Gdje je Bog?

Gdje je Bog? Većina ljudi gleda u nebo kada razmišlja o Bogu. Za to postoji dobar razlog: postoji niz biblijskih stihova koji opisuju kako je Isus Krist podigao svoje oči prema nebu prije nego što je razgovarao sa svojim Ocem.

Ali što to znači za “gdje je Bog”, u našem svemiru? Prebiva li Bog na jednom određenom mjestu? I ako je tako, gdje je to mjesto?

Što od Krista možemo naučiti o tome gdje je Bog?

Krist je naš primarni izvor informacija, kada je u pitanju Bog. Jer gdje god je Bog, odande je došao i sam Mesija. Ivan 7, 29 govori nam da je Krist rekao: „Poznajem ga jer dolazim od njega i on me je poslao.“ U Ivanu 6, 38, Ivan bilježi Isusa kako potvrđuje isto, ali s više detalja o svojoj službi: “Jer nisam sišao s neba da vršim svoju volju, nego da vršim volju Onoga koji me posla”.

Riječima ”došao vršiti Njegovu volju”, Isus naglašava da je Bog Taj koji zaslužuje najviše i najvažnije mjesto, ne samo u smislu gdje se nalazi, već i u odnosu na naše živote i naš odnos prema Njemu. Bog je najvažnije biće u svemiru (Psalam 115,16). Apostol Pavao također govori o Isusovom izvornom prebivalištu, u Efežanima 4, 8-10.

  • Dakle, kada je Krist htio zatražiti Božju pomoć kako bi nahranio pet tisuća, na primjer, u Luki 9, 16, ali također i u Mateju 14, 19 i Marku 6, 41, pogledao je u nebo.
  • Kad se izravno obratio svome Ocu, želeći Ga proslaviti, podigao je oči prema nebu (Ivan 17,1).
  • Stojeći pred Lazarovim grobom, u Ivanu 11, 41, sa spoznajom da je Otac već učinio ono što je Krist od njega tražio da učini, uskrisi Lazara iz mrtvih, podigao je oči prema nebesima.

Isusovi postupci nam govore da je Bog na nebu. S druge strane, apostol Pavao, u 2. Korinćanima 12, 2-4, obavještava nas da ne postoji samo jedno nebo, nego da je Bog na “trećem nebu”!

Je li Bog također i na zemlji?

U trenutku kada je Isus začet, Bog je bio na Zemlji. To se naziva “utjelovljenje”: Stvoritelj Neba i Zemlje postao je tijelo. Ali ovo nije bio prvi put da je Bog bio prisutan na Zemlji.

  • Prije nego što je prvi dan stvaranja uopće započeo, Božji je duh lebdio nad vodama (Postanak 1,2).
  • U Postanku 3, 8, Bog nam je predstavljen kako šeta vrtom u hladno doba dana, prisiljavajući Adama i Evu, koji su upravo pojeli zabranjeni plod, neka se sakriju od prisutnosti Gospodina Boga među drvećem Vrta.
  • Mojsije je susreo Boga na planini Sinaj i doista, cijela nacija Izraela bila je pozvana na susret s Bogom ondje, što je opisano u Izlasku 19. Bog je ostao s Izraelcima dok su putovali pustinjom, obitavajući u Šatoru sastanka, od Izlaska 40, 34 nadalje.
  • U 1. Kraljevima 19,11-13 Ilija ne nalazi Boga u vjetru, ni u potresu, ni u vatri, nego u nježnom šapatu.

Čini se da je Bog bio “posvuda” i doista, jest. Bog je sveprisutan, što znači da je posvuda. On čak može boraviti u nama, nakon što primimo Duha Svetoga!

Možemo li vidjeti Boga?

Ako možemo vidjeti Boga, On mora “biti” negdje, zar ne? Dakle, ovo je važno pitanje. Kada je Krist rekao: “Tko je vidio mene, vidio je Oca”, (Ivan 14, 9) On je govorio o Božjoj prirodi, a ne o Njegovom tjelesnom izgledu; ovaj stih ne znači da Bog izgleda točno kao utjelovljeni Krist. Često se kaže da se, budući da je Bog Duh, Boga uopće ne može vidjeti. Ipak, Izlazak 33, 20 nam govori da Bog ima lice. Dakle, možemo zaključiti da Bog nije nevidljiv, kao što nije ni mjesto gdje se On nalazi, jer nam Otkrivenje 4 govori o prijestolju, Božjem prijestolju. Apostol Ivan, pisac Knjige Otkrivenja, opisuje Onoga koji ondje sjedi i samo prijestolje. Spominje da postoje vrata; postoje i druga prijestolja, postoji nešto što izgleda kao stakleno more i postoje stvorenja. Ivan je sve ovo jasno mogao vidjeti.

Možemo li raketom otputovati do Boga?

Nadovezujući se na pretpostavku da je Bog na vidljivom mjestu, koje se mora nalaziti na nebu, postavlja se pitanje gdje bi to mjesto moglo biti. Ako ne između Zemlje i Mjeseca, možda malo je malo dalje? Gdje bi to moglo biti? Istina je da nemamo satelitske navigacijske koordinate za Boga. Mjesto koje nam je opisano u Otkrivenju, a na koje se aludira u Luki 16 kao mjesto gdje prosjak Lazar i Abraham borave nakon svoje smrti, jednako je duhovne prirode kao što je i sam Bog.

Božje Kraljevstvo nije fizičke prirode na isti način na koji mi tjelesno stvoreni; ne možemo Ga dodirnuti i ne možemo putovati do Njega. Ne možemo pogledati kartu planeta i zvijezda, odrediti lokaciju i reći: “Bog je ondje”! Ali kada je Krist podigao pogled, uspostavio je kontakt sa svojim Ocem. Isto tako i mi Bogu možemo usmjeriti naše molitve: podižući pogled, ni u što posebno, ali u isto vrijeme, znajući da je Stvoritelj svemira ovdje i da brine za nas.

Božja sveprisutnost

Najlakši način kako možemo pronaći mjesto gdje bi Bog mogao biti jest ako se pogledamo u ogledalo. Jer ako smo prihvatili Isusa Krista kao našeg osobnog Spasitelja i ako smo primili Duha Svetoga, mi smo Njegov hram (1. Korinćanima 3,16). Duh Sveti prebiva u svakom onome tko vjeruje u Krista. (1. Korinćanima 6,19-20). “Ako me tko ljubi, držat će moju riječ i moj će ga Otac ljubiti i mi ćemo doći k njemu i kod njega se nastaniti”, kaže Isus u Ivanu 14,23. Ovo je jako dobro obećanje!

Zapravo, to je razlog zašto je Krist rekao u Ivanu 16, 7, da je bolje za nas ako On ode. Dok je još uvijek bio na Zemlji, mogao je biti samo na jednom mjestu pojedinačno, ali Duh potencijalno može prebivati u svakom ljudskom biću na Zemlji! Nakon što se Krist vratio na nebo, Duh Sveti je stigao na Njegovo mjesto i svima nam je dostupan! Ako imate vremena, istražite sve što možete o važnosti Duha Svetoga, koje ima u životima ljudi!

Autorica: Sandra Kerkum; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Biblword.net

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!