Jesmo li na putu u Armagedon

Čini se da baš svaki put kad dođe do velikog sukoba na Bliskom istoku — kao što su nedavni užasni napadi Hamasa na izraelske muškarce, žene i djecu — netko postavi pitanje: Jesmo li na putu u Armagedon? Je li kraj svijeta pred vratima?

Armagedon je naveden u knjizi Otkrivenja kao mjesto gdje će se održati posljednja bitka čovječanstva — dok bezbožne snage pokušavaju pobijediti Božji narod. Ali Božjom silom bezbožnici će biti potpuno pobijeđeni.

Kroz stoljeća, kršćani su promišljali i nagađali hoće li uskoro doći Armagedon.

Neki su otišli toliko daleko da su osramotili svjedočanstvo kršćanstva zapravo određujući datume. Možda se sjećate da je prije nekoliko godina jedan radijski propovjednik koji je posjedovao mnoge kršćanske radio postaje kupio prostor za reklamne panoe i predvidio kraj svijeta 21. svibnja 2011. Kad se to nije ostvarilo, preinačio je to na 21. listopada 2011. “Uh, biste li vjerovali…?”

Određivanje datuma kraja svijeta proturječi Isusovom učenju

Njegovo je predviđanje bilo pogrešno – uvijek je – jer je odredio datum. Određivanje — ili čak sugeriranje — datuma za kraj svijeta proturječi Isusovom učenju.

Kad je Isus govorio o svom drugom dolasku, vrhuncu prema kojem korača povijest, upozorio nas je da nitko ne zna dana ni časa kada će se to zbiti. Iako je Bog, dok je bio na zemlji, “ispraznio se svega osim ljubavi”, kako kaže jedna pjesma. U svojoj ljudskoj naravi, On je rekao da čak ni On sam nije znao datum koji je Otac odredio za Sinov povratak na Zemlju.

Pa ako Isus nije znao, zašto bismo vjerovali nekom ljudskom autoritetu koji tvrdi da zna?

Prije nekog vremena sam napisao knjigu “Coming Again” (Ponovni dolazak) koja je davno izašla iz tiska, u kojoj se uspoređuju glavni pogledi na posljednja vremena i različita mišljenja raznih kršćana. Knjiga čak sadrži mnoga neuspjela predviđanja kroz stoljeća o tome kada će se Krist vratiti.

Na primjer, jedne određene godine mnogi su bili u panici: “Ovo je bilo strašno predvečerje tisućljeća, Dan gnjeva kada će se zemlja raspasti u pepeo.” Tako piše Richard Erdoes u svojoj knjizi iz 1988. godine u još jednom neuspješnom predviđanju.

Unatoč tome, trebali bismo živjeti s iščekivanjem Njegovog povratka, kad god to bude. Što ako On odluči doći za 1000 godina? Kakav svijet želimo ostaviti svojoj djeci i unucima?

Velika većina osnivača Amerike bili su kršćani. Ben Hart izvještava da se 99,8% američkog stanovništva u vrijeme stjecanja neovisnosti izjašnjavalo kršćanima.

Anglikanci bi, na primjer, ustajali nedjelju za nedjeljom i zajedno recitirali Apostolsko vjerovanje, sažetak vjere koji odjekuje učenjima apostola i objedinjujuća je ispovijest koju drže svi kršćani.

Jedan od redaka potvrđuje Kristov. Govoreći o Isusu, Vjerovanje izjavljuje:

“Treći dan uskrsnuo od mrtvih; uzašao na nebesa, sjedi o desnu Boga Oca svemogućega; odonud će doći suditi žive i mrtve.”

George Washington je to potvrdio, kao i Patrick Henry. Isto je učinio i Thomas Jefferson, koji je jednom izjavio: “Zaista drhtim za svoju zemlju kad pomislim da je Bog pravedan: da njegova pravda ne može zauvijek spavati.” Utemeljiteljima je bila važna božanska odgovornost. Božanska odgovornost sastavni je dio Isusova povratka.

Mnogi sumnjaju da će se Isus vratiti

Anketa Gallupa iz 1983. pokazala je da 62% Amerikanaca “ne sumnja” da će se Isus vratiti. Primjećuju: “Među onima koji kažu da je religija vrlo važna u njihovim životima, 79% vjeruje u drugi Kristov dolazak.” (George Gallup, Jr. i Sarah Jones, 100 pitanja i odgovora: Religija u Americi (1989))

Desetljeće kasnije, istraživanje US News and World Report (19.12.94.) pokazalo je da 61% vjeruje u Isusov povratak.

Ali što je sada? Židovsko-kršćanski autor Joel Rosenberg ove je godine napisao članak u kojem pokazuje da neznatna većina Amerikanaca još uvijek vjeruje u Drugi dolazak.

Citirajući nedavnu studiju Pew Research Centera, Rosenberg kaže: “Da budemo precizni, 55% svih odraslih Amerikanaca u dobi od 18 i više godina vjeruje u drugi Kristov dolazak. I ne znače simbolično ili metaforički. Oni misle da vjeruju da će se Isus doslovno, fizički vratiti na Zemlju jednog dana… imajmo na umu da je 55% 142 milijuna Amerikanaca.”

U međuvremenu, dok vidimo krvoproliće u Izraelu, podsjećamo se na biblijski savjet da molimo za mir u Jeruzalemu.

Isus se vraća. Ne znamo kada. Svi bismo trebali biti spremni. Ali u međuvremenu, bavimo se poslovima našeg Oca.

Autor: Jerry Newcombe; Izvor: Christian Post

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare