3 načina na koja je Isus ljubio svoje neprijatelje

Isus je prošao ovom zemljom čineći dobro. Ipak, mnogi ga nisu voljeli. Zato nam je pokazao kako ljubiti svoje neprijatelje. 

Naša prirodna sklonost je da volimo one koji se prema nama dobro ponašaju i uzvraćaju nam ljubav. Često se borimo da ne mrzimo one koji se prema nama ponašaju loše ili čine zlo protiv nas.

Ljubiti svoje neprijatelje: 3 načina na koja je Isus ljubio svoje neprijatelje

“Kažem vam: ‘Ljubite svoje neprijatelje, činite dobro onima koji vas mrze.'” (Luka 6, 27)

Da trebamo ljubiti svoje neprijatelje zapovijed je koja dolazi od našega Gospodina. Kako ih je Isus ljubio? U nastavku donosimo 3 načina koja će nam to otkriti.

1. Isus je služio svojim neprijateljima

Isus je ljubio svoje neprijatelje hraneći ih, ozdravljajući ih i suosjećajući s njima, premda je znao da će ga kasnije ubiti (Matej 9, 3 ; Matej 12, 15; Matej 14, 13-21).

Uistinu, Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni. Ta Bog nije poslao Sina na svijet da sudi svijetu, nego da se svijet spasi po njemu. (Ivan 3, 16-17)

Čak i kada su se Isusovi učenici uznemirili i napali jednog od ljudi koji su ga došli uhititi, On im je rekao da odlože svoje mačeve (Ivan 18, 11). Znajući da je boravak u Božjoj prisutnosti ono za što je čovječanstvo stvoreno, Isus je došao kako bi omogućio da se svaki čovjek pomiri s Bogom i živi u Njegovom kraljevstvu. Došao je na zemlju da bude sluga kako bi ga Njegovi neprijatelji mogli upoznati i zavoljeti.

2. Isus se molio za svoje neprijatelje

Prije nego što je izdahnuo na križu, Isus se molio.

Oče, oprosti im, ne znaju što čine!” (Luka 23, 34)

Često je odlazio na samotna mjesta da se moli, npr. u Getsemanskom vrtu prije nego su ga uhitili (Matej 26, 36-46). Moleći za svoje neprijatelje, pokazao je svoje veliko suosjećanje i ljubav prema svijetu, čak i dok su ga mrzili i vrijeđali.

3. Isus je umro za svoje neprijatelje 
Foto: freebibleimages.org

3. Isus je umro za svoje neprijatelje 

Doista, dok mi još bijasmo nemoćni, Krist je, već u to vrijeme, za nas bezbožnike umro. Zbilja, jedva bi tko za pravedna umro; možda bi se za dobra tko i odvažio umrijeti. A Bog pokaza ljubav svoju prema nama ovako: dok još bijasmo grešnici, Krist za nas umrije. (Rimljanima 5, 6-8)

Došao je radi tebe i mene! Došao je dati svoj život kao otkupninu da zadovolji Božju pravednost – gnjev kojeg smo svi zaslužili.

PROČITAJTE: Dolazi Božji gnjev: Kako ga izbjeći?

Kada je Bog Otac dao svoga Sina da umre za nas dok smo još bili grešnici, dao je sve – samoga sebe – da spasi one koji nisu zaslužili ništa osim osude od Njega. Dajući svoga Sina, Bog je dao najskuplji dar od svih. Platio je najveću cijenu da bismo mogli primiti najveću ljubav.

Sada se možemo pomiriti s Bogom kroz vjeru u Kristovo dovršeno djelo na križu. Sada se možemo se promijeniti od Božjih neprijatelja u Njegove prijatelje. Sada možemo postati članovi vlastite Božje obitelji. Ako to još niste učinili, ne odlažite – sada Mu predajte svoj život!