 18, 33b-37)

Čitanje Evanđelja po Ivanu

U ono vrijeme: Reče Pilat Isusu:

»Ti li si židovski kralj?« Isus odgovori: »Govoriš li ti to sam od sebe ili ti to drugi rekoše o meni?«

Pilat odvrati: »Zar sam ja Židov? Tvoj narod i glavari svećenički predadoše te meni. Što si učinio?«

Odgovori Isus: »Kraljevstvo moje nije od ovoga svijeta. Kad bi moje kraljevstvo bilo od ovoga svijeta, moje bi se sluge borile da ne budem predan Židovima. Ali kraljevstvo moje nije odavde.«

Nato mu reče Pilat: »Ti si dakle kralj?«

Isus odgovori: »Ti kažeš: ja sam kralj. Ja sam se zato rodio i došao na svijet da svjedočim za istinu. Tko je god od istine, sluša moj glas.«

Evanđelje dana – komentar

Velika stvar u životu je odakle si. Kažemo ‘tvoj naglasak te izdaje’. Ponekad u potpunosti možemo zaključiti odakle su ljudi. Pilat je bio isti s Isusom. Uz sve što je o njemu znao i čuo, čuda i propovijedi, upitao ga je – odakle si? Jesi li stvarno kralj? Kakvo je tvoje kraljevstvo?

Pilat je uvijek bio zaintrigiran Isusom, kao i mi.

Kao kršćani trebamo težiti kako bi bolje upoznali Isusa i sudjelovati u njegovu poslanju. Prihvatiti Ga onakvog kakav je bio i težiti za Njim. Da je došao od Boga i od čovječanstva. On govori o najboljem od Boga i najboljem od nas, najboljem s neba i najboljem na zemlji. On je vrijedan našeg sljedbeništva.

VIDI OVO: Što znači da je Isus Kralj kraljeva i Gospodar gospodara?

Naša uloga je da smo pozvani biti poput Njega. Naša misija je živjeti poput njega u ljubavi i služenju.

Kakav je Isus kralj? On je “odozgo”, kralj pun istine, pravde, suosjećanja i ljubavi. Branitelj siromaha. Kralj koji moli. On je Kralj i sluga.

Isusovo kraljevstvo “nije od ovoga svijeta” (Ivan 18,36). Svjetski kraljevi preuzimaju vlast od drugih pobjeđujući u bitkama ili barem uspješnom diplomacijom. Isus se niti bori niti dopušta svojim sljedbenicima da to čine.

Umjesto toga, Isus nudi alternativu zemaljskom kraljevstvu. “Ja sam se zato rodio i došao na svijet da svjedočim za istinu” (Ivan 18,38). U 19. poglavlju način Isusove smrti svjedoči o njegovom pravom identitetu. Oni koji mogu čuti ili vidjeti poruku Isusova raspeća vide pravog kralja.

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Gospodine, hvala Ti za Istinu koju si nam objavio. Ti si Kralj nad kraljevima koji želiš osvojiti naša srca za sebe. Hvala ti što se po Tvom spasenju mogu zvati djetetom Kralja. Molimo te da i drugi također prihvate Tebe kao svog Spasitelja te dopuste da zakraljiš njihovim životima. Budi Kralj u svakom dijelu našeg bića, a tamo gdje ne kraljuješ, molimo Te, da zagospodariš silom i snagom Svoga Duha. U Isusovo ime molimo. Amen.