Je li netko od apostola bio oženjen?
Foto: churchofjesuschrist.org

Pomisao na to da su Isusovi najbliži suradnici bili vjenčani nije nešto što često povezujemo s tim osobama. Zato je zanimljivo pitanje je li netko od apostola bio oženjen? 

Iako Biblija nema puno toga za reći o bračnom statusu dvanaest apostola, imamo nekoliko stihova koji nam daju određeni uvid u to.

Ušavši u kuću Petrovu, Isus ugleda njegovu punicu koja ležaše u ognjici. Dotače joj se ruke i pusti je ognjica. Ona ustade i posluživaše mu. (Matej 8, 14-15)

Evanđelja po Mateju, Marku i Luki govore o Isusu koji je iscijelio Petrovu punicu. Stoga znamo da je Petar imao ženu. Je li Petar imao ženu kad je njegova punica ozdravila ili je u to vrijeme bio udovac, Biblija ništa ne kaže. Njegova se supruga u Bibliji nikad posebno ne spominje.

Osim Petra, je li još netko od apostola bio oženjen?

Ne nalazimo da Biblija poimence navodi bilo koga od ostalih jedanaest apostola da su bili oženjeni. Pa ipak, Pavlovo pitanje u 1. Korinćanima navodi nas na vjerovanje da su se barem neki drugi apostoli mogli vjenčati.

“Zar nemamo prava ženu vjernicu voditi sa sobom kao i drugi apostoli i braća Gospodnja i Kefa [Petar]?” (1. Korinćanima 5, 9)

Apostol Pavao preuzeo je pravo povesti ženu koja vjeruje sa sobom, kao što su to učinili i drugi apostoli.

Smiju li se svećenici ženiti?

Smiju li se, prema Bibliji, svećenici ženiti? Iz dosad navedenog prilično je jednostavno zaključiti da Biblija dopušta brak svećenicima, misionarima i ostalim crkvenim vođama i radnicima.

Pavao je pisao o blagodatima samca kad radiš za Gospodina (1. Korinćanima 7, 32–35). Rekao je: “A htio bih da svi ljudi budu kao i ja [neoženjen]; ali svatko ima svoj dar od Boga, ovaj ovako, onaj onako” (1. Korinćanima 7, 7) Također je napisao da “… bolje je ženiti se negoli izgarati” (1. Korinćanima 7, 9)

Kvalifikacije za starješine i đakone uključuju reference na njihove brakove i obitelji (1. Timoteju 3, 1–13 ; Titu 1, 5–9). Te kvalifikacije ne zahtijevaju da crkveni službenici budu vjenčani, ali zasigurno pokazuju da su mnogi bili.

Znamo da se rimokatolička doktrina celibata za svećenstvo ne poklapa s primjerima učenika. Neki su bili vjenčani, a neki nisu. Zapravo je Petar, za kojeg rimokatolici tvrde da je poglavar crkve i prvi Papa, bio oženjen.

PROČITAJTE JOŠ: