Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen
Foto: freebibleimages.org

Evanđelje dana za ponedjeljak, 18. ožujka 2024. godine: Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen (Ivan 8, 1-11)

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

U ono vrijeme:
Isus se uputi na Maslinsku goru.
U zoru eto ga opet u Hramu. Sav je narod hrlio k njemu. On sjede i stade poučavati. Uto mu pismo­znanci i farizeji dovedu neku ženu zatečenu u preljubu. Postave je
u sredinu i kažu mu: »Učitelju! Ova je žena zatečena u samom ­pre­ljubu. U Zakonu nam je Mojsije naredio takve kamenovati.
Što ti na to kažeš?« To govorahu samo
da ga iskušaju pa da ga mogu optužiti.
Isus se sagne pa stane prstom pisati po tlu. A kako su oni dalje navaljivali, on se uspravi i reče im: »Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen.« I ponovno se sagnuvši, nastavi pisati po zemlji. A kad oni to čuše, stadoše odlaziti jedan za drugim, počevši od starijih. Osta Isus sâm – i žena koja stajaše u sredini. Isus se uspravi
i reče joj: »Ženo, gdje su oni? Zar te nitko
ne osudi?« Ona reče: »Nitko, Gospodine.« Reče joj Isus: »Ni ja te ne osuđujem.
Idi i odsada više nemoj griješiti.« (Ivan 8, 1-11)

Evanđelje dana – komentar

Pismoznanci i farizeji žudjeli su navesti Isusa da nešto kaže kako bi ga mogli optužiti. Upravo su doveli neku ženu uhvaćenu u preljubu. Podsjetili su Ga da je Mojsije naredio da se takve osobe kamenuje do smrti. Sada je jasno kakvu mu zamku spremaju: htjeli su da se Isus usprotivi Mojsijevu zakonu.

No, nisu mu mogli naći krivicu pa su je počeli izmišljati. Znali su da će, ako oslobodi tu ženu, prekršiti Mojsijev zakon i tada će ga optužiti za nepravičnost. Ako, s druge strane, osudi ženu na smrt, to mogu upotrijebiti da pokažu da je neprijatelj rimske vlasti i reći da nije milosrdan.

Isus se sagne i počne pisati prstom po zemlji. No, nezadovoljni Židovi i dalje su navaljivali da nešto odgovori. Stoga je Isus rekao da se zakonska kazna mora izvršiti, ali to moraju učiniti samo oni koji su bez ijednog grijeha. Tako je Gospodin potvrdio Mojsijev zakon. Nije rekao da ženu treba osloboditi zakonske kazne, ali je optužio sve te ljude da su grešnici.

Opet se sagnuo i nastavio pisati po zemlji, a ljudi su počeli odlaziti, jedan po jedan, od najstarijeg do najmlađeg. Isus je ostao sam s tom ženom i u prekrasnoj joj milosti rekao da su otišli svi njezini tužitelji. Kada mu je žena rekla da je nitko nije osudio, Isus joj je rekao: “Ni ja te ne osuđujem. Idi i ne griješi više.” Nije rekao: “Idi i što manje griješi.” Isus je Bog i njegovo je mjerilo apsolutna savršenost. On ne može dopustiti grijeh u bilo kojoj mjeri. (William MacDonald: “Komentar Novoga zavjeta”)

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Gospodine, zahvalni smo što nam uvijek iznova opraštaš sve grijehe. Živimo od Tvoje milosti i svjesni smo da naše nesavršenosti pokriva Tvoja krv. Neka Te još mnogi izgubljeni upoznaju kao svoga Spasitelja i pristanu živjeti za Tebe. Amen!