6 obilježja istinskog vjernika

Istinski vjernik posjeduje neka obilježja po kojima se može prepoznati. U nastavku donosimo karakteristike istinskih kršćana. 

Kralj David

Gospodin je rekao za kralja Davida da je bio čovjek prema Njegovom srcu. Luka piše: „Pošto svrgnu njega, podiže im za kralja Davida za kojega posvjedoči: Nađoh Davida, sina Jišajeva, čovjeka po svom srcu, koji će ispuniti sve moje želje.“ (Djela 13, 22)

Mudrost iza izbora kralja Davida i kako je David postao čovjekom po Božjem srcu počiva na šest obilježja.

Moderni vjernici trebaju ovih šest obilježja ako žele postati muškarcem ili ženom po Božjem srcu. Ako ste pročitali 1. Samuelovu 16,18, pronaći ćete ovih šest obilježja ondje. Ondje piše da je jedan od mladića odgovorio: „Jedan od njegovih slugu odgovori i reče: “Ja sam vidio jednog sina Betlehemca Jišaja: on umije udarati u harfu, hrabar je junak i čovjek ratnik, vješt je govornik, krasna je stasa i Jahve je s njim.“  

Zaronimo dublje u to kako ovih šest osobina mogu pomoći vjernicima dokazivanje svoje vjernosti Bogu, čak i u vremenima poput ovih. 

1. Lukav u igri ili vješt Božji čovjek

Očito je da Bog Otac ne voli nesposobne i lijene. Salomon je napisao: „Lijena ruka osiromašuje čovjeka, a marljiva ga obogaćuje.“ (Izreke 10, 4) Bog je zadovoljan radom stručnjaka ili vještih ljudi.

Kad je Gospodin rekao Mojsiju neka sagradi šator, naložio mu je neka odabere vješte ljude: „Stoga neka Besalel, Oholiab i svi vještaci koje je Jahve obdario vještinom i sposobnošću da vješto izvedu sve poslove oko podizanja Svetišta obave sve kako je Jahve naredio.“ (Izlazak 36, 1)

Budući da se Bog ne mijenja, On još uvijek želi one koji su vješti u onome što rade i koji daju sve što imaju. 

2. Čovjek moći i sile

Kad vidimo život kralja Davida, vidimo da je on bio moćan i hrabar Božji čovjek. Kralj David se nije bojao nikoga, znajući: „Bog nam je zaklon i utvrda, pomoćnik spreman u nevolji. Stoga, ne bojmo se kad se ljulja zemlja, kad se bregovi ruše u more.“ (Psalam 46, 2-3) 

Hrabrost je ponekad znak prisutnosti Duha Svetoga i Božjeg pomazanja; stoga, ako moderni kršćani uistinu žele postati vjerni Gospodinu Isusu Kristu, moraju biti spremni za duhovno ratovanje i bitke, poput moćnog i hrabrog Božjeg muškarca ili žene. Ratujemo protiv našeg neprijatelja na svim područjima naših života.

Vjernici širom svijeta znaju da danas nije lako živjeti život na Zemlji. Moramo postati hrabri muškarci ili žene Božje jer: „nije nam se boriti protiv krvi i mesa, nego protiv Vrhovništava, protiv Vlasti, protiv upravljača ovoga mračnoga svijeta, protiv zlih duhova po nebesima.“ (Efežanima 6, 12) 

3. Moćan ratnik

Muškarac ili žena rata je netko tko se ne samo bori protiv neprijatelja, nego i nastoji zaštititi druge. Kralj David je imao tu kvalitetu. On se bori protiv izraelskog neprijatelja, ujedinjujući ih u Judeji. Nije bio samo vojnik, već i vođa, čovjek časti koji je znao važnost pobjede u svakoj bitci.

Istinski kršćani moraju voditi duhovne bitke s đavlom i njegovim mračnim silama kako bi pobijedili, ali na sreću, vjernici su pobijedili  „krvlju Jaganjčevom i Riječju svog svjedočenja, jer nisu voljeli svoj život čak ni do smrti.“ (Otkrivenje 12, 11) 

4. Razborit i mudar

Biti razborit znači koristiti mudrost i jezik u skladu sa situacijom. Mislim da da kralj David nije bio razborit u stvarima, nikada se ne bi molio Bogu za svog sina Salomona, kojemu je Bog dao mudro srce. Zbog ove osobine kralja Davida, njegov je sin zamolio Boga neka mu da mudrost i on je to učinio. Salomon je tražio: „Podaj svome sluzi pronicavo srce da može suditi tvom narodu, razlikovati dobro od zla, jer tko bi mogao upravljati tvojim narodom koji je tako velik!“ (1. Kraljevima 3, 9) 

Zaista vjerni kršćani moraju naučiti ovu važnost razboritosti u stvarima. Ova vrsta vjernika odvest će naraštaje u bogatstvo znanja, mudrosti i razumijevanja. 

5. Umirujuća osoba 

Prema rječniku: „Ako ste blagog i slatkog ponašanja, to znači da znate pravi način kako smiriti ljude. Slatko je povezano s riječju nečega što je privlačno i prikladno. Jedan od primjera je: “Lijepo ti stoji ta majica”,  međutim, ovo je povezano s njihovom duhovnom ljepotom ili ljepotom svetosti.

Kralj David imao je duhovnu ljepotu i zato je štovao Boga, a anđeli su se također klanjali Bogu ljepotom svetosti. Moderni kršćani trebali bi imati ovu osobinu ako žele rasti u vjernosti i milosti Božjoj. 

6. Gospodin je s njim

“Gospodin je s njim” znači da je Bog sa svima onima koji posjeduju sve gore spomenute osobine. Bog ne može raditi s vama ako vam nedostaje ovih šest osobina. Kao nova stvorenja u Kristu Isusu (2. Korinćanima 5,17), trebali bismo imati puno više Kristovih osobina, međutim, to su osnovna obilježja ljudi s kojima je Bog zadovoljan. 

Zaključak 

Svi bi kršćani trebali usvojiti ovih šest obilježja. Ako ste se ikad zapitali kako je kralj David postao čovjek po Božjem srcu, glavni razlozi za to su gore spomenuta obilježja. Te su osobine učinile kralja Davida jednim od junaka Biblije i možda najboljim ratnikom kojeg je Božja vojska ikad imala.

Autor: Usman Raza; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Whatchristianswanttoknow.com

PROČITAJTE JOŠ: