Tko li je ovaj da mu se i vjetar i more pokoravaju?

Evanđelje dana za subotu, 27. siječnja 2024. godine: Tko li je ovaj da mu se i vjetar i more pokoravaju? (Marko 4, 35-41)

Čitanje svetog Evanđelja po Marku 

U onaj dan uvečer reče Isus svojim učenicima: »Prijeđimo prijeko!« Oni otpuste mnoštvo i povezu Isusa kako već bijaše u lađi. A pratile su ga i druge lađe.
Najednom nasta žestoka oluja, na lađu navale valovi te su je već gotovo napunili. A on na krmi spavaše na uzglavku. Probude ga i kažu mu: »Učitelju! Zar ne mariš što ginemo?« On se probudi, zaprijeti vjetru i reče moru: »Utihni! Umukni!« I smiri se vjetar i nasta velika utiha. Tada im reče: »Što ste bojažljivi? Kako nemate vjere?« Oni se silno prestrašiše pa se zapitkivahu: »Tko li je ovaj da mu se i vjetar i more pokoravaju?« (Marko 4, 35-41)

Evanđelje dana – komentar

Uvečer istoga dana, Isus i Njegovi učenici su se otputili preko Galilejskoga mora na istočnu obalu. Nisu obavili nikakve prethodne pripreme. I druge lađice su krenule za njima. Zatim iznenada nasta velika oluja. Veliki su valovi gotovo napunili lađu.

Isus je spavao na krmi lađe. Unezvjereni ga učenici probude, koreći ga zbog toga što je izgledao kao da se ne brine za njihovu sigurnost. Gospodin se probudi i zaprijeti vjetru i valovima.

Nastala je trenutna i potpuna tišina. Zatim je Isus svoje sljedbenike kratko prekorio zato što su bojažljivi i nemaju vjere. Oni su bili osupnuti čudom. Iako su znali tko je Isus, iznova ih se dojmila sila Onoga koji može vladati elementima.

Ovaj događaj otkriva ljudskost i božanskost Gospodina Isusa: spavao je na krmi lađe (to je Njegova ljudskost) i progovorio je i more se umirilo (Njegova božanskost). Na posljetku, to nas ohrabruje da priđemo Isusu u svim životnim olujama, znajući da lađa nikada ne može potonuti kada je On u njoj. (prema “Komentaru Novoga zavjeta”, autora Williama MacDonalda)

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Gospodine, oprosti kada u našim životnim olujama očajavamo i ponašamo se kao da nisi s nama. Hvala što si uvijek tu, što nas Tvoje budno oko uvijek pazi i što ne dopuštaš zlu da nas pobijedi. Uistinu smo neizmjerno blagoslovljeni kao dionici Tvoga Kraljevstva – i to već ovdje na zemlji. Amen!

NAJNOVIJE!