Uzmi dijete i majku njegovu te bježi u Egipat!

Evanđelje dana za petak, 30. prosinca 2022. godine“Uzmi dijete i majku njegovu te bježi u Egipat!” (Matej 2, 13-18)

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

Pošto mudraci otiđoše, gle, anđeo se Gospodnji u snu javi Josipu: »Ustani, reče, uzmi dijete i majku njegovu te bježi u Egipat i ostani ondje dok ti ne reknem jer će Herod tražiti dijete da ga pogubi.« On ustane, uzme noću dijete i majku njegovu te krene u Egipat. I osta ondje do Herodova skončanja — da se ispuni što Gospodin reče po proroku: Iz Egipta dozvah Sina svoga.

Vidjevši da su ga mudraci izigrali, Herod se silno rasrdi i posla poubijati sve dječake u Betlehemu i po svoj okolici, od dvije godine naniže — prema vremenu što ga razazna od mudraca.

Tada se ispuni što je rečeno po proroku Jeremiji:
U Rami se glas čuje,
kuknjava i plač gorak:
Rahela oplakuje sinove svoje
i neće da se utješi
jer više ih nema.
Riječ Gospodnja. (Matej 2, 13-18)

Evanđelje dana – komentar

Smrtna je opasnost visjela nad našim Gospodinom još od njegova djetinjstva. Očito je da je bio rođen za umrijeti, ali samo u određeno vrijemo. Svatko tko hodi u Božjoj volji besmrtan je dok ne dovrši svoje djelo. Anđeo Gospodinov upozorio je Josipa u snu da bježi u Egipat sa svojom obitelji. Herod je bio spreman započeti svoju misiju “naći u uništiti”.

Obitelj je izbjegla zbog Herodova gnjeva. Ne znamo koliko su dugo ostali, no kad je Herod umro više nije bilo opasnosti od povratka u domovinu.

VIDI OVO: Koliko dugo je Isus živio u Egiptu?

Dakle, još jedno starozavjetno proročanstva zaodjenuto je u novo značenje. Bog je rekao po proroku Hošei: “Iz Egipta dozvah svoga Sina.” (Hošea 11,1). U svojom izvornom kontekstu to se odnosilo na izbavljenje Izraela iz Egipta u doba Izlaska. Ali ta tvrdnja u sebi nosi dvojako značenje – povijest Mesije mogla bi ići posve usporedo s poviješću Izraela. Proročanstvo se ispunilo u Kristovu životu Njegovim povratkom iz Egipta u Izrael. (…)

Kad se mudraci nisu vratili, Herod je uvidio da su ga izigrali u njegovoj zavjeri da pronađe mladoga Kralja. U bezumnom bijesu zapovjedi i posla poubijati svu mušku djecu od dvije godine naniže Betlehemu i po svoj njegovoj okolici. Procjene o broju ubijenih razlikuju se; jedan pisac govori o dvadeset šest žrtava. Malo je vjerojatno da se radi o stotinama.

Plač koji je uslijedio nakon ubijanja djece bio je ispunjenje riječi rečenih po proroku Jeremiji 31,15. U ovom proročanstvu Rahela predstavlja narod Izraela. Velika žalost toga naroda pripisuje se Raheli, koja je pokopana u Rami (pokraj Betlehema, gdje se pokolj odigrao). Dok su ucviljeni roditelji prolazili pokraj njezina groba, prikazana je ona kako plače s njima. U nastojanju da ukloni svog mladog suparnika, Herod je dobio samo nečastan spomen u povijesti beščašća. (William MacDonald; prema “Komentaru Novog zavjeta”)

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Oče Nebeski, u ovom užasnom događaju pokolja nevine djece, vidimo kolika je okrutnost neprijatelja duše. Takva okrutnost se i dalje odvija od strane mnogih koji ne žele djecu te ih se pokušavaju riješiti pobačajem. Oprosti za svu okrutnost u nama, oprosti za svaki izgubljeni život i za svako zlo koje su počinili mnogi roditelji. S druge strane, vidimo Tvoju veliku mudrost i djelovanje, tako što si sačuvao Svoga Sina, te nisi dopustio nikakvo zlo da Mu se dogodi. Blagoslovi i nas, Gospodine, da ljubimo svoju djecu (čak i kada nam idu na živce), jer znamo da si nam ih ti darovao i da imaš plan za svakog od njih. Slavimo te i molimo u Isusovo ime, amen.