Što je Isus učio o paklu?

Isus, kada opisuje pakao, koristi snažne riječi jer je pakao stvaran i neopisivo užasan.

Što je Isus učio i govorio o paklu? Je li rekao da pakao postoji? Kao Onaj koji je bio Bog u ljudskom tijelu, nitko ne zna više o paklu od Isusa Krista.

Za mnoge je ljude danas koncept pakla zastario, relikvija prošlosti koja je poslužila svrsi i koju se sada može staviti na stranu. No za one koje zanima što je Isus učio, pakao se ne može tako lagano zanemariti. Ustvari, niti jedna biblijska figura na govori više o paklu od samog Isusa Krista.

Kao Onaj koji je bio Bog u ljudskom tijelu, nitko ne zna više o paklu od Isusa Krista. Stoga, hajdemo najprije promotriti različite izraze i prikaze koje je Isus koristio kako bi opisao pakao kako bismo nakon toga istražili što On uistinu kaže o paklu.

Definicija pakla u Bibliji

Dvije najčešće korištene riječi za pakao su ”hades” i ”gehenna”. ”Hades” je bila grčka riječ za prebivalište mrtvih, ali Isus koristi tu riječ kako bi specifično opisao mjesto muke, (Luka 16, 23) mjesto koje je suprotno od raja. (Matej 11, 23) U originalu se ”gehenna” odnosila na dolinu Ben Hinom koja se nalazila južno od Jeruzalema, gdje se stoljećima ranije prakticiralo žrtvovanje djece. (2. Kraljevima 23, 10; Jeremija 7, 32) Do Isusova vremena, ”gehenna” je bio prizor pakla, takav da Isus upozorava: „bojte se Onoga koji može uništiti dušu i tijelo u paklu (gehenna)“. (Matej 10, 28)

VIDI OVO: Postoji li pakao? Hoće li neki doista provesti vječnost u ognju?

Prizor vatre

Isus često objedinjuje ovu riječ s vatrom, vrlo čestim prizorom u paklu. To nam prikazuje užas pakla. Primjer opisa je u Mateju 5, 22 kada Isus upozorava: „A tko reče: `Luđače!`, bit će podvrgnut ognju paklenomu (gehenna).“

Prizori tame

Još jedan uobičajen opis pakla je tama. Isus upozorava da će oni koji odbiju ući u Kraljevstvo Božje kroz pokajanje i vjeru „biti izbačeni van u tamu. Ondje će biti plač i škrgut zubi“. (Matej 8, 12)

VIDI OVO: Sedam činjenica o paklu

Što je Isus točno učio o paklu?

To možemo skratiti na ovaj način: pakao je mjesto svjesne, vječne muke gdje ljudi trpe Božju kaznu zbog svojih grijeha. Da, pakao je „vječna vatra pripravljena za sotonu i njegove anđele“ (Matej 25, 41), ali isto tako i za one koji su im se pridružili u svojoj pobuni protiv Boga. (Matej 11, 20-24)

Užas pakla je takav da Isus kaže: „Pa ako te ruka sablažnjava, odsijeci je. Bolje ti je sakatu ući u život, nego s obje ruke otići u pakao, u oganj neugasivi“. (Marko 9, 43) Za one koji ne uđu kroz uska vrata pokajanja i vjere u Isusa (Luka 13, 24) to je mjesto gdje vlada plač i škrgut zubi. (Luka 13, 28)

Na završetku ljudske povijesti, svatko će doći pred Isusa Krista, nakon čega će On podijeliti čovječanstvo na ”ovce” (one koji su pokazivali svoju vjeru u Isusa kroz njihova dobra djela) i ”jarce” (one koji nisu vjerovali u Isusa Krista). Ovce će dobiti vječni život, dok će jarčevi ”otići u vječnu kaznu”. (Matej 25, 46)

VIDI OVO: Hoće li me Bog poslati u pakao ako ne vjerujem u Isusa?

Isus, kada opisuje pakao, koristi snažne riječi jer je pakao stvaran i neopisivo užasan. No ne samo da je Isus upozorio o opasnostima pakla; On je ponudio i način kako ga možemo izbjeći. Isus je živio životom savršene poslušnosti, umro požrtvovnom smrću na križu za naše grijehe i uskrsnuo od mrtvih kako bi porazio grijeh, smrt i đavla.

Isus poziva svakoga i želi da povjerujemo u Njega kako bismo dobili vječni život umjesto vječne kazne, što svatko od nas zaslužuje zbog naših grijeha. (Ivan 3, 16-17)

Je li biblijski opis pakla doslovan ili metaforičan?

„Za ljude koji vjeruju u pakao ovdje postoji određeno sukobljavanje mišljenja“, govori Andy Naselli, predavač u svom videozapisu ispod. „Nisam siguran je li doslovan ili metaforičan; postoje dobri argumenti za oba mišljenja. Metafore koje Biblija koristi kako bi opisala pakao opisuje ga na način s kojim se mi ne možemo poistovijetiti ovdje na Zemlji“.

Izvor: Christianity.com; Prijevod: Ivan H.