Je li nisko samopoštovanje bolje od ponosa?

Biblija je prilično jasna: ponos nije dobra stvar. Sam Sotona je zbog ponosa zbačen s neba. Je li nisko samopoštovanje bolje od ponosa?

Jakovljeva 4, 6 kaže: “Bog se suprotstavlja oholima, a poniznima daje milost.” Ponos je osjećaj vrijednosti na temelju vještina, postignuća, posjeda, izgleda, socijalnog statusa ili bilo koje druge zemaljske stvari. Ponos može dovesti do osjećaja neovisnosti i obožavanja sebe ili svojih stvari umjesto Boga.

Kad pomislimo na ponos, često zamišljamo nekoga s napuhanim egom i samopouzdanjem. Svi imamo ljude koji vole biti u središtu pozornosti. Takve često označavaju kao “sebične” ili “ponosne”, ali što je s onima koji sebe doživljavaju manjima od drugih i neprestano ruše vlastitu vrijednost? S obzirom da ponos nije dobar, znači li to da bismo umjesto toga trebali imati nisko samopoštovanje?

Je li nisko samopoštovanje bolje od ponosa?

U početku se čini da je nisko samopoštovanje suprotno ponosu, ali zapravo, to je oblik ponosa sam za sebe. Neki ljudi mogu imati nisko samopoštovanje jer vole kada ih drugi sažaljevaju ili obraćaju pozornost na njih ili ih tješe. Nisko samopoštovanje može biti način da se kaže: “Pogledaj me! Jadan sam!”, što je jednako samozatajan čin kao i ponos. Nisko samopoštovanje još je jedan oblik opsesije i sebičnosti.

Biblija nam govori da nam je Bog dao vrijednost kada nas je otkupio da budemo Njegov vlastiti narod (Efežanima 1, 14). Zbog toga je samo On vrijedan časti i hvale. Kada imamo zdravo samopoštovanje, cijenit ćemo se dovoljno da se ne uključimo u grijeh koji nas porobljava. Umjesto toga, trebali bismo se ponašati ponizno, misleći da su drugi bolji od nas samih (Filipljanima 2, 3). Rimljanima 12, 3 upozorava: “Ne precjenjujte se više no što se treba cijeniti, nego cijenite se razumno, kako je već komu Bog odmjerio mjeru vjere.”

Vaš osjećaj da ste “dobri” ne bi trebao ovisiti o tome što radite ili što posjedujete ili tko su vam prijatelji, već o činjenici da vas Bog voli i da ste Njegovo ljubljeno dijete. Vaše ime je u Knjizi života, iako ovdje na zemlji nećete živjeti savršenim životom i biti besprijekorni.

Ponizi se pred Bogom i On će te uzvisiti

Samopoštovanje možete postići ako imate ispravan odnos s Bogom. Vrijedni ste zbog visoke cijene koju je Bog platio za nas – odričući se života svoga Sina, Isusa Krista – kako biste bili slobodni od grijeha i imali vječni život na nebu.

Prava poniznost usmjerena je prema van. Ponizna osoba traži dobro drugih i ima zdravo samopoštovanje. Ona sebe vide kroz Božje oči, a ne svoje.

Osoba s niskim samopoštovanjem mora se osloboditi zaokupljenosti svojim manama i nesavršenostima. To znači u potpunosti prihvatiti Božju milost i prihvatiti se onakvim kakvi ste sada.

Čovječanstvo je u osnovi loše i dobro. Zbog istočnog grijeha (i vlastitog grijeha) mi smo loši. Ipak smo dobri, jer smo stvoreni na sliku Božju. Isus se pobrinuo za loše kada je umro na križu. Ako ste Mu se predali, Bog vas u potpunosti prihvaća kao svoje dijete. Nema potrebe za niskim samopoštovanjem, ponosom ili arogancijom. Svi oni usredotočeni su na sebe. Uputite se Bogu i vidite se kroz Njegove oči. Prihvatite sebe i proživite Božji poziv u svom životu.

PROČITAJTE JOŠ: