Jedna banana dnevno ovako djeluje na organizam

Ako jedete jednu bananu dnevno, u svoj organizam ćete unijeti oko 400 mg kalija i 27 mg magnezija, a osim toga banane osiguravaju niz zdravstvenih prednosti.

Pri kupovini banana bolje birate zrelije banane, jer zelene mogu stvoriti problem s probavom, a nikako ne trebate uzimati one kojima je plod oštećen jer kod njih bakterije lako prodiru unutra.

Također, nutricionisti savjetuju da banane ne treba držati u hladnjaku jer se tako šećer pretvara u škrob, a voćka gubi nutritivnu vrijednost.

Ovo su zdravstvene prednosti banane:

Banana snižava visoki tlak

Banana je zbog visokog udjela kalija najbolji prirodni lijek za visok krvni tlak. Ujedno, banana uz visoku razinu kalija, sadrži malo minerala natrija (svega 2 mg/100 g) i zato ima diuretsko djelovanje i pomaže gubitku nakupljene suvišne tekućine u organizmu.

PROČITAJTE: Dvije banane dnevno – zbog čega ih svi preporučuju?

Banana poboljšava zdravlje krvnih žila

Prehrana bogata vlaknima je dobra za srce i, kao što već sigurno znate, banane su bogate vlaknima. Kao dodatna prednost, specifična topiva vlakna prisutna u bananama su povezana sa smanjenim rizikom od bolesti srca.

dvije banane dnevno
Foto: Pixabay

Podiže raspoloženje i pomažu da se osjećate bolje

Prosječna banana ima oko 27 mg magnezija, minerala koji pomaže u poticanju dobrog raspoloženja, a također može poboljšati kvalitetu sna. Ako imate nisku razinu magnezija u organizmu, moguće je da patite od razdražljivosti, depresije i drugih poremećaja.

PROČITAJTE: Zbog čega trebate češće jesti banane sa smeđim mrljama?

Pospješuje zdravlje probavnog sustava

Iz razloga što su lako probavljive, banane se smatraju dobrima za probavu. Osim toga, one pomaže u vraćanju izgubljenih minerala nakon proljeva.

Banane poboljšavaju učinak pri sportskim aktivnostima

Banane potiču snabdijevanje mišića antioksidantima i drugim hranjivim sastojcima. Istraživanje je pokazalo da su osobe koje su prilikom testiranja svakih 15 minuta jele bananu imale jednaki učinak kao i oni koji su prilikom vožnji bicikla svakih 15 minuta pili sportski napitak.