Što znači da je Isus pobijedio smrt?

0
Što znači da je Isus pobijedio smrt?

Isus je pobijedio smrt kako bi nas grešnike pomirio s Ocem i kako bismo zbog vjere u Njega mogli baštiniti vječni život.

Jahve, Bog, zapovjedi čovjeku: “Sa svakoga stabla u vrtu slobodno jedi, ali sa stabla spoznaje dobra i zla da nisi jeo! U onaj dan u koji s njega okusiš, zacijelo ćeš umrijeti!” (Postanak 2, 16-17)

Smrt je posljedica grijeha. Adamu je to rečeno u Postanku 2. Bog je život pa je okretanje od Njega kobno. Smrt je ono što grijeh bira, što grijeh prima i što grijeh zaslužuje.

Smrt je, kad razmišljamo o njoj, jedna od najnormalnijih stvari u životu, sigurna kao i naše rođenje. Ipak, ne možemo se pomiriti s tom stvarnošću. Smrt se nikada ne osjeća prirodno. Ulažemo ogromne napore u život kao da se smrt neće dogoditi.

Isus Krist je pobijedio smrt svojim uskrsnućem

Umro je i uskrsnuo treći dan i tako doista pobijedio smrt. Isus je rekao:

“Ja sam Prvi i Posljednji, i Živi! Mrtav bijah, a evo živim u vijeke vjekova te imam ključeve Smrti i Podzemlja.” (Otkrivenje 1, 17-18)

Samo je Isus uskrsnuo da više nikad ne umre. Isus je jedini vjerski vođa koji je predvidio vlastitu smrt i uskrsnuće.

Otada poče Isus upućivati učenike kako treba da pođe u Jeruzalem, da mnogo pretrpi od starješina, glavara svećeničkih i pismoznanaca, da bude ubijen i treći dan da uskrsne. (Matej 16, 21)

Isusova smrt i uskrsnuće nisu samo ispunjenje njegovih vlastitih riječi, već i ispunjenje brojnih starozavjetnih proročanstava o Mesiji (Psalam 16, 10; Izaija 25, 8; Hošea 13, 14).

Pavao povezuje uskrsnuće s našim opravdanjem. On govori da bismo bez Gospodinova uskrsnuća bili izgubljeni.

“Bio je predan za opačine naše i uskrišen radi našeg opravdanja.” (Rimljanima 4, 25)

Da je Isus ostao mrtav, naš dug za grijeh ostao bi neplaćen, a mi bismo ostali pod vlašću grijeha. Da Isus nije uskrsnuo, za nas ne bi bilo novog života. Krv Isusova spašava nas jer je sada živ.

Isus je mogao pobijediti smrt zato što je bio bezgrešan

Petar kaže: “Ali Bog ga uskrisi oslobodivši ga grozote smrti jer ne bijaše moguće da ona njime ovlada” (Djela 2, 24). Čovjekov pad u grijeh u rajskom vrtu donio je sa sobom kletvu koja uključuje smrt za sve one koji griješe. Rimljanima 6, 23 kaže: “Plaća grijeha je smrt.”

Isus je živio bez grijeha, stoga smrt nije mogla imati moć nad Njim. Dao je svoj život dobrovoljno kako bismo se u Njemu mogli spasiti od vječnog prokletstva grijeha. Ako čitamo ostatak Rimljanima 6, 23 vidimo dobru vijest: “ali besplatni Božji dar je vječni život u Kristu Isusu, našem Gospodinu.”

Prije svoje smrti i uskrsnuća, Isus je govorio o tome što će doći – vječni život.

“Ja sam uskrsnuće i život: tko u mene vjeruje, ako i umre, živjet će.” (Ivan 11, 25)

Kao vjernici u Isusa Krista, više nemamo strah od smrti, jer u Njemu imamo obećanje vječnog života. Isus je rekao: “Jer ja živim, i vi ćete živjeti” (Ivan 14, 19). Isus je sam pobijedio smrt, a sada i mi “nadmoćno pobjeđujemo po onome koji nas uzljubi” (Rimljanima 8, 37).

PROČITAJTE JOŠ: