Je li transfuzija krvi grijeh?

Biblija se puno puta poziva na krv i u Starom i u Novom zavjetu. Spominje li se gdje u Bibliji da je transfuzija krvi grijeh?

Biblija nam govori da izbjegavamo jesti krv, da je život stvorenja u krvi, da je krv Isusa Krista okajala naše grijehe i još mnogo toga.

“Jer je život živoga bića u krvi. Tu krv ja sam vama dao da na žrtveniku njome obavljate obred pomirenja za svoje živote. Jer krv je ono što ispašta za život.” (Levitski zakonik 17, 11)

Bog nas upozorava da budemo vrlo oprezni u postupanju s krvlju i da budemo pažljivi u pripremi jela kako bismo izbjegli konzumaciju krvi. Očito je da sirova krv može uzrokovati ozbiljne bolesti, jer je to nešto kroz što se mogu prenijeti sve bakterije/virusi.

Je li transfuzija krvi grijeh?

Transfuzija krvi rutinski je medicinski postupak koji može spasiti život. Tijekom transfuzije krvi donirana krv dodaje se u vlastitu krv. U nekim se slučajevima transfuzija krvi vrši krvlju koju ste dali prije nego što ste se podvrgnuli operaciji. Tijekom tipične transfuzije krvi, određeni dijelovi krvi dostavljaju se intravenskom (IV) linijom koja je smještena u jednu od vena na vašoj ruci.

Transfuzija krvi obično traje jedan do četiri sata, iako se u hitnim slučajevima to može učiniti puno brže. Njome se povećava razina krvi koja je niska, bilo zato što vaše tijelo ne proizvodi dovoljno ili ste izgubili krv zbog operacije, ozljede ili bolesti.

Iako Biblija izričito ne spominje ovu medicinsku praksu, ne vjerujemo da bi je Bog osudio. Neke su vjerske skupine (Jehovini svjedoci) pogrešno protumačile Božju zapovijed protiv jedenja krvi (Levitski zakonik 3, 17), pogrešno je proširivši je na primanje krvi transfuzijama. Unošenje krvi i primanje u krvožilni sustav nisu ista stvar. Bog izričito zapovijeda da se ne jede krv – zabrana ponovljena u Novom zavjetu, a koja je vezana za idolopokloničko štovanje.

“Zato smatram da ne valja dodijavati onima koji se s poganstva obraćaju k Bogu, nego im poručiti da se uzdržavaju od mesa okaljana idolima, od bludništva, od udavljenoga i od krvi.” (Djela 15, 19-20)

Iz Biblije znamo da je u redu spasiti život. Isus je uskrisio mrtve i izliječio ljude sa zdravstvenim problemima. Dakle, sprečavanje smrti nije grijeh, jer je Krist naš primjer koji trebamo slijediti. Božja je volja zaštititi i sačuvati život. Biblija je očito zabrinuta za našu dobrobit. Bog želi da sačuvamo život, a ne da ga uzmemo. Želi da spriječimo bolesti itd. Transfuzija krvi nije grijeh zbog te činjenice.

Je li prihvatljivo za kršćanina primiti ili dati krv?

Budući da Biblija ništa izričito ne kaže, odluka ove prirode može se donijeti samo između osobe i Boga. Jedno od razmatranja moglo bi biti da je Bog stvorio milijarde ljudi tijekom stoljeća, ali samo četiri krvne grupe, što omogućava transfuziju krvi od jedne osobe drugoj, bez obzira na rasu ili nacionalnost. Možda je ovo argument za legitimitet transfuzije krvi.

Iako su mnogi darivatelji krvi su testirani, što sprječava širenje bolesti, stručni liječnik savjetovat će da su u transfuziju krvi uključeni medicinski rizici, kao u svakom prijenosu tjelesnih tekućina. Stoga treba pažljivo odvagnuti ove rizike i očekivane koristi.

Osoba bi trebala pažljivo i s molitvom razmotriti što bi Bog htio da učini u vezi s primanjem/davanjem krvi. Transfuzija krvi je, dakle, stvar savjesti.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!