NaslovnicaDuhovnostJe li vas Bog razočarao?

Je li vas Bog razočarao?

Možda ste čeznuli za ozdravljenjem, poslom, bebom ili suprugom, ali ništa od toga niste primili. Je li vas Bog zapravo razočarao?

Vjerojatno ste za određene stvari usrdno molili tjednima, mjesecima, možda i godinama. Ali i dalje ste bolesni, još uvijek nezaposleni, bez djece i sami. I razočarani ste. Zapravo ste razočarani Bogom.

Mnogi su u sličnoj poziciji kao i vi. Ali Božja Riječ nas poziva da živimo po vjeri. A vjera znači vjerovati svemu što nam Bog obećaje u Isusu Kristu. Pa, što Bog obećava kada smo razočarani?

Ako je nešto dobro, Bog će vam to dati

Jedno od obećanja koje je mnogima pomoglo je u Psalamu 34, 10:

Osiromašiše mogućnici i gladuju, a koji traže Jahvu ne trpe oskudice.

Ovo je obećanje za one koji traže Gospodina – one koji su spašeni vjerom u Krista i koji ga žele upoznati više.

Bog obećava da onima koji ga traže neće ništa nedostajati, što znači: ako je nešto dobro, Bog će vam to dati. Sad je to teško progutati, jer još uvijek ste bolesni, nezaposleni, bez djece ili samac. Pa kako Bog ispunjava svoje obećanje vama?

Najveće dobro

Ono što mi je pomoglo da to shvatim bilo je pitanje: Što je najveće dobro?

Jahvi rekoh: “Ti si moj gospodar, nema mi blaženstva bez tebe!” (Psalam 16, 2)

Dakle, najveće dobro je sam Bog – spoznaja Boga u osobi Isusa Krista. Po vjeri u Krista možemo osjetiti Njegovu slavu, te iskusiti Njegovu ljubav i prisutnost. Kada Boga doživljavamo na taj način, toliko smo siti da ne želimo ništa drugo. Bog je jedino dobro koje zadovoljava.

Zašto se kršćani razočaraju u Boga?

Razočaranje Bogom teška je emocija. Uzrokuje da preispitujemo Božji karakter, Njegovu suverenost, Njegovu ljubav, naš položaj u Kristu, našu predanost Bogu. Kada smo razočarani Bogom, možemo postati bijesni i malodušni. Možemo početi vjerovati da nam nedostaje svrha ili da se Bog zapravo ne brine za nas onako kako smo mislili da treba. Je li pogrešno osjećati se tako?

Emocije su normalan dio ljudskog života. Mnogi od nas će u jednom trenutku biti razočarani u Boga. Naše razočaranje Bogom upućuje na naše vlastite pogrešne percepcije i očekivanja. Razočaramo se kada se ne dogodi ono što želimo da se dogodi ili kada ne primimo nešto što smatramo da bi nam bio blagoslov. Ali, u stvarnosti ne znamo što je u našem najboljem interesu. Ne razumijemo uvijek Božje putove i Njegove svrhe. Njegovi putevi nisu naši; Njegove misli nisu naše misli (Izaija 55, 8-9).

Kada se osjećam razočaran Bogom, to je zato što u tom trenutku postoji nešto za čim čeznem više nego za Njim – ozdravljenje, zaposlenje, dijete, supruga … Koliko god te stvari mogu biti dobre, ništa od toga neće me zadovoljiti kao sam Bog.

Dakle, kada sam razočaran Bogom, postoji problem s mojom vjerom. Ne vjerujem da je sam Bog blago koje zadovoljava.

Zašto se kršćani razočaraju u Boga?
Foto: Pexels

Je li vas Bog razočarao? Što možete učiniti?

Dođite u molitvi Isusu Kristu sa svojim razočaranjem, vjerujući Mu da će promijeniti vaše srce. Priznajte da čeznete za nečim drugim više od Njega i zamolite ga da vam oprosti.

Molite za djelo Duha da vam promijeni srce, ojača vjeru i omogući vam da još jednom doživite Isusa Krista kao svoje blago koje zadovoljava. Također se molite za Božje obećanje da će se On pobrinuti za sve ostalo što vam treba (zdravlje, posao, novac).

Kada smo razočarani, trebamo se podsjetiti na veliku Božju ljubav prema nama. On planira dobre stvari za naš život (Jeremija 29, 11; Efežanima 2, 10; Ivan 14, 1-3). Moramo naučiti biti strpljivi, vjerovati u Njegovu dobrotu i čekati Njegovu vjernost.

PROČITAJTE JOŠ: