Gdje je bio Josip kada je Isus umro?

Tijekom Isusove muke, raspeća i uskrsnuća imamo zapise o majci Mariji, no što je bilo s Josipom? Gdje je bio Josip kada je Isus umro?

Kada je Gospodin Isus prošao kroz svoju otkupljujuću patnju za Božji narod On je svojoj majci Mariji i apostolu Ivanu dao izričitu izjavu. No zašto više ne čitamo o njegovom zemaljskom ocu Josipu?

U Ivanu 19, 26-27 čitamo ovo: „Kad Isus vidje majku i kraj nje učenika kojega je ljubio, reče majci: “Ženo! Evo ti sina!” Zatim reče učeniku: “Evo ti majke! I od toga časa uze je učenik k sebi“.

Zbog ovih riječi možemo pretpostaviti da je Marija, Isusova majka koja je stajala ispred križa gdje je bio Isus na Kalvariji u vrijeme kada je Krist dao otkupninu za mnoge bila udovica. Inače bi bila vrlo čudna poruka koju Krist ovdje govori. On govori apostolu Ivanu „Ti ćeš se pobrinuti za nju kao da je tvoja vlastita majka“.

PROČITAJTE: Gdje je bio Josip kada je Isus odrastao?

Mariji On govori: „Ti ćeš se ponašati prema ovome čovjeku kao da je tvoj sin“. Da je Marijin muž Josip u to vrijeme još uvijek bio živ vjerojatno bi bio šokiran ovim riječima, jer zašto bi se druga osoba, netko izvan obitelji, brinula za njegovu ženu?

Tišina Biblije

No treba biti napomenuto da je ovo sve nagađanje. Biblija ne govori ništa o Josipu u vrijeme Isusove smrti.

Moguće je ipak da je Josip umro prije javne službe Gospodina Isusa jer u Mateju 12, 46-50 čitamo: „Dok on još govoraše mnoštvu, eto majke i braće njegove. Stajahu vani tražeći da s njime govore. Reče mu netko: “Evo majke tvoje i braće tvoje, vani stoje i traže da s tobom govore. Tomu koji mu to javi on odgovori: “Tko je majka moja, tko li braća moja? I pruži ruku prema učenicima: “Evo, reče, majke moje i braće moje“!

VIDI OVO: Što trebamo znati o Josipu, Isusovom ocu?

Primijetite kako Matej ne spominje Isusova oca. Čitamo o Isusovoj majci i braći. Ponovno, ovo su pretpostavke zasnovane na takozvanim propustima. Mi ne čitamo o Josipu i stoga možemo pretpostaviti kako on nije svjedočio teškim patnjama svoga Sina. No s druge strane, ne možemo ovo reći bez sumnje.

Isusov nebeski Otac

Kada čitamo o Kristovoj patnji i smrti, možemo čuti Njegovo pitanje u agoniji: „Božje moj, Bože moj, zašto si me ostavio“? (Matej 27, 46) Ovdje Isus vapi svome nebeskom Ocu. Gdje je bio Kristov nebeski Otac? Gdje je bio Bog? Odgovor je šokantan. Bog je napustio svoga Jedinorođenoga Sina. Zašto? Jer je Bog izlio svoju svetu ljutnju, svoj gnjev na svoga jedinoga Sina.

VIDI OVO: Koliko je Josip imao godina kada je Isus rođen?

Pitanje je: „Vidimo li duhovnu istinu ovoga?“ Prepoznajemo li zašto je Krist bio napušten, ne samo od strane svog zemaljskog oca već još važnije, od strane svog nebeskog Oca, zbog našeg vječnog spasenja?

Autor: Robert Bezemer; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Biblword.net