Je li Bog obećao zaštititi kršćane od progona i kušnji?

Svjedoci smo da život iz dana u dan postaje sve teži. Je li Bog obećao zaštititi kršćane od progona i kušnji?

Naslov je vrlo relevantan u vremenu kada se mnogi kršćani žale i postavljaju pitanja zašto Bog dopušta da prolaze kroz bol, progonstvo i patnju nakon što su predali svoje živote Kristu.

Je li Bog obećao zaštititi kršćane od progona i kušnji?

Mnogima od nas u Nigeriji teško je shvatiti zašto Bog ne štiti kršćane od terorista. Je li Bog doista obećao da će nas uvijek štititi od napada? Kroz cijeli Novi zavjet Isus je jasno tvrdio da kršćani trebaju biti spremni podnijeti progone i napade (Ivan 15, 20; Ivan 10, 28; Otkrivenje 2, 9-10).

Zbunjenost je zbog toga što su poruke koje čujemo u crkvama proturječne Kristovim riječima i stvarnosti na terenu. Čuo sam pastore kako propovijedaju da se kršćani ne rađaju ponovno da bi ponovno patili i da je svatko tko ostane siromašan ili bolestan nakon što postane kršćanin sramota za kršćanstvo. Ovo je retorika koja potiče kršćane da osjećaju da Bog poništava svoja obećanja. Nije li očito da Bog dopušta kušnje, nevolje i bol kako bismo mogli biti dionici Kristove patnje, kako bismo bili kvalificirani vladati s Njim? (2. Timoteju 2, 12)

Po cijelom svijetu kršćani su progonjeni, ubijani, diskriminirani, marginalizirani, osiromašeni, silovani, pljačkani i zastrašeni samo zato što su povezani s Kristom. Prihvatio sam činjenicu da nas kršćanstvo, umjesto da nas štiti od određenih opasnosti i progona, izlaže nepovoljnim uvjetima. Politički sustav svijeta radi protiv kršćana jer je to Bog dopustio. Sve ove stvari koje sada trpimo ništa su u usporedbi sa slavom koju će nam otkriti kasnije (Rimljanima 8, 18).

PROČITAJTE: Evo zašto Bog dopušta da nam se ponekad događaju “loše” stvari

Pogled na temelje kršćanstva pomoći će nam razumjeti zašto nas Bog ne štiti od progona i kušnji. Kršćanstvo je rođeno na križu gdje je Kristova krv prolivena za oproštenje grijeha. Križ je središnji dio kršćanstva i svatko tko postane kršćanin automatski se cijepi na križni put. Isus je to naglasio: “Tko ne uzme svoj križ i ne pođe za mnom, nije mene dostojan” (Matej 10, 38).

Bog nije autor zbrke

On nas ne može pozvati da sudjelujemo u Njegovoj patnji i ustati da nas zaštiti od iste stvari na koju nas je pozvao.

Naša nesposobnost da razumijemo Božje planove i nakane glavni je uzrok naših razočaranja. Očekujemo stvari koje jednostavno nisu obećane u Njegovoj Riječi.

Nema sumnje da postoje biblijska obećanja o božanskoj zaštiti, ali jesu li ona za progonjene kršćane ono što stvarno trebamo kritički sagledati. Pozivanje na sva biblijska obećanja u Starom zavjetu i zanemarivanje svega što nam je Krist rekao, promašuje širu sliku. Isus nam je rekao da budemo spremni jer je progonstvo neizbježno. “Sjećajte se riječi koju vam rekoh: `Nije sluga veći od svoga gospodara.` Ako su mene progonili, i vas će progoniti; ako su moju riječ čuvali, da vašu će čuvati” (Ivan 15, 20). Umjesto pitanja “zašto, Bože?”, trebamo smatrati velikom radošću što nas je Krist učinio dostojnima da budemo dionici Njegovih iskustava.

Isus nas je ohrabrio da se pripremimo i izdržimo patnju i boli povezane s križem (Otkrivenje 2, 10). George Bernard, autor himne “The Old Rugged Cross” razumio je misterij križa i bio je uvjeren da će križ jednog dana zamijeniti krunom. Isus nas je uvjeravao u sigurnost našeg spasenja (Ivan 10, 28-29). Obećao je da nas nikada neće ostaviti niti napustiti (Hebrejima 13, 5). Također je obećao dovršiti dobro djelo koje je započeo u nama (Filipljanima 1, 6). Obećao je da će nas čuvati od Zloga (2. Solunjanima 3, 3), ali nikada nije obećao da će nas zaštititi od progona i kušnji.

Autor: Oscar Amaechina; prilagođeno prema autorovom članku objavljenom ovdje.

NAJNOVIJE!